Berta Sándor

Egyesült Államok - per indulhat a SWIFT ellen

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban néhány ügyvédet jobban érdekel, hogy pontot tegyenek az úgynevezett SWIFT-ügy végére, mint az Európai Uniót és annak tagországait.

Mint ismeretes, a SWIFT-ügy 2006 nyarán, Bush elnök magyarországi látogatása után robbant ki és világszerte óriási felzúdulást váltott ki. Kiderült ugyanis, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe.

A titkos program keretében a hivatalos indoklás szerint az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak. Az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy a munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszerébe hatoltak be az információk megszerzéséhez. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

Számos tiltakozást követően idén február közepén már az Európai Parlament (EP) is olyan állásfoglalást adott ki, amelyben felszólította a SWIFT nevű szervezetet, hogy azonnal függessze fel az személyes és bizalmas, az egyes pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adatok átadását az Egyesült Államok különböző hatóságainak és hivatalainak. A gazdasági és pénzügyi adatoknak az Egyesült Államoknak ellenőrizetlenül való továbbadása miatt ugyanis az EP attól tart, hogy megnő az ipari kémkedés veszélye.

Most újabb fordulat történt az ügyben, mert egy chicagói bíróság elutasítva a SWIFT ügyvédjeinek beadványát, helyt adott annak az ügyvédi előterjesztésnek, ami jogi eljárás megindítását követeli a SWIFT-adatok amerikai hivataloknak való átadása miatt. A három ügyvéd, Steven Schwarz, Bruce Afram és Carl Mayer ezért joggal bizakodhat, hiszen az első akadályt sikerrel vették. "Most mindenek előtt az a legfontosabb, hogy mielőbb megkezdjük az adatok, a dokumentumok és a bizonyítékok gyűjtését. Minden olyan információt össze akarunk szedni, ami a SWIFT-üggyel és annak részleteivel kapcsolatos. Pontosan tudnunk kell például, hogy az amerikai hivatalok hány ember bankszámlájába tekintettek bele" - jelentette ki Carl Mayer.

Günther Gall, a SWIFT felügyelőbizottságának tagja tavaly júniusban azt nyilatkozta, hogy az adatok alig egy százalékát érintette az ügy. Amennyiben ez igaz és abból indulunk ki, hogy a szervezetnél jelenleg naponta 13 millió pénzügyi tranzakciót regisztrálnak, akkor ez évente több tízmillió tranzakció lenne. Az adatok átadása az amerikai hatóságoknak 2001 szeptemberében kezdődött. A három ügyvéd összesen négy pontban vádolja a SWIFT-et, ebből James F. Holderman bíró hármat elfogadott, egyet módosításra visszaküldött. A végleges előterjesztés beadásának utolsó határideje június 29-e.

A vádpontok közül kettő a Right to Financial Privacy Act nevű amerikai pénzügyi adatvédelmi törvény, egy a Consumer Fraud and Deceptive Business Practices Act nevű Illinois állambeli fogyasztóvédelmi törvény, míg az utolsó az amerikai alkotmány egyik passzusának megsértésére vonatkozik. Utóbbi tiltja az állampolgárok tulajdonának engedély nélküli átkutatását és lefoglalását. A Consumer Fraud and Deceptive Business Practices Actot pedig azzal sértette meg a SWIFT, hogy nem tartotta magát az üzleti szabályokhoz és becsapta az embereket. Carl Mayer szerint eddig a bíróságok egy pénzügyi adat kiadásáért általában 100 dollár kártérítést ítéltek meg a sértetteknek, így a szervezet akár milliárd dolláros kártérítésre is számíthat.

Az ügy akár két-három évig is elhúzódhat, azonban az ügyvéd optimista és bízik abban, hogy előbb véget ér. Ez egyébként a harmadik beadvány. Az elsőt még Ian Walker és Stephen Kruse nyújtotta be egy évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy a három ügyvéd indított pert az AT&T amerikai konszern ellen is. Mint ismeretes, a vállalat lehetővé tette az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) számára, hogy hozzáférjen az adatbázisaihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #12
    A globalizacio neveben elkovetett legnagyobb szemetsegekert felelos cegekre se lehet kozvetlenul nyomast gyakorolni. Igy mit talaltak ki? Tamadjak azon cegeket akik ezekkel a tamadhatatlan cegekkel kapcsolatban allnak. Szerintem jo modszer. (Jo, mert legalabb lehet _valamit_ csinalni.) Csak legyen eleg ember akit erdekel ez az egesz...
    Azaz ha Bush-t nem is tudom seggberugni, orulok hogy legalabb azt seggbe rughatom aki agyatlanul nyal a hulye amerikaiaknak. Ennyit tehetek most, tobbet nem.
  • winters123 #11
    Így van. Nem a SWIFT-et kéne beperelni mert ő tőlük KÖVETELTÉK az adatokat.

    Csak az a szánalmas hogy nem lehet beperelni egy szuperhatalmat így az ostor megint azon csattan akin nem kéne.
  • L3zl13 #10
    De miért csak a SWIFT-et perelik? Az NSA-t (Amerikai kormányt) miért nem?
  • dez #9
    A milliókat a t. ügyvéd urak kapják. :)
  • Szefmester #8
    csak 100 dolcsit? kint az ilyenért milliókat lehetne követelni :P
  • Zenty #7
    és az amerikaiknak ezért minimum nem járna egy atom? mit képzelnek ezek?
  • waterman #6
    ha vége lesz az ügynek akkor én is kapok majd legalább 100 dollárt? mert én is vásároltam bankkártyával.. és lehet még gyanús is vagyok..
    cssak azt nem értem, hogy hogyan nem derült ki ez az egész hamarabb? tehát 2001 és 2006 közötti 5 évben szépen folytak az adatok kifelé az usaba, egy olyan rendszerből aminke épp az a lényege, hogy 3. fél részére nem ad ki adatokat. legalábbis ha én rendelkezhetnék afelett, hogy menjen e az adatom vagy ne, akkor én a semmi adatot 3.félnek opciót választanám. de tényleg mi gátolja meg az amcsikat abban, hogy tényleg ipari kémkedjenek? nem a falu határában lévő gumicsizma gyár tranzakcióira lesznek kíváncsiak gondolom..
    pl én nem járulnék hozzá hogy "kémkedjen" utánam az audit.median.hu piackutató cég, pedig jóformán minden nagyközönségnek szánt magyar lap betöltésekor ott van a meghívott oldalak közt. engem csak ne piackutassanak. le is tiltottam adblockkal a fenébe.
  • Axon #5
    Az usa-nak nincsenek barátai, csak seggnyalói. Most ő a legerősebb ezért neki nyal be minden ország jellemtelen politikai vezetője, de ha egyszer meggyengül, akkor a sok potyaleső menekül, és rögtön megtagadják, akár háromszor is...
  • Mr Gumby #4
    "Európai Parlament (EP) is olyan állásfoglalást adott ki, amelyben felszólította a SWIFT nevű szervezetet, hogy azonnal függessze fel"
    muhaha.

    Van egy jobb ötletem, alakítsot az EP erre a célra egy (EP)bizottságot. Garantált a feledés.
  • Frosty01 #3
    jahjah, nem túl szimpi ez a "világrendőre az usa" dolog :S