Berta Sándor

Generáció­vál­tás zajlik a világhálón

Az elméleti és gyakorlati tudósok, kutatók és szakemberek már tavaly júliusi Supernova Konferencián arról beszéltek, hogy szerintük a világháló kinőtte a korábbi besorolását és újra kell definiálni, hogy a jelenlegi online rendszer mit is takar. David Weinberger filozófus, író és internetguru úgy véli, hogy az internet jelenleg is változik és mi még csak most érzékeljük ezt a folyamatot.

"Amikor azt hisszük, hogy a tartalmak viszik előre az internetet és hogy a profik készítik a legjobb tartalmakat, akkor egy olyan internetmodellt kapunk, amely leginkább a régen a rádióról kialakult képnek felel meg. Ez pedig egy érthetetlen hiba. Fontos tudnunk azonban, hogy senki sem tudja, mi történik a világhálóval, vagyis, ha visszatekintünk mindig fogunk hibás előrejelzéseket találni" - jelentette ki a Harvard Berkman Center tagja.

"Az internet változása annyira mélyreható és ez akkora kihívást jelent a számunkra, hogy egy ideig eltart, amíg alkalmazkodunk hozzá. A webhez alkalmazkodni olyan, mint a halál gondolatához hozzászoktatni magunkat. A halál öt stádiuma Elisabeth Kühler-Ross pszichiáter szerint a hazugság, a düh, az alkudozás, a depresszió és végül a megváltoztathatatlan elfogadása. Az első, hogy azt hazudjuk, miszerint a változás nem is létezik, mert nyugtalanít minket, hogy elveszíthetjük a meggyőződésünket, a módszereinket, a pénzkereseti lehetőségeinket, végső soron pedig önmagunkat. Megpróbáljuk az egész helyzetet félremagyarázni, elrejteni, elavult fogalmakkal meghatározni. Pedig egy generációváltásról van szó." "S mint tudjuk, mindenki, aki valami új előtt áll, annak végig kell mennie ezen a folyamaton. Nem csak arról van szó, hogy miként gondolkodunk valamiről, hanem arról is, hogy miként gondolunk saját magunkra és a világunkra" - tette hozzá a szakember.

David Weinberger elmondta, hogy az internet meghatározása már most is elég érdekes feladat, hiszen az számos dologból tevődik össze. Ide sorolhatók az üzenetküldő és telefonszolgáltatások, a televíziózás, az egészségügyi adatok továbbítása, feldolgozása. Amikor a web szót említjük, gyakran egy olyan helyre gondolunk, ahova elmehetünk, amelynek oldalai vannak. Azonban ezek az oldalak számos forrásból állnak össze egy egésszé.

A filozófus szerint érdekes például megfigyelni, hogy ma már gyakorlatilag nem találunk olyan honlapokat, amelyek önmagukban állnának a virtuális világban. A blogok, a wikipediák mind több helyről szerzik be az információkat, számos más portállal kapcsolatban állnak. A felhasználó viszont továbbra is csak azt az egyetlen oldalt látja. A web ma tudja, hogyan állnak kapcsolatban egymással a különböző portálok és ötletek, viszont fogalma sincs arról, hogy az emberek egymással kapcsolatban vannak.

"Az online világ kedvenc fogalma mostanában a szociális gráf. Ez volt eddig a kirakós játék utolsó hiányzó darabja, ezért sikeresek mostanában a közösségi portálok. Ott ugyanis látható, hogy ki kit ismer, ki kivel van kapcsolatban. Ez egy elképzelhetetlenül értékes infrastruktúra, amely eddig hiányzott a világhálóról. Ezért van az is, hogy az oldalak igyekeznek minden lehetséges szolgáltatással, funkcióval bővíteni a profiljukat. A jövőben a tartalmak minden bizonnyal még inkább egyénre szabottak lesznek.

A kérdés az, hogy miként léphetnek kapcsolatban egymással az ötletek és az innovációk a weben? Ez egy feltartóztathatatlan folyamat, amelynek pont a szociális összefüggései különösen érdekesek. Az internet ma egy olyan hálózat, ahol bárki felhívhatja az ismerősei figyelmét az új tartalmakra, ötletekre. Vagyis nem csak egy virtuális könyvtár, hanem azt is megmutatja, hol olvashatunk valami érdekeset és mi dönthetjük el, igényt tartunk az új információra vagy sem. Vagyis a világháló egy javaslattevő gép személyek és csoportok között, ami még tovább fog fejlődni. Kitalálja majd, hogy legközelebb mi érdekel minket, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mivel foglalkozunk és ez nagyon praktikus. Ugyanakkor figyelni fog arra is, hogy mi történik a szociális hálózatban, az emberek mit csinálnak" - szögezte le David Weinberger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #12
    "Kitalálja majd, hogy legközelebb mi érdekel minket, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban mivel foglalkozunk és ez nagyon praktikus. Ugyanakkor figyelni fog arra is, hogy mi történik a szociális hálózatban, az emberek mit csinálnak" - szögezte le David Weinberger."

    Hm. Nagy testvér...?

    vajon kiki,
    Te ugyanezeket el tudtad volna gondolni magadtól?

  • vajon kiki #11
    most őszintén ki a f*szt érdekel egy ilyen véleménye ????!!!!
  • vajon kiki #10
    a csávónak nem is orra van, hanem nyele van a fejének...

    Dávid Weinberger....

    pfff
  • vajon kiki #9
    David Weinberger még csak most nézem a nevét... de a kilincs orra (első ránézésre) a foglalkozása és az idők folyamán a haját kimaró kipa nyoma már jó előre lebuktatta a szememben ezt az ürgét...
  • vajon kiki #8
    a csávókámnak nem a kipa marta ki a haját?
  • vajon kiki #7
    de szeretnék én is filozófus lenni, irdatlan nagy badarságokat és ordító közhelyeket szembrebbenés nélkül hót komoly arccal előadni, és felvenni a havi fél milió forint (vagy ennek megfelelő valuta) fizetést

    a sok.... ember... pedig csak úgy kajolná befele
  • jamborl #6
    az internet a mai fiatalsagnak, embereknek egyre jobban olyanna valik, mint, hogy elmegyunk vasarolni a kozertbe, felmegyunk sorozni a haverokkal, kihallgatjuk a szomszedot, vagy csak egyszeruen levegot veszunk.

    nem hiszem hogy ez rossz dolog, de mint mindennel ezzel is vigyazni kell, nehogy elhatalmasodjon rajtunk, es maniava valjon, mert mint sok mindent ezt sdem erzekeljuk, ha azza valik.

    ezert egyre kevesbe megyunk mar a kozertbe mert megkapjuk a sort hazhoz, a haverokat elerjuk a messzendzseren, a szomszed neni portaljat/blogjat olvassuk es mar levegot se tudunk venni a pikans kepeitol.

    emlekszem meg olyan 14eve nagy szo volt az internet, most meg nem lehet meglenni tole.

    en legalabbis nem tudok, a munkam resze a hetkoznapjaim resze...
    es sokan vannak igy ha bevalljak ha nem.

    koszonom

    szerintem a ficko kicsit tulfilozofiallja, de meghalok ha nincs internetem 2napig :D
  • dez #5
    Ja, és persze a szociológusokról, akik "abban a hírben álltak", hogy előre tudják jelezni a társadalmi változásokat. Ez eddig valamennyire sikerült is, de az internet eléggé felborítja az egészet. Szóval itt leginkább a szociológia haldoklik, legalábbis nem jó színben.
  • dez #4
    "Az internet változása annyira mélyreható és ez akkora kihívást jelent a számunkra, hogy egy ideig eltart, amíg alkalmazkodunk hozzá."

    Itt az és elé vessző! Nem felsorolás, hanem új mondatrész. Komoly hibának számít.
  • dez #3
    Itt nem 1-1 személyről van szó, hanem a társadalomról, intézményrendszerről, kormányszervekről, stb.