Berta Sándor

A SWIFT-adatszolgáltatás leállítását követeli az EP

A gazdasági és pénzügyi adatoknak az Egyesült Államoknak ellenőrizetlenül való továbbadása miatt az Európai Parlament (EP) attól tart, hogy megnő az ipari kémkedés veszélye.

Az EP szerdán olyan állásfoglalást adott ki, amelyben felszólította a SWIFT nevű szervezetet, hogy azonnal függessze fel az személyes és bizalmas, az egyes pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adatok átadását az Egyesült Államok különböző hatóságainak és hivatalainak.

Mint ismeretes, tavaly júniusban, Bush elnök magyarországi látogatása után robbant ki az a botrány, ami világszerte óriási felzúdulást váltott ki. Kiderült: a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe. A titkos program keretében az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak. Miután az információk kiszivárogtak, az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy a munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszerébe hatoltak be az információk megszerzéséhez. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

Az EP aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a SWIFT négy éven keresztül hozzáférést biztosított az amerikai félnek számos, az adatbázisában tárolt és feldolgozott adathoz. A testület nagyon aggasztónak ítéli meg e helyzetet, amely ellentétes az emberi jogokról szóló európai egyezménnyel és az Alapjogi Chartával, illetve a Szerződésekkel és az abból eredő jogokkal (a 95/46/EK irányelvvel és a 45/2001/EK rendelettel), amelyet sem az EKB, sem a SWIFT tevékenységét felügyelő 10 központi bank által alkotott csoport sem illetett kritikával korábban, és amelyről az európai bankok és ügyfeleik csak a közelmúltban szereztek tudomást a sajtó révén.

A SWIFT-nek ezért kötelessége az európai uniós állampolgárokra, illetve cégekre vonatkozó információk Egyesült Államokba való továbbítását azonnal leállítani. Az Európai Parlament ezenkívül kifejezte azon aggodalmát az Európai Bizottságnak, hogy a tranzakciós adatokhoz való hozzáférések akár ipari kémkedésre is felhasználhatók. "Ez a vészfék" - jelentette ki Harald Ettl osztrák európai parlamenti képviselő, aki szerint az EP különösen az Echelon létezése óta nagyon érzékenyen reagál az ilyen kérdésekre.

Az Európai Parlament kifogásolta azt is, hogy az Európai Tanács hónapokkal az események után sem fogadott el semmilyen határozatot. Sok mindent elárul az is, hogy az Európai Bizottság által kiküldött kérdőíveket pedig a 27 európai uniós tagállamból csupán hét kormánya válaszolta meg. Ettl elmondta, hogy az állásfoglalást február végén tárgyalja majd az Európai Tanács és a cél az, hogy már az idén április 30-i EU-USA csúcstalálkozón megszülessenek az első eredmények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #7
    "Az Európai Parlament ezenkívül kifejezte azon aggodalmát az Európai Bizottságnak, hogy a tranzakciós adatokhoz való hozzáférések akár ipari kémkedésre is felhasználhatók."

    Csak én nem értem a mondatot? Ha a pénzmozgásról tudnak az nem jelenti egyből a technológiák lenyúlását. Márpedig ha így van akkor ez inkább gazdasági mint ipari kémkedés.
  • Cefet #6
    Már rég nincs szabad világ... A terrorizmus jelszava mögé bújva szinte mindent megtehetnek. Sajnos itt nálunk is. De a föld egyetlen állama sem győzhet az összes többi fölött, legyen bármilyen erős, vagy fejlett. Ezt már megtanulhatták volna.
    Eddig az összes nagy birodalom elbukott.
    Amúgy meg mi a K. anyukájuk köze van az európai bankszámlákhoz???? SEMMI!!!
  • immovable #5
    No comment, ennyit a szabad világról, amit az amcsik olyan szivesen hangoztatnak!
  • AranyKéz #4
    Mellékesen bízok az EB-ben, remélem a kiadók és egyéb piócák orrára is rácsapnak.
  • Polemius #3
    "..nak a története nem egyéb, mint ismételt jogtalanságok és bitorlások sorozata, amelynek határozott célja a teljes zsarnokság érvényesítése Államaink felett. Mindezeknek a bizonyítására engedtessék meg nekünk, hogy Tényeket terjesszünk a pártatlan világ elé.
    <..>
    Másokkal szövetkezve olyan jogrendnek vetett alá minket, amely idegen az alkotmányunktól, és amelyet nem ismernek el a törvényeink; Hozzájárulását adta ehhez az állítólagos törvényhozáshoz abból a célból:
    <...>
    Hogy színleges Eljárással megvédelmezhesse ezeket az államaink lakosai ellen elkövetett különböző Gyilkosságaikért járó Büntetés ellen;
    Hogy elzárhassa Kereskedelmünket a világ minden népétől;
    <...>
    Hogy sok esetben megfoszthasson minket a Bírósági Eljárás igénybevételétől;
    Hogy a Tengereken túlra szállíthasson minket, koholt jogsértésekért való felelősségrevonás végett;
    <...>
    Hogy felfüggeszthesse Törvényhozásunkat, önmagát nyilvánítván olyan Hatalommá, amely a mi ügyeinkben hivatott törvényt hozni."

    A fenti sorok a USA Függetlenségi Nyilatkozatából valók. No comment.

    http://mek.oszk.hu/02200/02256/02256.htm
  • AranyKéz #2
    Ja hát az USÁra semmi sem vonatkozik, nem tudtad ?
  • bakagaijin #1
    Hogy is volt az a Global Freedom Acttal, meg a diktatórikus országokkal?