Berta Sándor

EU: továbbra is napirenden van a hozzáférések blokkolása

Az európai távközlési csomag egy új kiegészítőcsomagja háttérbe szorítaná és gyengítené a felhasználók alapvető jogait, de támogatja az internetelérések blokkolását.

A heise onlinebirtokába került tervezetet Catherine Trautmann, az Európai Parlamentnek a kérdésben illetékes jelentéskészítője már be is nyújtotta az EU minisztertanácsához. A dokumentumból kiderül, hogy az Európai Unió még koránt sem tett le a hozzáférések blokkolásáról és a megoldást szívesen kiterjesztené az egész kontinensre.

Az európai parlamenti képviselők a távközlési csomag első vitájakor ragaszkodtak az úgynevezett 138-as kiegészítéshez, amely kimondja: az illegális fájlcserélők elleni harcban az internethozzáférések blokkolása nem rendelhető el bírói engedély nélkül. Az EP-képviselők akkor úgy határoztak, hogy a fogyasztók jogaiba és szabadságába való beavatkozások kizárólag az igazságszolgáltatás bevonásával hajthatók végre. Trautmann előterjesztése viszont alapvető online jogként kizárólag a szabad véleménygyakorlás és az információkhoz való hozzáférések, valamint az oktatáshoz való jogot ismerné el. Vagyis könnyen lehet, hogy az EU a Franciaországban felmerült Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des Droits sur l'Internet (Loi HADOPI) mintájára egy új rendszert vezetne be.
Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek parlamenti frakciójának alelnöke nagy aggodalmakkal figyeli a fejleményeket és felszólította Trautmannt, hogy ne engedjen az Európai Tanács nyomásának. Cohn-Bendit úgy vélte, hogy a változtatás rossz jel lenne a tagállamok, különösen Franciaország számára.
A La Quadrature du Net francia civil szervezet szintén támadta az új előterjesztést és arra kért minden európai uniós állampolgárt, hogy hívják fel a képviselőiket és szólítsák fel őket az eredeti változat további támogatására. A Szenátus után nemrég a Francia Nemzetgyűlés is megszavazta a Loi HADOPI létrehozásáról szóló törvényt és a civil szervezetek - okkal - attól tartanak, hogy a rendszert később kiterjeszthetik az összes európai uniós tagországra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #6
    A jó édes anyukájuk szabadságát nyirbálgassák...
  • hol9672 #5
    http://href.hu/x/8tir

    40 mellette / 4 ellene / 2 tartózkodás

    Úgy néz ki, ezt most megúsztuk, de a háttérhatalom biztos fog még próbálkozni...
  • hol9672 #4
    Van a jutubon egy video erről, ahol bamba, vihogó amcsi kölykök távirányítóval neteznek (vagyis inkább tévéznek...) az ágyon ülve egy baromi nagy plazmatévén.

    A polgárnak joga van az információhoz, úgy hogy itt is egy link http://href.hu/x/8tie
  • Amergin #3
    Blokkolnám!
  • Ajnasz #2
    Az nem is opcio, hogy beken hagyjak az internetet?
  • Alvarez999 #1
    Vajon mennyit dugtak ennek a ribanckurvának a zsebébe? Egyre inkább undorodom az EU-tól és az elnyomó, totalitárius politikájától.