Berta Sándor

Bármely európai banki tranzakciót megismerhet majd az USA

A több milliónyi európai, afrikai és közel-keleti pénzügyi tranzakcióba is szeretne betekintést nyerni az Egyesült Államok és úgy tűnik, hogy ebben készségesen együttműködik vele az EU.

A SPIEGEL ONLINE birtokába került a legújabb amerikai-európai SWIFT-adatátadási megállapodás előzetes változata. Csak idén szeptemberben világszerte 14,7 millió pénzügyi tranzakciót bonyolított le a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). A forgalom 91 százalékát az európai, az afrikai és a közel-keleti megbízások tették ki. Ezekbe az adatokba is szeretne betekintést nyerni az Egyesült Államok és úgy tűnik, hogy ebben készségesen együttműködik vele az EU. A kiszivárgott hírek szerint az európai uniós belügy- és igazságügyi miniszterek megállapodtak a részletekben, így szinte minden akadály elhárult a pénzforgalmi adatok kiadása elől.

A SPIEGEL ONLINE birtokába került dokumentumban 24 (!) oldalon keresztül taglalják csak azt, hogy milyen információkat mely amerikai hatóságnak adjanak majd tovább. A legfontosabb, hogy tranzakciós adatnak minősül minden információ egy pénzátutalás kezdeményezőjéről és címzettjéről, vagyis az illető személy, szervezet vagy cég neve, címe, bankfolyószámlája, a Nemzeti Azonosítószámai (ide tartozik az útlevél- és személyi igazolvány száma stb.), valamint a további személyes adatok.

Az anyagban szerepel többek között, hogy: "Amennyiben a pénzügyi szolgáltató (SWIFT) technikai okokból nem tudja a megkeresésnek megfelelő adatokat felkutatni, akkor minden potenciálisan fontos adatot továbbítania kell." Az egyezménytervezet kitér arra is, hogy az információkat a biztonsági mentések készítésén kívül tilos lemásolni, a feleslegessé váló adatokat törölni kell. Az adatvédelemmel összesen öt pont foglalkozik, de ezek is nagy általánosságban "szabályozzák" a kérdést. A készítők megemlítik továbbá, hogy az Egyesült Államokban hatályos személyes adatokkal való visszaélések elleni törvény vonatkozik majd az új megállapodás megkötése utáni SWIFT-adatátadásokra is.

Az európai uniós pénzügyi tranzakciók adataihoz hozzáférhetne például az amerikai pénzügyminisztérium. Az indok: a terroristaszervezetek és azok finanszírozása elleni eredményes harc. Minden kikért adatcsomagot automatikusan továbbítani fog a SWIFT az Europolnak, az Eurojustnak és az európai uniós tagállamok biztonsági és terrorellenes hivatalainak. A tervezetről az európai uniós tagországok belügy- és igazságügyi miniszterei várhatóan a november 30-i találkozójukon szavaznak. Az időpont egyébként nem véletlen, ugyanis egy nappal később lép hatályba a Lisszaboni Szerződés, amely a jelenleginél jóval nagyobb beleszólási lehetőséget biztosítana ilyen kérdésekben az Európai Parlamentnek.

Az EP-képviselők és az adatvédelmi biztosok azonnal bírálták a dokumentumot. "Ezzel a lépéssel az európai kormányok azt mutatják meg, hogy mennyire teljesen mindegy nekik a hónapokkal ezelőtt megfogalmazott kritika és a vita a külföldre kerülő európai polgárok alapvető jogairól " - szögezte le Jan Philipp Albrecht, a Zöldek EP-képviselője. Peter Schaar német adatvédelmi biztos pedig kijelentette, hogy ez egy példátlan akció, ami ráadásul kényes és alkotmányjogilag rendkívül aggályos is. A szakember attól tart, hogy amennyiben az egyezmény hatályba lép az amerikai hivatalok munkatársai gyakorlatilag korlátlan hozzáférést kapnak bármely európai uniós állampolgár banki adataihoz.

A német adatvédelmi biztos az egész eljárással kapcsolatban megjegyezte, hogy az rendkívül rossz jegyet állít ki az európai uniós adatvédelemről és bírálta a döntéshozókat, amiért megkerülik az Európai Parlamentet. "Az egész dolog érthetetlen, hiszen az információk többsége nem az Egyesült Államokkal kapcsolatos, nem is amerikai állampolgárok külföldi banki adatai és nem köthető az USA-ba irányuló vagy onnan kiinduló tranzakciókhoz. Nem tudjuk, hogy mely amerikai hivatal vagy hivatalok kapják majd meg az információkat. Az európai uniós állampolgároknak nem lesz tájékozódási lehetőségük a tengerentúli intézményekkel szemben és amerikai bíróságokhoz sem fordulhatnak majd ezekben az ügyekben. Ráadásul az Egyesült Államokban nincs független adatvédelmi hatóság, amely megvizsgálhatná az átadott adatok tárolását, kiértékelését és továbbadását" - hangsúlyozta végül Peter Schaar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • errorista #12
 • Sanyix #11
  igen nyilván a kgb elment mondjuk franciaországba, kérték az adatokat és készséggel adták, ugyanígy mondjuk ausztráliában, vagy indiában, vagy bárhol a birodalmukon kívül ugye?

  OLVASSÁL ne marhaságokat irkálj...
 • Narxis #10
  Jaja, a KGB is csak egy gittegylet volt.
 • Jonah #9
  Mit várunk egy olyan "demokratikus" országtól, amely az őslakosok 99,5%-át kiirtotta, mit várunk egy olyan országtól, ami valaha gyarmat és börtöntelep volt ?
  Ami nekem ebből lejön: nagy ívben tesznek rá, hogy védjék az európaiakat. Nyilván megkenték a döntéshozókat valamivel, valamilyen vélt előnnyel az országuk javára. Persze azért azon el lehet gondolkozni, hogy így már egy ország naplófőkönyve sem kell betekintésre, mert a SWIFT-en keresztül az közvetetten összesbe belelát majd ( ami amúgy ha jól tudom, szigorú államtitok jópár országban). Mi több, az egyes cégek üzleti kapcsolataiba is, amit persze gondolom az ország javára lehet majd írni. Szóval a palacsinta nem a kakaótól barna.

  Terrorizmus... ugyan. Én még nem láttam terroristát aki Mari néni politizálása ellen emelte volna fel a hangját, semmint egy-két állam által sárba tiport szabad akarat miatt. Ami az USA szerint ugye szent, de akkor kérdem én miért épp az USA politikáját támadják a legjobban a terroristák ? vagy mondjuk Nagy-Britannia politikáját a szakadár írek? Esetleg a spanyolokat a baszkok ? Lehetne sorolni. Ezek mind demokratikus államok, ahol a közösségi akarat szent. Ennyire.

  üdv.
 • samycook #8
  Szerintem a terrorizmus nem is létezik. Az egészet Amerika találta ki, mert ennek az emlegetésével bármit el lehet érni, ami normál esetben komoly személyiségi kérdéseket vetne fel. A terror miatt mentek neki Iraknak, ami csak a fegyvergyártóknak üzlet. Érdekes, hogy mikor kezdték kivonni a csapataikat Irakból, egyből egy nagy robbanás vett el több tíz emberéletet, igazolandó, hogy marhára szükség van az amcsi katonákra. Nekem az a véleményem, hogy egy arabot megzsaroltak a családjával, akit így öngyilkos merényletre kényszerítettek. Amerikánál tetvesebb, gerinctelenebb, útálatosabb, mocskosabb ország nincs a földkerekségen!
 • Sanyix #7
  messzenem. Sztálinék csak a birodalmukon belül akartak mindent látni, az amik meg már azon kívül is... bár ha úgy vesszük minden ország ami ellen nem háborúznak a birodalmuk része, és ami ellen háborúznak az is az lesz, előbb utóbb..
 • Murder3 #6
  Szar ez a mai európai vezetés ezek nem európaiak.
  Vissza a középkori európával ahol még mi voltunk a világ közepe ideje lenne újra átvenni a hatalamt
 • Narxis #5
  "El lehet menni, el lehet menni a Marsra."

 • immovable #4
  Hurrá! Az EU, mint eddig mindig, a seggnyaló szerepét veszi fel s bármit megtesz a világ csendőrének. Ez a terrorizmus duma pedig lassan olyan, mint a hidegháborúban a kommunistázás volt. Bármit megtehetnek ezen jelszó alatt.
 • Tenorista #3
  Csak összeesküvés elmélet...
  Mit kell itt pattogni? Akinek vaj van a füle mögött az ne menjen a napra, mert elüti a villamos!
  Amúgy meg szerintem remek kezekben lesznek az adataink a jenkiknél, hiszen ők a demokrácia fellegvára és a másként gondolkodók paradicsoma
  Meg az is kiderül végre, hogy én tenorista vagyok-e vagy sem