Berta Sándor

Szemekkel irányítható MP3-lejátszók és mobilok

A Sony Ericsson után egy újabb vállalat, az NTT DoCoMo jelentett be mozgásérzékelős fülhallgatót. A japán konszern terméke lehetővé teszi, hogy a felhasználók a szemük segítségével irányíthassák az MP3-lejátszójukat, más készüléküket vagy a mobil- és okostelefonjukat.

A CEATEC Japan kiállításon bemutatott eszköz a szemgolyó mozgását követi nyomon. Amennyiben a szemgolyó egy bizonyos irányba mozog, a beépített szenzoroknak köszönhetően a fülhallgató képes érzékelni az adott készülék akkumulátorainak feszültségszintjét.


Emellett bizonyos, például le- vagy felfelé irányuló szemmozgásokkal akár az MP3-lejátszók vagy a mobiltelefonok egyes funkciói is vezérelhetők. Sőt, ezeket a szemmozgásokat hozzá lehet rendelni a funkciókhoz. A CEATEC-en tartott bemutatón a tesztalany képes volt arra, hogy egy jobbról balra való szemmozgással bekapcsolja egy mobiltelefon beépített MP3-lejátszó szoftverét. Két gyors jobbra pillantással az illetőnek sikerült a lejátszási listán a következő számhoz ugrani. Az óramutató járásával megegyező szemmozgással pedig növelni tudta a hangerőt.

Az NTT DoCoMo mérnökei három éve dolgoznak a rendszer fejlesztésén, azonban azt ők is elismerték, hogy még sok időnek kell eltelnie, míg igazán használható megoldás lesz. Mindenekelőtt a használt elektródákon kell még finomítaniuk, valamint azt szeretnék, hogy a fülhallgató szenzorai minden szemmozgást felismerjenek. A konszern nyilvánosságra hozott egy videót, amely bemutatja a fülhallgató működését.

Néhány hete a Sony Ericsson jelentett be a fülbe helyezésre bekapcsolódó fülhallgatókat. A készülék még azt is érzékeli, hogy az eszköz ténylegesen a fülben, nem pedig a zsebben található. A zene csak akkor kapcsol be, amikor a telefon tulajdonosa mindkét fülébe behelyezi az MH907 nevű fülhallgatót, és csak addig szól, amíg ki nem veszi onnan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mármindfoglalt #10
  Attól már nem kell félned, hogy majd föltekeri maxra a hangerőt, mert majd az EU leszabályozza a dolgot, és csak akkor fogja föltekerni a hangerőt, miután leokéztad rajta, hogy tisztában vagy vele, hogy a tartósan nagy hangerővel való zenehallgatás súlyosan károsíthatja a hallásodat, úgyhogy amit most akarsz tenni az erősen nem ajánlott, de ennek ellenére teljesen biztos vagy-e abban, hogy mégiscsak fel akarod tekerni a hangerőt, mert ha igen, akkor nyomjál okét, de jobban tennéd, a a mégse gombot nyomnád meg, mert különben megsüketülsz: http://www.sg.hu/cikkek/70036/az_eu_korlatozza_a_hordozhato_zenelejatszok_hangerejet

  Amúgy teljesen igazad van, a szememet én is inkább arra használnám, hogy nézzek vele, a kezemet meg pont arra fejlesztette ki hosszú évszázezredek során az evolúció, hogy mindenféle finom manipulációkat el tudjak végezni vele, mint amilyen például egy gomb megnyomása, így aztán az kiválóan alkalmas is ilyesmire. Ezt az okostojás mérnök embereknek is fel kéne tudni fogniuk, akik ilyeneket fejlesztenek, hogy a szem az input, a kéz meg az output, és a kettőt nem kéne összekeverni. A számítógép sem a billentyűzetre írja ki az üzenetek szövegét. Persze egy darabig biztos el lehet játszani vele, de mindennapos használatra tuti nem alkalmas. Mondjuk ha valaki az MP3-asával akar szemezgetni, az csak használja nyugodtan, de másnak nem ajánlom.
 • ike86 #9
  a legkönnyebb lépés a technikát hibáztatni az emberi hibákért.
  én egyébként nem szívesen használnék egy olyan eszközt, amit a szememmel irányítok úgy, hogy nem látom azt. akkor már inkább a kezemmel. ez persze felveti azok problémáját, akik erősen gesztikulálnak, vagy csak a kapaszkodóért nyúlnak a villamoson, mire az mp3lejátszójuk 100-ra tekeri a hangerőt.
  sokat kell még gondolkodni ezeken az alternatív vezérlési módokon.
 • Tetsuo #8
  problemat, bocs, a laptopon nehezebb gepelni.
 • Tetsuo #7
  Az elkenyelmesedett vilag tenyleg affele tart(hatna), h a nehany emberen kivul, aki sportol, mindenki ugy nezne ki, mint a Wall-E c rajzfilm emberkei..
 • Tetsuo #6
  :) Ne hogy azt hidd.. ez megoldja a promemat :D
 • ppista #5
  Te vagy az álmaik felhasználója.

 • Crane #4
  Gondolom a cikkben ez lenne a kulcs mondat:
  "Amennyiben a szemgolyó egy bizonyos irányba mozog, a beépített szenzoroknak köszönhetően a fülhallgató képes érzékelni az adott készülék akkumulátorainak feszültségszintjét."
  ... ööö, namost én vagyok hülye, vagy ezt a mondatot más sem érti?
 • Nonix #3
  Jó ez baromság. Hirnek viszont jó :)
 • msstz #2
  valóban, mivel egyszerűbb lesz a világ és ezáltal hatékonyabb, az embereknek kitörlik a fejéből a sportot mint fogalmat.

  ugyan, szerinted mi a faszt hízlal az, ha nem nyúlok a zsebembe számot váltani, hanem jobbra nézek egy kicsit?

  hülye.
 • ppista #1
  Elképesztö mennyire buzi világba tart az emberiség. Pár évszázad, és izomsorvadásba kihalnak az emberek úgy, hogy az átlag testsúly 200 kg lesz.