Berta Sándor

Uniós külügyminiszterek - igen a SWIFT-adatátadásra

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei felhatalmazták az Európai Bizottságot arra, hogy kezdjen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a SWIFT-adatok átadásáról.

A politikusok szépen csendben döntöttek. A határozat híre is úgy szivárgott ki európai parlamenti képviselők segítségével. Mindez azt jelenti, hogy az európai uniós tagországok külügyminiszterei gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták az adatvédelmi szakemberek és az Európai Parlament tagjainak korábbi aggályait. A részletek nem ismertek, csupán annyit lehet tudni hivatalosan , hogy a terrorizmus elleni harcban új szabályokat akarnak hozni az európai uniós pénzügyi adatokhoz való hozzáférésekkel kapcsolatban. Az Európai Bizottság ragaszkodik ugyanakkor ahhoz, hogy az új egyezményben az EU adatvédelmi előírásai érvényesüljenek.

Az új megállapodást várhatóan a nyár végén írják alá. A pénzügyi adatokat az USA legfeljebb öt évig őrizheti meg kizárólag a terrorizmus elleni harcban való használatra. Az Európai Parlament az első szakaszból gyakorlatilag teljesen kimaradna és csak azután lenne beleszólása a dolgokba, hogy a Lisszaboni Szerződés hatályba lépett.

Az ügy túlmutat a biztonságpolitikán, hiszen megoldása befolyásolhatja José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének sorsát. Barroso szeretne újra, az EB elnöke lenni, azonban ehhez még hiányzik a parlamenti többsége. S ezen a területen nem is várható változás, amennyiben a megállapodást elfogadják - derült ki néhány EP-képviselő szavaiból. "Egy ilyen bizottsági elnökről simán lemondhatunk. Ez az utolsó figyelmeztetés" - fogalmazott Wolfgang Kreissl-Dörfler (SPD). Jan Philipp Albrecht (Zöldek) pedig kijelentette: "Barroso nem veszi komolyan a polgárok jogait."

Daniel Cohn-Bendit, a német Zöldek EP-frakciójának vezetője felszólította Barrosót, hogy vagy azonnal vonja be a munkába az Európai Parlament tagjait vagy hagyjon fel a terve megvalósításával. "Különben egy hatalmas puccs lesz a parlamentben. Barroso a tűzzel játszik. Egyre világosabbá válik, hogy Barroso nem veszi komolyan az EP-t" - hangsúlyozta a politikus. Jean Asselborn luxemburgi EP-képviselő hozzátette: "Azt hiszem, hogy amikor valaki az emberek szabadságába beavatkozik, akkor nagyon óvatosan kell eljárnia."

Jörg Leichtfried, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) EP-delegációjának vezetője hibának nevezte a döntést és végzetesnek azt a tendenciát, hogy az európai uniós állampolgárokat egyre inkább bűnözőkként kezelik. Az EU ugyanis nem az USA gyarmata és éppen ezért szerinte ezt a döntést az egyes tagországok nem engedhetik megvalósulni.

A részletekről többek között Othmar Karasnak, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselőjének köszönhetően szerzett tudomást a közvélemény. A politikus tagja az Európai Parlament belső piacokért, illetve gazdasági ügyekért felelős bizottságának is. "Ausztria és Finnország elérte, hogy az Európai Bizottság tárgyalási mandátuma csak abban az esetben legyen érvényes, ha érvényesülnek az EU adatvédelmi előírásai. A második fontos pont pedig az volt, hogy az európai adatokat csak az EU-ban lehessen tárolni" - közölte Karas.

Ez utóbbi mindenképpen előrelépés lenne, hiszen a régi SWIFT-egyezményben az összes európai tranzakciós adatot elküldték, illetve lemásolták az amerikai számítógépközpontokba is. "Támogatom a döntést, mert az új jogi háttér egy nagy mértékű fejlődést jelent, különös tekintettel arra, hogy ez igen csak kényes téma. Nagyon fontos, hogy az EU és az USA információkat cseréljenek a terrorizmus elleni harcban" - tette hozzá Karas.

Franciaország éppen a napokban jelezte, hogy semmiképpen sem támogatja azt az új elképzelést, amely a SWIFT-rendszerben tárolt adatok Egyesült Államoknak való kiadásáról szól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Simaji #4
    EU = Német Uralom...
  • Tetsuo #3
    EU = Big Shit
  • Ferrer #2
    És ha nekem SX4-em van, akkor védve vagyok?
  • Petko #1
    úgyvan, a jó kurvaanyátok usa-seggnyaló eu politikusok