Berta Sándor

A SWIFT adatokhoz is hozzáférhetnének az európai hatóságok

Újabb, a terrorizmus elleni javaslattal rukkolt elő Wolfgang Schäuble német belügyminiszter. Az elképzelést több ország belügyminiszterei is támogatják.

Wolfgang Schäuble nemzetközi szakértőkkel és más európai uniós tagországok belügyminisztériumaival közösen dolgozta ki azt a javaslatcsomagot, amely szerint a nemzeti bűnüldöző hatóságok bizonyos esetekben megkaphatnák a SWIFT pénzügyi tranzakciós adatait. Az eddig szóba került összesen 49 adattípus közül eddig hat alkalmazását vizsgálták meg. Ezek a DNS-minta, az ujjlenyomat, a lőfegyverekre vonatkozó és a járműadatok, a telefonszámok, valamint az egyes személyek azonosításához szükséges alapvető információk.

A támogatók között van Maria Fekter, az osztrák belügyi szaktárca vezetője, aki a Salzburgi Fórum nevű rendezvényen jelentette be, hogy kiáll kollégája ötlete mellett. A fórumon Fekteren kívül a bolgár, a lengyel, a román, a szlovák, a szlovén, a cseh és a magyar belügyminiszter vett részt. A Salzburgi Fórum tagországai többek között a határellenőrzésekkel, az illegális bevándorlás, a menekültstátuszokkal kapcsolatos, illetve a rendőrségi kérdésekben dolgoznak együtt.

Amennyiben az Európai Unió is elfogadja a német belügyminiszter előterjesztését, úgy a tagországok terrorelhárító szolgálatai és nyomozói - hasonlóan az amerikai hatóságokhoz - a jövőben beletekinthetnének a SWIFT rendszerébe és minden terorristagyanús tranzakciót megvizsgálhatnának. "A francia EU-elnökség javaslatokat kért tőlünk az európai uniós rendőrségek együttműködésére vonatkozóan. A Salzburgi Fórum tagjainak kooperációját hoztam fel példaként, itt ugyanis kiváló az együttműködés" - nyilatkozta Maria Fekter.

Wolfgang Schäuble csomagja további aggodalommal tölti el az adatvédelmi szakembereket és a nemzetközi jogvédő szervezeteket. Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos már március végén kifejtette nemtetszését az egységes európai ujjlenyomat-adatbázis létrehozásával kapcsolatban, és később egyszerűen bizarrnak minősítette az Európai Unió légiutas-adatbázisok létrehozásáról szóló tervét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #13
    Elmennek ezek a budos qrva ************************************ komolyan mondom mar. Aki ilyeneket kitalal azt egybol kene lesittelni kerdezes nelkul az emberi szabadsagjogok sarbatiprsaert, nem elgondolkozni az otletein.
    Szanalmas merre tart a vilag, es milyen "emberek" vannak ilyen poziciokban.
  • passatgt #12
  • shatanka3300 #11
    Allah akbar! Na tuti jönnek a rendőrök.

    A kertemet pedig fel kell ásni úgy is. Tehát: 4 kg kokain van a kertemben elásva.
  • MrImy #10
    A görög és a római demokrácia/köztársaság is megsemmisült!

    BÁRMIKOR JÖHET EGY ÖNKÉNYURALMI RENDSZER!
  • MrImy #9
    Nos tud valaki adni valami írásos biztosítékot arra, hogy a rendszerben lévő adatok valamilyen diktatúra kezébe kerülve azonnal megszűnnének?
    NEM???????????
    Akkor nem adom az adataimat!
    Nézzünk csak vissza, a kommunizmusban milyen jól jött volna egy ilyen adatbázis?




    Ez az emberiség ellen elkövetett bűntett!



  • bunny #8
    Tudjátok, ez a téma mindig felmerül, és mindenki fujjol, hogy az én XY adatomat ugyan nem kapják meg, milyen alapon, emberi jog, meg hasonlók. A nagy büdös helyzet viszont az, hogy ha akarnák ezeket az adatokat a titkosszolgálatok simán kicserélik egymás között, és ha akarják ezeket meg is tudják rólad. Ha már nem.
    Viszont. Én pl. elég sokat utazgatok, mert egyszer élünk. És nagyon unom, hogy terrorelhárítás címén egyre nagyobb fa*okságokat találnak ki a reptéren pl. De ha lenne egy globális adatcserén alapuló adatbázis, ami alapján retina, ujlenyomat vagy bármi egyszerű de megbízható módon azonosítanának cserébe BÉKÉN HAGYNÁNAK hát énfelőlem vegyenek spermamintát is, nem érdekel.
    Akit pedig zavar, hogy egyértelműen be tudják azonosítani egy ujlenyomat, vagy dns minta alapján - hát annak vaj van a füle mögött, mert egy átlagember pont lesza*ja. Ennyi, ide lőjjetek
  • passatgt #7
    nem
  • Amergin #6
    Kezditek már kapisgálni, hogy ki indított és ki ellen háborút 2001.szept.11-én?
  • atomkrumpli #5
    ha nagyon kellene nekik lecsetkelnék elhiheted :-)
  • dimenzio harcos #4
    eszem megáll, ezeknek nem hagynak békén senkit...
    a farkamból egy 20 centis darab nem kéne nekik?!