Berta Sándor

Létrejöhet az új európai-amerikai SWIFT-megállapodás

Hamarosan lezárulhatnak az európai banki adatok amerikai átadásáról szóló tárgyalások.

"A szeptember végén Brüsszelben tartott utolsó egyeztetésen komoly előrelépés történt, így várhatóan már októberben megköthetik az új megállapodást és az decemberben hatályba is léphet" - közölte egy neve elhallgatását kérő diplomata. A decemberi határidő nem véletlen: akkor állítják üzembe ugyanis a SWIFT új hollandiai szerverét, amelynek adataihoz az USA már nem férhetne hozzá. A másik sürgető ok: az EU mostani soros svéd elnöksége még a nizzai szerződés alapján tárgyal az amerikai kormány képviselőivel. Amennyiben viszont hamarosan hatályba lép a Lisszaboni Szerződés, akkor teljesen új jogi helyzet jön létre.

A legfontosabb változás az lenne, hogy már az Európai Parlamentnek is részt kellene venni a megállapodás kidolgozásában. Jelenleg - megfelelő jogi háttér nélkül - az Egyesült Államok egy helyi szerverről leszedi a SWIFT pénzügyi szolgáltató céggel kapcsolatban álló 9000 bank napi 11 millió tranzakciós adatát, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium munkatársai értékelnek ki. Erre hivatalosan a terrorizmus elleni harc miatt van szükség. Az új tervezetben már csak néhány fogalmat és részletet kell pontosítani, például, hogy mi a terrorizmus, hogyan történjen az adatok átadása, valamint miként biztosítható a banki információk és a személyiségi jogok védelme.

A tárgyalófelek egyetértettek ugyanakkor abban, hogy az európai uniós állampolgárokat a jövőben ugyanazok a jogok illetik meg, mint az Egyesült Államok polgárait. Mindez azt jelenti, hogy az adatokat kizárólag a terrorizmus elleni harcban lehetne felhasználni, más bűncselekmények felderítésében már nem. Ezenkívül az európai uniós országok maguk is kereshetnének az amerikai terrorizmus ellenes adatbázisokban. Az Europol egyik munkatársát közvetlenül az amerikai pénzügyminisztériumba küldenék. A távlati elképzelések között szerepel amerikai mintára egy európai uniós Terrorist Finance Tracking Program (TFTP) indítása. A végcél pedig egy transzatlanti terrorellenes rendszer kiépítése.

Először az európai uniós tagállamok képviselőinek kell szavazniuk az új megállapodás tervezetéről. Erre akár már az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek október 23.-i találkozóján sor kerülhet, míg a végső döntés a november végi minisztertanácsi ülésén születhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tenorista #8
    Mindez azt jelenti, hogy az adatokat kizárólag a terrorizmus elleni harcban lehetne felhasználni, más bűncselekmények felderítésében már nem.

    Mogyoróvaj allergiában többen halnak meg az usában évente, mint "terrorizmusban". Száni ez az egész. Az is száni, hogy az emberek bekajálják a moslékot amit a "fősodrú" média az arcukba hány.
  • Sanyix #7
    Terrorizmus (szerintük):
    -ha valaki nem ért egyet velük, és ennek hangot is ad
    -nem tetszik a jelenlegi rendszer
    -fájlcserélő
    -adókerülő
    -azt mondja vagy kérdezi hogy meg kell-e ölni az usa elnökét (gondolatrendőrség)
    -baja van egy beilleszkedni nemtudó népcsoportal (rááászistááá)
    -nem ért egyet a holokauszt áltdozatainak, legújabb számával
    -valami rosszat mond izraelre, vagy a zsidókra

    Normál esetben pedig ez lenne a terrorizmus:
    -egyet nem értő emberek elhallgattatása
    -nem baráti országok mondvacsinált indokokkal való megtámadása (gonosz terroristákat bújtatnak, atombombájuk, vegyi fegyvereik vannak)
  • Darth Sith #6
    "az Egyesült Államok egy helyi szerverről leszedi a SWIFT pénzügyi szolgáltató céggel kapcsolatban álló 9000 bank napi 11 millió tranzakciós adatát, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium munkatársai értékelnek ki. Erre hivatalosan a terrorizmus elleni harc miatt van szükség"
    meg az apjuk faszát. még hány dologra akarják ezt a szarságot ráhúzni?
  • Praetor #5
    Nem mindenki csak a saját érdekeivel törődik, van aki az ország érdekeivel is...
  • Tetsuo #4
    Bezzeg ezt nem szavazzak meg, vajon miert?

    A nagy cegek lobbyja letarol mindent, a nemzeti erdekek mar nem lenyegesek.
  • Polemius #3
    Turdus:
    Mekkora a te nemzetközi pénzforgalmad, hogy ennyire aggódsz?
  • Turdus #2
    "Az új tervezetben már csak néhány fogalmat és részletet kell pontosítani, például, hogy mi a terrorizmus"
    Például a torrent használata. Meg az iwiw is, mert ott lehet kommunikálni terroristákkal.

    Azért megkérdezném, ha eddig nem volt tisztázva, mi a terrorizmus, akkor milyen jogi alapon nézték át az amerikai pénzügyminisztérium munkatársai a pénzügyi tranzakcióimat eddig?

    "ogyan történjen az adatok átadása, valamint miként biztosítható a banki információk és a személyiségi jogok védelme"
    Ha minden tranzakciót megkapnak, akkor a válasz: "sehogy".

    Nem lenne mindenkinek egyszerűbb, ha kijelentenénk végre valahára, hogy terroristák=politikusok?
  • Praetor #1
    Bűzlik az egész. Meg az is, hogy a politikusok ugranak a jenkik csettintésére...