Berta Sándor

Az összes klipet blokkolja a YouTube Németországban

Zsákutcába jutottak a Google leányvállalata és a GEMA német szerzői jogvédő társaság között folyó licencdíj-tárgyalások. A YouTube a megállapodásig - a perek elkerülésére - minden zenei videót blokkol.

A YouTube ezek után jelentette be, hogy a német YouTube-oldalon - hasonlóan a korábbi nagy-britanniai lépéshez - az összes zenekiadó felvételeihez blokkolni fogják a hozzáféréseket. A cég ugyanis így akarja megelőzni a későbbi pereket. A két fél között március 31-ig volt érvényben az a szerződés, amely biztosította a platformnak, hogy szabadon használhassa és megjelentesse a GEMA által képviselt kiadók művészeinek zenei videóit. A GEMA-nak jelenleg több mint 60 000 tagja van, köztük zeneszerzők, szövegírók és kiadók, ezáltal a világ egyik legnagyobb zenei érdekvédelmi szervezetének számít.


Harald Heker
A tárgyalások már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a szerződés meghosszabbításáról, azonban az egyeztetések nem vezettek eredményre. Az ok: a YouTube nem akart eleget tenni a GEMA több kérésének, valamint vita van a fizetendő licencdíjak mértékéről is. A szerzői jogvédők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az előadók és a kiadók egy meghatározott bevételhez jussanak a befolyó bevételekből. "Alapvető eltérés van a GEMA és a Google / YouTube álláspontja között. Más európai társaságok is hasonlóan nehéz helyzetben vannak. A szituáció egyaránt érinti a könyvkiadókat, az írókat, a kiadókat és a rádiókat. A mi célunk természetesen a partnereink érdekeinek védelme" - jelentette ki Dr. Harald Heker, a GEMA elnökségének vezetője.

Két héttel ezelőtt a brit RPS for Music és a YouTube közötti komoly vita keltett nagy feltűnést világszerte. A brit szervezet azt követelte az oldaltól, hogy az általa képviselt művészek a jövőben nagyobb mértékben vehessenek részt a saját műveik terjesztésében és átdolgozásában. Az RPS for Music ezért magasabb licencdíjakat kért. A YouTube viszont ebbe nem ment bele, helyette elérhetetlenné tett több ezer brit zenei videót. Az akció eredménye: hatvan szigetországi előadó a Featured Artists Coalition (FAC) keretében a Fair play for Creators honlapon megjelentette a közös nyilatkozatát.

Patrick Walker, a YouTube európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának videókért felelős igazgatója külön nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben azt írta: a vita azért robbant ki, mert a GEMA az online zeneterjesztés eddigi történetének legnagyobb licencdíját követelte tőlük. Az összeg 50-szerese (!) az RPS for Music által kért, önmagában is magas átalánydíjnak. A szakember példaként említette, hogy ha ezt a gyakorlatot alkalmaznák, akkor Németországban egy zenei CD-ért 500 eurót kellene fizetni!

Walker hozzátette: továbbra is bíznak a megállapodásban és arra törekednek, hogy a művészek és a kiadók megkapják az őket megillető bevételeket. A YouTube eddig videóstreamenként 12 eurócentet fizetett, a GEMA viszont azt akarja elérni, hogy a platform átadja azokat az adatokat, amelyekből megállapítható: melyik művész melyik videóját hányan tekintették meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szily3 #33
    Nekem nagyon kezd elegem lenni ezekből a jogvédőkből! X(
    Most ki a f@szom jogait védik? Jajj, szegény fél-dollár vagy A Manda Jonsz valy' mennyivel szegényebb attól hogy szegény német paraszt egyszer-kétszer megnézi az amúgy is gyenge minőságű klippjeit...

    A kisember jogat meg ugye senki nem védi??
  • Wittgen #32
    Idióták ezek a jogvédők. Nem jogot védenek, hanem a saját megélhetésüket. Munkájukra semmi szükség.

    Ha nem lennének ezek a Youtube és hasonló portálok, nagyon sok előadót, művet meg sem ismernék. A régi jó kis zenékről nem is beszélve, melyeket már sehol nem lehet hallani, megvenni.

    Szakadjanak meg ezek a gemmások.
  • 05lampard #31
    Jó lesz nekem a román WD is...
  • chuky123 #30
    Hát azért mi sem vagyunk elmaradottak szerzői jogvédelem tekintetében.
    Pl.: üres adathordozók után jogdíjjat fizetteni az a nem semmi. Szóval a németek még tanulhatnak tölünk (rosszat)
  • snowkid16 #29
    Jah, lenéznek minket, most fel kéne menni a német parlament elé, és transzperensekkel felvonulni:
    Magyarország elmaradott? Akkor ti hol vagytok?
    Stb.-vel :D
  • irkab1rka #28
    És akkor jön majd maga az ördög. Patája mint két nagykapu, hangja, mint a kongó vészharang. A kénköves füst elborítá mindent és így szóla:
    - jöjjetek ti, azok kik bűnben születtetek, mert bizony mondom néktek, én vagyok maga az ördög és ti nektek lészen szörnyű kín osztályrészetek, mint ahogyan az én nevem vagyon ASVA! Azért küldött engem a ti uratok, hogy bűntessek felnőttet, gyermeket, öreget és mindenféle jószágokat, hiszen bűnösök vagytok születésetektől fogva és nagy az én haragom.

    És akkor az ördög nyúllá változott, és elkezdett legelni Kerberog barlangja mellett, a füvön.
  • hottold #27
    és még mi magyarok vagyunk állítólag elmaradott, fejlődő ország...

  • snowkid16 #26
    Nem csak a különc briteknek nem volt, most jönnek a virsli zabálók :D
  • Gerygrey #25
    thx
  • B0nFire #24
    Na, ne gyertek ide is az összeesküvés-elméleteitekkel! Már a tököm kivan vele, hogy minden áldott topicban cionistázik valaki, függetlenül a témától. Higgyen mindenki amit akar, én nem akarom kitéríteni a hitéből, de nem muszáj minden topicot szétoffolni, meg szétfröcsögni.