Gyurkity Péter

Inspiron 910 néven jön a Dell netbookja

A Dell nem variál, egyszerűen a meglévő családhoz csapja hozzá érkezőben lévő mini noteszát, amely elsősorban az Asus Eee családdal száll majd szembe. A kiépítésben nagy meglepetésre nem számíthatunk.

Az Inspiron 910 részletes bemutatóanyagát és specifikációját a Gizmodo tette közzé, miután valamilyen úton-módon rátették a kezüket a dokumentumokra. A képekből kiderül, hogy milyen külsőt és belsőt kapott az új készülék, illetve hogy a Dell milyen operációs rendszerrel egészíti ki a kínálatot. Egyedül az árat és a pontos megjelenési dátumot nem ismerjük, ám itt is akadnak találgatások.



A netbook - nem túl nagy meglepetésre - az Intel 1,6 GHz-es Atom chipjére (533 MHz FSB, 512 kB cache) épül, amely lassan minden ilyen kategóriájú készülékből kiszorítja elődeit és riválisait, bár a Via Nanója igencsak jóra sikeredett. A processzort 8,9 hüvelykes kijelző, 512 MB, illetve 1 GB DDR2 memória, valamint egy 4, 8 vagy 16 GB-os SSD-háttértároló egészíti majd ki, az akkumulátor feladatát pedig egy négycellás fejlesztés látja majd el. A készülék teljes súlya 1 kg alatt marad, megtalálható lesz rajta egy 0,3 vagy 1,3 megapixeles webkamera, 3-in-one kártyaolvasó, a szoftveres oldalon pedig Ubuntu Linux 8.04, illetve Windows XP kapott helyet. A Wi-Fi támogatás szintén elérhető lesz, a Bluetooth kapcsolat viszont kizárólag egy kiegészítő kártyán keresztül vehető majd igénybe.

A megjelenésről nem derül ki semmi az anyagból, a Gizmodo szerint az Inspiron 910 akár már most pénteken, azaz 22-én elrajtolhat - azt nem tudni, hogy ez a hír honnan származik. Az árról szintén nem érkezett semmilyen adat, bár ez nyilván a riválisokéhoz közel helyezkedik majd el - lap itt is szolgál saját információval, eszerint 300 dollárban gondolkodnak az illetékesek, ami nem lenne rossz rajt. A Dellnek nyilván kapaszkodnia kell majd, hogy az Asus tetemes előnyét behozza, de egy jól sikerült megoldással ezzel nem lesz gondjuk.

Lassan minden nagyobb laptopgyártó a piacra dobja saját megoldását - ami annak idején Nicholas Negroponte forradalmi kezdeményezéseként indult, mára teljesen megszokott gyakorlattá vált, külön szegmenst hozva létre a mobil számítógépek területén belül. Jövőre letisztázódhat a kép és kiderülhet, hogy kik maradnak majd továbbra is versenyben, elfoglalva a képzeletbeli dobogó fokait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Ez mar az 1000. cikk az ócsó minilaptopokrol, de a normalis gepekrol nem irnak semmit. Ok ez is fasza meg minden, csak ez egy marginalis hypolt cucc, en pl soha nem vennek ilyet. Inkabb hasznalom az atlagos Sony 15"-ost es a HTC Diamondot.. mind2 (majdnem) idealis amire kitalaltak, viszont a fenti Dell a 2 kozott van.
  • asysoft #4
    Ha az egész platformot nézed (márpedig ugye érdemes), akkor láthatod, hogy amit nyersz a réven (Atom), azt elveszted a vámon (chipset); az AMD platformja még előnyben is van (már ha azt az "apró" dolgot nem számoljuk, hogy miniITX méretű 790es alaplap még nincs). Amúgy 2000+ előhúzása zseniális lépés az AMD-től, remélem Atom-hiány miatt VIA proci mellett ebből is fognak venni.
  • Aspirin #3
    Persze, ha lesz 0,5-1,5W fogyasztású athlon 2000+ processzor.
  • Rexhawk #2
    vajon lesz netbook athlon 2000+ossal?
  • mousee #1
    Dell laptopok egész szimpatikusak... ez is nagyon tetszetős, főleg ha ubival árulják, mert akkor mindenhez van zsír gyári driver, nem kell trükközgetni.

    Poén, hogy a fődell emberke is ubuntut használ a gépen :)