Gyurkity Péter

Merevlemez az új Eee PC változatokban

Folyamatosan érkeznek a hírek az újabb Eee variációkról, amelyek többsége - legalábbis a beszámolók szerint - már merevlemezzel érkezne. A bőség zavara közelinek érződik az Asus háza táján.

A múlt hét közepén még arról számoltak be egyes források, hogy az Asus 10,2 hüvelykes kijelzővel és Atom processzorral ellátott verziót dobna piacra szeptemberben, mások pedig rögtön négy különböző változat közeli érkezéséről adtak hírt. Ez utóbbiak között megtalálható lenne a 10 hüvelykes 1000HD, valamint a 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott 904HD XP, az 901 XP, valamint a 900 XP (16 GB), amelyek mindegyik 1024 x 600 pixeles felbontást támogat. A 901 Atom chipek kapna, a másik három példány pedig "Intel mobil processzort", erről azonban nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a gyártó.

A Register ezen a héten megjelent cikkében viszont a Federal Communications Commission (FCC) által közölt hivatalos információra támaszkodik, kiemelve, hogy az Eee PC 900 megkapja sorrendben negyedik variációját. Itt az lesz az egyetlen nagy különbség, hogy a netbook készülékben ezúttal egy hagyományos merevlemez kap majd helyet a már lassan megszokottá váló SSD-meghajtó nélkülözésével. A 900HD engedélyezése folyamatban van - a lap emlékeztet arra, hogy a 900-as típusjelzés alatt jelenleg három eltérő példány kapható, az eredeti mellett ugyanis nemrég megjelent a 16 GB-os SSD-vel szerelt 900 16G, valamint az Atom chippel érkező 900A.



Az FCC oldalán közölt képen észrevehető a könnyebb hozzáférést biztosító nagyobb levehető rész, ez nyilván a későbbi fejlesztést, további bővítést hivatott egyszerűbbé tenni. Ennyiben ki is merül a változások listája, azt ugyanis egyelőre nem tudni, hogy a jóváhagyás esetén pontosan mikor és milyen áron jelenne meg a készülék. Az Asus kínálatában lassan senki nem tud eligazodni, annyi eltérő példány jelenik meg, és ez még csak az Eee család, hiszen ekkor még nem említettük az új N-sorozatot, amelynek felbukkanása tovább növeli a zűrzavart.

A cég ráadásul 1 dolláros készülékeket is tervez, pontosabban bundle csomagok keretében, az európai szolgáltatók 3G-előfizetéseinek részeként szórná ki a régebbi 700-as típusokat. Kérdés, hogy erre milyen igény mutatkozik majd, hiszen korábban sok kritika érte a készülékeket a kijelző mérete miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Attila1234 #8
    Egy ilyet fogok venni és kész! Az elöbb tüzetesebben is megnéztem az MSI honlapját és a Windből is van Linuxos (Novell) verzó. Az év vége felé ezek a gépek már olyan 70-80 rugó körül fognak menni. Simán megéri majd egy ilyet vásárolni. (Már ha valakinek nem kell hordozható erőmű.)
  • sathinel #7
    80 gigás 5400-as winyó van bennük. a kisebb változat fele ennyibe kerül kb. Igaz annak még kisebb a kijelzője. De még mindíg fele akkora mretre súlyra mint a legtöbb laptop amit itt felhoznak konkurenciának. Aki nem játszik rajtuk annak ez a 80 giga már tényleg mindenre elég. Bár én valsz inkább ennyi + pénzért egy hordozható usb-s winyót vennék hozzá mint winyóval venni.
  • jtrencsenyi #6
    Aha! Ilyen subnotebook kategóriában mutass már nekem egyet is ennyiért notebook.hu-n
  • moikboy #5
    99E, röhej... notebook.hu-n ennyiért rendes laptopot adnak.
  • daveofgod #4
    mediaban az 1000H EeePc 99 ezer forint. ennél csak olcsóbb az összes többi.
  • mad mind #3
    Vedd a 20k-t add hozzá a kb. 8000 ft postaköltséget, a kapott összeghez add hozzá a 20%-os áfát, majd add hozzá a vámot, ami most gözöm sincs mennyi, de 1-7% között valahol.
  • vajon kiki #2
    hát a merevlemezt dugják csak szépen fel maguknak, ha veszek egy ilyen gépet azt pont amiatt veszem mert kicsi, könnyű és végre nem kell úgy bánni vele mint a hímestojással !
  • roliika #1
    Egy eee PCnek USA-ból mennyi a hazaszállítási összköltsége? Mert ott tényleg (Ebay) hozzám vágnák 80-120 dolcsiért ami 20 000Ft alatt van..itthon meg 60 000...van egy "apró" eltérés.