Berta Sándor

Egy éve tart a YouTube törökországi blokádja

A népszerű videomegosztóhoz való hozzáféréseket immár egy esztendeje blokkolják a török szolgáltatók és ezzel veszélyeztetik az állam jó hírnevét. Legalábbis ezt állítja legújabb közleményében a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet.

"Egy ilyen eljárás méltatlan egy olyan országhoz, amely azt állítja magáról, hogy demokratikus" - olvasható kiadott nyilatkozatukban. Az RSF a lépést cenzúrának minősítette és azt követelte, hogy a török hatóságok azonnal semmisítsék meg a blokkolást elrendelő bírósági ítéleteket és ezáltal oldják fel a YouTube tűzfalát. A blokád azonban nem csak a videomegosztó oldalt érinti, hanem a Dailymotiont és a MySpace-t is. "Véget kell vetni végre ennek a cenzúrához vezető tendenciának, amely veszélyezteti az internet, mint szabad véleménynyilvánítási terület létét" - közölte Mustafa Akgül, az INED török internettechnológiai szövetség vezetője.

Az RSF birtokában lévő információk szerint a YouTube letiltását három ankarai bírósági határozat alapján rendelték el, de a testületek egyik esetben sem indokolták meg, hogy miért is kerül sor a lépésre. A szervezet képviselői úgy vélték, a török kormánynak a honlapok blokkolása helyett inkább meg kellene változtatnia a világháló használatára vonatkozó szabályozást. A jelenleg hatályos törvény alapján ugyanis az ügyészség 24 órán belül elrendelheti azoknak a portáloknak a blokádját, amelyeken öngyilkossággal, pedofíliával, drogokkal vagy pornográfiával kapcsolatos anyagok vannak, illetve amelyek megsértik Mustafa Kemal Atatürk államalapító emlékét.

A blokkolás azért sem érthető, mert a YouTube már rég eltávolította a korábban kifogásolt videókat. Ennek ellenére a felhasználók továbbra sem férhetnek hozzá az oldalon lévő tartalmakhoz. Az első YouTube-blokádot 2007 márciusában rendelték el, majd két nappal később feloldották. 2007 szeptemberében ismét sértő felvételek miatt a sivasi bíróság elrendelte a videomegosztó portál bezárását. Ezt követte a tavaly januári harmadik blokád és annak feloldása, majd az azóta is tartó negyedik blokád.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hunnenkoenig #5
    Fuck Atatürk!

    Buuuh... most akkor az sg-t is blokkolni fogjak....

    Ki nem szarja le mit csinalnak a törökök? Felölem megrohadhatnak a tudatlansaguk posvanyaban az összes többi sötet neppel együtt.
  • Charybdis #4
    Többi videómegosztót nem blokkolják? Mert van még pár a Youtubeon kívül.

    És mi van, ha a https://www.torproject.org/ oldalt blokkolják?
  • Garrett27 #3
    Fogalmad nincs mi zajlik Törökországban úgyhogy ne papolj itt is hülyeségeket, maradj inkább a kalóz xpnél meg a tornál...
  • bakagaijin #2
    YouTube/Google maga is blokkol bizonyos anyagokat, attól függően hogy milyen IP-ről kérik le őket.

    Van aki saját maga implementál blokkolást, van aki a jogászaival kényszeríti ki ezt. Mindenki másképp csinálja...
  • hottold #1
    egyetlen hibájuk hogy túl becsületesek