Berta Sándor

Legalizálnák a zeneletöltéseket a német Zöldek

A párt részben legalizálná a fájlcserélést és ismét egy kulturális átalánydíj bevezetése mellett érvelt. A csupán néhány zeneszámot letöltőket nem zargatnák, de a nagyfelhasználókat szigorúan büntetnék.

"Nagyon ésszerűnek tartanám egy úgynevezett bagatellhatár megállapítását" - jelentette ki Till Steffen , a Zöldek hamburgi jogásza. A politikus beszéde általános derültséget, illetve felháborodást keltett, lévén azt a német szövetségi állam és a tartományok igazságügyi minisztereinek konferenciáján mondta el, miután elfogadta a levezető elnöki posztot. Steffen úgy vélte, hogy ezzel a megoldással kiszűrhetők lennének azok a letöltők, akik csupán néhány zeneszámot, szoftvert, filmet, esetleg játékot töltenek le illegálisan a világhálóról. A több száz szellemi alkotást illegálisan le- vagy feltöltőket viszont továbbra is szigorúan büntetnék. A politikus hozzátette, hogy elképzelhetőnek tartanának egy az internetezésre alkalmas eszközöket sújtó illeték kivetését is.

A Zöldek már tavaly is többször kampányoltak a kulturális átalánydíj bevezetése mellett, akkor viszont gyakorlatilag egyedül maradtak az elképzeléssel. "Semmit jó nem sülhet ki abból, hogy az ügyészségek már a gyerekszobába is benyomulnak. Teljesen normális kulturális folyamat, hogy az emberek zenékkel látják el egymást" - szögezte le a jogász.

Daniel Knöll, a Német Zeneipari Szövetség szóvivője azonnal elfogadhatatlannak minősítette az ötletet, mondván, ez olyan lenne, mintha valaki mondjuk 3000 lopott zeneszámmal egyszerűen kisétálhatna egy zeneboltból. Ráadásul Knöll szerint amennyiben elfogadnák ezt a rendszert, úgy ezzel gyakorlatilag megtorpedóznák az összes jelenlegi legális zeneletöltő modellt.

A vitát csak fokozta, hogy a kölni bíróság olyan ítéletet hozott, amely alapján az internethozzáférések tulajdonosa felelős minden illegális zenei le- vagy feltöltésért, akkor is, ha a dalokat nem ő, hanem mondjuk a párja, a gyereke vagy éppen a szomszédja tölti le az elérés segítségével. A testület összesen 2380 euró plusz kamatok megfizetésére kötelezett egy felső-bajorországi nőt. Az összeget négy nagy zenekiadó konszern (EMI, Sony, Universal és Warner) számára kell átutalnia. Az indoklás szerint 2005 augusztusában a nő tulajdonában lévő internetelérésről összesen 964 dalt töltöttek fel a világhálóra illegálisan. Bár a nő tagadta, hogy a vádiratban szereplő feltöltéseket ő végezte el, lévén a férje és a 10, illetve 13 éves gyermeke is hozzáférhetett a számítógéphez, a bíróság mégis őt találta bűnösnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Az internetszolgaltatok tobbsege figyeli/elemzi az atmeno adatokat (nemtom hogyan), ill a jogvedo szervezetek csobehuznak letoltoket..
    A Virgin es a BT pl ebben segitsegukre van es alapbol szurik a netet.
    Pl a torrent (es mas p2p) csucsidoben nagyon lassan megy, fuggetlenul a legalitasatol, viszont a youtube az persze fullos.
    Birkanevelés és agymosás, éljen Ánglia.
  • Vadbarom #10
    Szerintem a zöldek ezt játsszák le sz@rközivel.
  • nickwearby #9
    És ezt mi alapján állapították meg????

    Hogy ki az, aki teljesen lefoglalja a sávszélességet????
  • hol9672 #8
    Álellenzéki, globalizmus által pénzelt zöldek szokásos demagóg kampányfogása Volt már itt egy hasonló hír tavaly
  • Tetsuo #7
    Angliaban is most mennek ki a csekkek 10-50e embernek illegalis letoltes miatt.
    200-500 font-rol.. a birka angolok nem is haborognak.
  • kvp #6
    Ha jol szamolom a buntetes 2.5 Euro/dal aron jott ki, ez a zeneszamok mai bolti ara (brutto 5-6000 Ft/CD-vel szamolva). Az amerikai elszallt buntetesekhez kepest ez akar meg normalisnak is tekintheto.

    A magyarorszagi helyzet es a nemet kezdemenyezes kozott a kulonbseg az, hogy itthon fizet az ember es megis buntetik, mig a nemeteknel vagy az egyik vagy a masik lenne.

    "Érdekes, Steve Jobs megoldotta, hogy legálisan töltsenek az emberek le zenét, még akkor is ha ezt árukapcsolással (iPod only) érte el."

    Az apple csak azt erte el, hogy az emberek azert is fizetnek ami ingyenes, mert a vasarloik tul butak ahhoz, hogy gondolkodjanak, viszont cserebe jelentos vagyonuk van. Az apple vasarloi akkor is fizetni akarnanak, ha az apple ingyen adna valamit, mert kulonben nem erezhetik, hogy ok gazdagabbak (tehat kulonbek) mint masok.
  • Pharaoh #5
    Németek így le vannak maradva? Nálunk már évek óta van kultúrális hozzájárulás (artisjust)
  • Garrett27 #4
    Az a 2380 ojró megmentette a nagy kiadókat a válságtól
  • FoodLFG #3
    Amit ők mondanak az ugyanolyan rossz, mint ami most van. Sőt, még jobban vissza lehet élni vele.
  • tmisi #2
    Érdekes, Steve Jobs megoldotta, hogy legálisan töltsenek az emberek le zenét, még akkor is ha ezt árukapcsolással (iPod only) érte el.