Berta Sándor

SWIFT-adatkiadások - francia és német ellenállás

Már az európai uniós külügyminiszterek tanácskozása előtt ismertté vált, hogy több ország sem támogatja a SWIFT-rendszer adatainak kiadását az Egyesült Államoknak.

Az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek egyeztetései könnyen kudarcba fulladhatnak. Az ok: Németország mellett Franciaország sem lelkesedik azért az ötletért, miszerint az USA férhessen hozzá a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) adatbázisában tárolt információkhoz. Franciaország közölte, hogy a kérdésben az Európai Parlamentnek kell döntenie, így minden egyeztetéssel várni kell a nyári szünet végéig.

A hétvégén német adatvédelmi szakemberek és politikusok is az együttműködés megújítása ellen foglaltak állást. "Egy ilyen ötlet elfogadhatatlan. Az a gyanúm, hogy az Európai Unió még a Lisszaboni Szerződés elfogadása előtt meg akarja valósítani ezeket a terveket, mivel különben szükség lenne az Európai Parlament hozzájárulására is. Németország semmiképpen sem dönthet elhamarkodottan" - jelentette ki Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter közölte, hogy a német kormánynak le kell lassítania a tervezett szerződés megvalósítását és felszólította Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert, hogy ne szavazza meg az Európai Bizottságnak a tárgyalási mandátumot. Ilyen széleskörű jogosítványokra ugyanis semmi szükség nincs a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Petra Pau, a Die Linke parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy a német kormánynak nincs joga egy ilyen szerződést megszavazni. Ráadásul a tervek ellentétesek a német alkotmánnyal.

Halina Wawzyniak, a Die Linke alelnöke keményebben fogalmazott és az Egyesült Államokat terrorparanoiával vádolta meg. Hozzátette: "Az elképzelésnek az a veszélye, hogy minden polgárt, aki akár csak egyetlen eurócentet is átutal egy másik bankfolyószámlára, automatikusan átvilágítják."
"Meglepett, hogy az Európai Bizottság olyan könnyen feladja az európai adatvédelmi értékeket és hízeleg az amerikai hatóságoknak" - szögezte le Marit Hansen, a Schleswig-holsteini Független Adatvédelmi Központ helyettes vezetője.

A legérdekesebb Michael Formann-nak, a SWIFT új osztrák irodavezetőjének a véleménye. A szakember ugyanis az ORF.at oldalnak hangsúlyozta, hogy őket ebben a kérdésben még senki semmilyen úton nem kereste meg és az egész esetről a médiából szereztek tudomást. Vagyis a SWIFT jelenleg hivatalosan még nem tud arról, hogy az európai uniós belügyminiszterek szeretnének hozzáférni az adatbázisukhoz. Könnyen úgy tűnhet tehát, hogy az EU az érintettek véleménye és beleegyezése nélkül akar dönteni egy rendkívül fontos kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #5
    "A birodalmi érdekek mindíg felülírják a népek és az egyszerű emberek érdekeit."

    És mind közül úgy látszik, te vagy a legegyszerűbb. :)
  • Amergin #4
    Nesze Szovjet Európai Unio! Egy tagköztársaságg lettünk. A SZU-ban az egyes tagköztársaságoknak nagyobb önállósága volt, mint ma nekünk. Azzal a dumával etettek meg minket, hogy azért kell belépni, mert a "magyar érdekeket" így jobban tudjuk képviselni, mint az EU-n kívül. Látjuk hogyan vannak képviselve a magyar érdekek... Természetesen hazudtak nekünk, mint mindíg.
    A birodalmi érdekek mindíg felülírják a népek és az egyszerű emberek érdekeit. De ebből nem lesz feszültség, hiszen a média majd beadja az embereknek, hogy miért is jó az nekik, ami rossz.
    "De mindez csakis a TI ÉRDEKETEKBEN történik picinyeim!!!"
  • Tetsuo #3
    Rohadtak.
  • B0nFire #2
    Az amerikaiak turkáljanak csak a saját adatbázisaikban. A miénktől meg coki van! Be szeretem, hogy bevetik a bűvös kifejezést: "a nemzetközi terrorizmus elleni harc" - és azt gondolják, hogy erre automatikusan joguk van bármibe beleütni az orrukat. Én tudnék egy-két tippet adni nekik, hogy mibe üssék, de azt itt most nem írom le inkább.
  • Frayer #1
    rohadékok
    Tessék a szép új világ az euval együtt.
    készül az új szovjetúnió csak most európában, és még keményebb kontrollal, ahogy technikailag lehetséges. Lesz itt még diktatúra.