19
  • dez
    #19
    (Már nem a kockulás irányába, hanem sokkal emberközelibb lenne a dolog. Nem holmi ilyen-olyan file-ok pakolgatása holmi "ablakok"-ban, meg hasonló baromságok.)
  • dez
    #18
    Hát ja, ez a mai GUI már végtelenül elavult. Lényegében 25+ éve így néz ki. (Jah, persze voltak, akik akkor DOS-oztak.)

    Tuti, ha a MS nem hatalmasodott volna így el, rég nem itt tartanánk.
  • dez
    #17
    Esetleg a nagymamája venné be, hogy rendszergazdaként programozik..
  • lokko
    #16
    nem a rendszergazdák szerepéből kell elindulni, az ő feladatkörük igen szűk és specifikus, az alkalmazók tömegeihez képest ... az 2D GUI-s alkalmazás nagy hibája hogy helyhez kötött, ha 3Dbe terjed az alkalmazás, már nem lennénk székbe szegezve a virtuális környezet által ... nem úgy kell gondolkodni erről, hogy mi értelme van 3D-ben szöveget szerkeszteni, mivel az alapvetően egy 2D alkalmazás, és a valós (üzleti) életben szinte másra sem használjuk a számítógépeket ( előbb utóbb szinte minden művünk 2D-ben végzi, majd az iratmegsemmisítőben válik 3D-sé :) ) ... az én inforamtikai jövőképemben merőben új 3D-s alkalmazások élnek, ami nagyon elrugaszkodik a mai testzsírtermelő asztali számítógépektől
  • Romel
    #15
    :D:D Most gondolj bele, milyen jó lenne... izmos rendszergazdik. Mire bekonfigolnának egy Gentoo-t hadonászva, olyan izmuk lenne, hogy egy kézzel vihetnék a szerver szekrényeket :D:D Aztán este csajok kérdeznék tőle: Wow! Te gyúrsz? :) -Nem, pusztán programozok. xD
  • Sanyix
    #14
    Ejha.
  • assdf
    #13
    Hát egyenlőre nem nagyon van jobb mint a guit használó rendszer (kivéve aminek még az sem kell lásd linux).
    A 3d meg szép meg látványos de nem feltétlen hatékonyabb mind a 2d.
    Hogy értsd: nagyon látványos a filmekben mikor a kezükkel hadosznák egy 3d-s "monitor" előtt és úgy tologatják ide oda a dolgokat, de ha belegondolsz ennek csak az lenne az eredménye hogy a rendszergazdák kinézete vetekedne a testépitőkkel. Probáld meg csak 5 percig mozgatni a kezed a tévé előtt üresben és máris el fog fáradni...
  • Romel
    #12
    Több fantáziát látnék egy egységes Linux központú architektúrában, ahol a nyílt forráskódúság megmaradna, így hatalmas ütemben fejlődhetne. Ez az álom, mivel a pc gyártás elsősorban bevétel, és nem célezköz az emberiség nagy számítást igénylő feladatainak elvégzésére.
  • lokko
    #11
    fantázia !!! ... új archtektúrák előbb utóbb meg fognak jelenni, mivel a hagyományos GUI-ket használó oprendszerek előbb utóbb elavulnak, sőt a ma ismert 2D-s képernyőkhöz ragadt virtuális környezet is a múlté lesz egyszer ...
  • kvp
    #10
    "Egy új platform sikeréhez szerintem, ma is elegendő lenne egy jól megírt OS (lásd épp Linux elterjedtsége)."

    Az egyetlen nagyon lenyeges dolog a kompatibilitas. Az rendszer ahol nem lehet a regi programokat futtatni, hogy a regi adatokhoz hozza lehessen ferni, gyakorlatilag max. jatekra vagy valamilyen specialis celfeladatra jo. Ez a fo oka annak, hogy mindenki aki teheti pc kompatibilis hardvert hasznal, mert ez valt 'szabvannya', mint ahogy jelenleg a windows kompatibilitas jelenti az operacios rendszerek es a hardverek szamara az elvart szintet. Meg az intelnek sem sikerult egy uj platformmal (itanium) befutnia. Mindenki maradt a kompatibilis 'pc'-s x86-osoknal es azok tovabbfejlesztett valtozatainal. Ma uj platformmal csak legfeljebb a microsoft allhat elo, de csak akkor ha kepes biztositani a visszafele kompatibilitast az elmult 30 evhez. Erre meg talan nemi eselyuk van is... a tobbieknek addig is viszont csak a hardveres kompatibilitas megtartasa tehat az x86-os platform marad ha talpon akarnak maradni.

    "Viszont mostanában jött ki a Google böngészője, és felőlük már OS-sel kapcsolatban is lehetett pletyiket hallani."

    Es ez olyan nyilt forraskodu mint a windows. Csak a vistat es a winxpsp2/3-at tamogatjak. Se egy linux, se egy szabvany win32 tamogatas, se rendes forraskod. A google android meg gyakorlatilag rosszabb mint a java vagy a .net, mivel nem adjak ki a virtualis gep forraskodjat vagy legalabb a bytekod leirasat, amit a sun sot meg a microsoft is megtett. Ezek utan en mar nagyon varom, hogy a google tenyleg kiadja a forraskodokat amiket beigert. A chome-ot is csak akkor fogom tudni letesztelni, ha forditok egy sajat verziot az altalam hasznalt (es altaluk nem tamogatott) platformra.
  • robertone
    #9
    Amúgy is Spektumos voltam, szal ezzel a cuccal akkor sem égetném magam, ha ingyen dobálnák utánam
  • Romel
    #8
    Felejtős cucc szerintem. Commodore névbe csomagolt gyengusz laposok. Hiába a név, ha semmi újítást nem mutatnak fel. De hát ez a marketing :) Egy köztudatba beégett név elég ahhoz, hogy tömegcikké váljon. Bár e név fénykora már elég régen ködbe veszett a mai architektúrák szemszögéből. Olyan ez a laptop gyártás, mint a LEGO: van egy nagy hardver választék és azokból építkeznek :)
  • NEXUS6
    #7
    Ez az "áttértek PC-re" nem teljesen igaz.

    A PC gyak egy architektúrális platform, olyan szabványnak megfelelő alkatrészek összessége, amikkel egyetlen közös kritérium, hogy legyen hozzájuk olyan driver, aminek segitségével lehet, olyan számítógépet építeni belőlük, amin valamilyen M$ fejlesztésű OS-t futtatható. Na uyge ehhez képest egyszerűbb "lepécézni" ezeket a dolgokat.;)))

    Egy SATA csatolóra, vagy É-i, D-i híd csipre, nincs ráírva, hogy csak PC készíthető belőlük.
    Az Apple folyamatosan vett át olyan szabványokat, amiket a PC-k is támogattak, és végül a költséghatékonyabb volt a CPU-t is X86 kompatibilisre lecserélni.
    A dolog ugye azért érdekes, mert látható, hogy ezekből az alkatrészekből, nem csak valami wndózos PC készíthető, lásd még Linuxos, OSX-es, BeOS-os és egyéb egzotikus OS-t futtató gépek.

    Egy új platform sikeréhez szerintem, ma is elegendő lenne egy jól megírt OS (lásd épp Linux elterjedtsége). De az OS fronton pontosan az a helyzet, mint a böngészőkkel. Amíg az emberek nem hajlandóak külön fizetni érte(Linux és FF), illetve amíg a fizetősnek gyak nincs alternatívája (Win + Ie) adig nincs olyan piaci rés, ahova egy kis cég egy fizetős OS-sel benyomulhatna.

    Viszont mostanában jött ki a Google böngészője, és felőlük már OS-sel kapcsolatban is lehetett pletyiket hallani.
  • NEXUS6
    #6
    Sajna mind a C= mind az Amiga olyan cégekhez került az utóbbi 15 évben, akik általában tényleg inkább csak egy jó nevet láttak mögötte.

    Az olyan lelkes és nagytudású szakemberek, akik megteremtették, tartalmat adtak ezeknek a neveknek sajna jobbára elkerülték.
  • assdf
    #5
    "új platformot ... új architektúrát ... ilyesmit várnék a Commodore névtől ... "
    És ez mire lenne jó a mai világban? Akkor lehetett de ma???
    Képzeld mi történne amikor rájönnél hogy az új frankó plattformon nem fut a windows, nem futnak a windowsos programjaid és még a linux sem?...

    Ha belegondolsz, nem is lenne müködöképes, egyedül az apple csinált hasonlót de már ők is áttértek a pc-re.
  • Anomaly
    #4
    "A Commodore International Corporation - egy kisebb holland cég, amely megvette a nevet " pont a te "gondolkodásod" miatt vették meg a nevet. Nem fikázás akar lenni nehogy azt gondold :)
  • Sir Quno Jedi
    #3
    Már csak egy rég halott NÉV, amit adnak vesznek, mit vársz te egy névtől?!?!? :D
  • lokko
    #2
    új platformot ... új architektúrát ... ilyesmit várnék a Commodore névtől ...