Berta Sándor

Napelem-modulok laptopokhoz

A napfényből nyert energia ideális fényviszonyok mellett jelentősen képes meghosszabbítani a notebookok üzemidejét, de a módszer még számos gyerekbetegséggel bír.

Markus Teufel, a Teutu cég vezetője egyszerű és hatékony megoldást keresett a laptopok üzemidejének meghosszabbítására. A Teutu neuhauseni telepe úgy néz ki, mint egy nagy notebook-alkatrész raktár. Különböző mobil számítógépek fedelei sorakoznak egymás mellett a polcokon. A többségük színes és valamelyik gyártó logója látható rajtuk. A 26 éves fiatalember és kollégái nem üzemeltetnek szerelőüzemet és nem is építenek laptopokat, hanem egyedivé alakítják a különböző gyártók termékeit.

"Személyre szabjuk a Hewlett-Packard, a Panasonic vagy éppen a Dell termékeit" - közölte Markus Teufel. A megrendelők között nem csak a magánszemélyek találhatók, hanem például az Audi, a Volkswagen, a Zürich Biztosító, a Robert Koch Intézet, a Lufthansa vagy éppen a T-Systems is. Az ok nem csak az egyediség, hanem az is, hogy a vállalatok azt remélik, a különleges készüléküket kevésbé lopják el, hiszen azok később könnyen azonosíthatók.

Mindez azonban csak a munka egyik része. A gazdasági mérnök végzettségű fiatal szakember asztalán ugyanis egy olyan készülék látható, amelynek a fedelén sötét szilíciumból készült napcellák vannak. A cél az, hogy a segítségükkel a notebook automatikusan napenergiával töltődjön fel és ezáltal meghosszabbodjon az üzemideje. "A legtöbb befektetési cég vezetője azt tanácsolta, hogy semmiképpen ne fejlesszük ki egyedül a napelemes laptopot, mert túl nagyok az akadályok" - jelentette ki Markus Teufel. A Teutu vezetője így most egy olyan céget keres, amely átvenné tőle a technológiát és azt tökéletesítené. Az első egyeztetések már megtörténtek és a fiatalember optimista.

Az ötlet egyébként már régóta foglalkoztatja Teufelt, aki már 16 évesen megkapta élete első laptopját. Már akkor is zavarta, hogy milyen rövid volt a készülék üzemideje. Miután megalapította a Teutut, két olyan tapasztalt szakértőt keresett, akik elektronikus rendszerek fejlesztésére és programozására specializálták magukat. A trió egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a napfény segítségével tölti fel a laptopok akkumulátorait. Ezután olyan lehetőséget kerestek, hogy miként lehetne a napcellákat a notebookok fedelén elhelyezni. Ez igazi kihívásvolt, hiszen az egyes elemeknek igazodniuk kellett a fedelek pontos méretéhez.

Az első napelemes laptop prototípusa megmutatta, hogy az elv a gyakorlatban is működik. A napfényből nyert energia ideális fényviszonyok mellett jelentősen meghosszabbította az eszköz üzemidejét, az négy óráról öt órára emelkedett. Christopher Helbing, a freiburgi Fraunhofer ISE Intézet szakértője ugyanakkor szkeptikus abban a tekintetben, hogy a napcellás laptop elterjedhet. A fő ok: a napcellák alá beépített elektronika nehezen viseli a hőséget. Teufelnek van azonban egy másik, sokkal nagyobb sikerrel kecsegtető ötlete is: a kifejlesztett elektronikai rendszert eladnák a notebooktáska-gyártóknak és így a táskák energiájával is üzemeltethetők lennének a készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • damagepy #1
    Ez is csak csúsztatás, a 4 óráról max 4 óra 5-10 percre lehet igy növelni az üzemidőt, tovább max tükör segítségével. Ha az akksi 4 órát bir, akkor kint hagyva se fog napenergiával 5 órányi energiát tárolni. Ha meg uzembehelyezés utántól a 4 óra alatt képes még 1 extra órányi energiát felszívni, az kész csoda lenne. A laptop monitor részét ahoz max 45 fokban kinyitva kéne tartani, ugy meg nem lehet használni, rendesen felnyitva meg a hátlap lefele néz. Ha meg 4 óra használat után a napon hagyva később 1 extra órát mehet bekapcsolás után.. az nem üzemidő növelés, + feltölteni hálózatról gyorsabban lehet. Így végül is úgy működik mintha külön napelem lenne rákötve, és ha nincs közelben konnektor akkor a napon hagyva lassan feltölti magát, erre jó.
    Ha viszont a táskán lenne a napelem, és onnan lehetne rákötni a kakaót, az más tészta, úgy már tényleg menet közben megnövelhetné az üzemidőt, főleg ha a táska mind2 oldala napelemes és amig nincs benen a laptop, szétnyitva nyeli a napfényt :)