Gyurkity Péter

A Commodore is netbookkal jelentkezik

A Commodore nevet birtokló holland cég az IFA-kiállításon jelentette be saját netbook megoldását, amely azonban csak egyetlen érdekességet kínál, a készülék ugyanis nem az Intel Atom chipekre épül.

A Commodore International Corporation - egy kisebb holland cég, amely megvette a nevet és az azzal járó jogokat - úgy döntött, hogy nem maradhat ki a laptopgyártók között nagyon is népszerű trendből, ezért mindenképpen saját netbook készüléket kell piacra dobnia. Ez el is készült, és az első beszámolók szerint az IFA alatt be is mutatták a megoldást. A fejlesztés a néven kívül igazi különlegességet nem kínál, hiszen a már nagyon is megszokott összeállítást kapjuk, egyetlen eltéréssel.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ez az eltérés pedig a processzor típusában keresendő, ez ugyanis nem a híres-hírhedt Atom, hanem a VIA C7 fejlesztése. A Commodore UMMD 8010/F netbookban egészen pontosan a C7-M chip kapott helyet, amely 1,6 GHz-en fut (egyesek hiányolják a Nanót, amely nemrég készült el és a VIA szerint jóval kedvezőbb mutatókat nyújt). Ezt egy 10 hüvelykes kijelző, 80 GB-os merevlemez, 1 GB memória, a megszokott 802.11b/g vezetéknélküli elérés, Ethernet, USB, opcionális Bluetooth, valamint 1,3 megapixeles webkamera és mikrofon egészíti majd ki. A készülék négy színben elérhető, ezek sorrendben fekete, fehér, szürke és rózsaszín.

Az árat szintén bejelentették, ez pedig az Egyesült Királyságban 325 font, vagyis nagyjából 600 dollár lesz - nem éppen olcsó, ám néhányan epésen megjegyzik, hogy a C64 induló árát mindenképpen veri. A megjelenés még a hónap vége előtt esedékes, egyes források szerint Windows és Linux operációs rendszerekkel, mások viszont kizárólag a Windows-változatról tudnak.

Azt nem igazán lehet megjósolni, hogy a megoldás milyen érdeklődést vált ki a felhasználókból - hatalmas dömpingre persze nem számíthatunk, a cég valószínűleg annak is örülne, ha egyáltalán a piacon tudna maradni, megbújva a nagyok mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    (Már nem a kockulás irányába, hanem sokkal emberközelibb lenne a dolog. Nem holmi ilyen-olyan file-ok pakolgatása holmi "ablakok"-ban, meg hasonló baromságok.)
  • dez #18
    Hát ja, ez a mai GUI már végtelenül elavult. Lényegében 25+ éve így néz ki. (Jah, persze voltak, akik akkor DOS-oztak.)

    Tuti, ha a MS nem hatalmasodott volna így el, rég nem itt tartanánk.
  • dez #17
    Esetleg a nagymamája venné be, hogy rendszergazdaként programozik..
  • lokko #16
    nem a rendszergazdák szerepéből kell elindulni, az ő feladatkörük igen szűk és specifikus, az alkalmazók tömegeihez képest ... az 2D GUI-s alkalmazás nagy hibája hogy helyhez kötött, ha 3Dbe terjed az alkalmazás, már nem lennénk székbe szegezve a virtuális környezet által ... nem úgy kell gondolkodni erről, hogy mi értelme van 3D-ben szöveget szerkeszteni, mivel az alapvetően egy 2D alkalmazás, és a valós (üzleti) életben szinte másra sem használjuk a számítógépeket ( előbb utóbb szinte minden művünk 2D-ben végzi, majd az iratmegsemmisítőben válik 3D-sé :) ) ... az én inforamtikai jövőképemben merőben új 3D-s alkalmazások élnek, ami nagyon elrugaszkodik a mai testzsírtermelő asztali számítógépektől
  • Romel #15
    :D:D Most gondolj bele, milyen jó lenne... izmos rendszergazdik. Mire bekonfigolnának egy Gentoo-t hadonászva, olyan izmuk lenne, hogy egy kézzel vihetnék a szerver szekrényeket :D:D Aztán este csajok kérdeznék tőle: Wow! Te gyúrsz? :) -Nem, pusztán programozok. xD
  • Sanyix #14
    Ejha.
  • assdf #13
    Hát egyenlőre nem nagyon van jobb mint a guit használó rendszer (kivéve aminek még az sem kell lásd linux).
    A 3d meg szép meg látványos de nem feltétlen hatékonyabb mind a 2d.
    Hogy értsd: nagyon látványos a filmekben mikor a kezükkel hadosznák egy 3d-s "monitor" előtt és úgy tologatják ide oda a dolgokat, de ha belegondolsz ennek csak az lenne az eredménye hogy a rendszergazdák kinézete vetekedne a testépitőkkel. Probáld meg csak 5 percig mozgatni a kezed a tévé előtt üresben és máris el fog fáradni...
  • Romel #12
    Több fantáziát látnék egy egységes Linux központú architektúrában, ahol a nyílt forráskódúság megmaradna, így hatalmas ütemben fejlődhetne. Ez az álom, mivel a pc gyártás elsősorban bevétel, és nem célezköz az emberiség nagy számítást igénylő feladatainak elvégzésére.
  • lokko #11
    fantázia !!! ... új archtektúrák előbb utóbb meg fognak jelenni, mivel a hagyományos GUI-ket használó oprendszerek előbb utóbb elavulnak, sőt a ma ismert 2D-s képernyőkhöz ragadt virtuális környezet is a múlté lesz egyszer ...
  • kvp #10
    "Egy új platform sikeréhez szerintem, ma is elegendő lenne egy jól megírt OS (lásd épp Linux elterjedtsége)."

    Az egyetlen nagyon lenyeges dolog a kompatibilitas. Az rendszer ahol nem lehet a regi programokat futtatni, hogy a regi adatokhoz hozza lehessen ferni, gyakorlatilag max. jatekra vagy valamilyen specialis celfeladatra jo. Ez a fo oka annak, hogy mindenki aki teheti pc kompatibilis hardvert hasznal, mert ez valt 'szabvannya', mint ahogy jelenleg a windows kompatibilitas jelenti az operacios rendszerek es a hardverek szamara az elvart szintet. Meg az intelnek sem sikerult egy uj platformmal (itanium) befutnia. Mindenki maradt a kompatibilis 'pc'-s x86-osoknal es azok tovabbfejlesztett valtozatainal. Ma uj platformmal csak legfeljebb a microsoft allhat elo, de csak akkor ha kepes biztositani a visszafele kompatibilitast az elmult 30 evhez. Erre meg talan nemi eselyuk van is... a tobbieknek addig is viszont csak a hardveres kompatibilitas megtartasa tehat az x86-os platform marad ha talpon akarnak maradni.

    "Viszont mostanában jött ki a Google böngészője, és felőlük már OS-sel kapcsolatban is lehetett pletyiket hallani."

    Es ez olyan nyilt forraskodu mint a windows. Csak a vistat es a winxpsp2/3-at tamogatjak. Se egy linux, se egy szabvany win32 tamogatas, se rendes forraskod. A google android meg gyakorlatilag rosszabb mint a java vagy a .net, mivel nem adjak ki a virtualis gep forraskodjat vagy legalabb a bytekod leirasat, amit a sun sot meg a microsoft is megtett. Ezek utan en mar nagyon varom, hogy a google tenyleg kiadja a forraskodokat amiket beigert. A chome-ot is csak akkor fogom tudni letesztelni, ha forditok egy sajat verziot az altalam hasznalt (es altaluk nem tamogatott) platformra.