Berta Sándor

Tovább tesztelik az elektronikus lábbilincset Ausztriában

Még mindig nem született egyértelmű döntés arról, hogy nyugati szomszédunknál ezentúl mindenkinél alkalmazzák-e az elektronikus lábbilincseket. Évek óta vita van a megoldás előnyeiről és hátrányairól, illetve arról, hogy szükség van-e a használatára.

Január óta összesen 16, a kísérleti programban való részvételre vállalkozó grazi és bécsi rabra szereltek elektronikus lábbilincseket. A programot most meghosszabbították, amit a Graz-Jakomini Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője üdvözölt. Az eszköz alig nagyobb egy karóránál és van benne egy adó, míg a vevőegységet általában a fogva tartott otthonában vagy a börtönben helyezik el.

"A vevőegységet - ami lehet akár az illető lakásában is - mi programozzuk be és közvetlen összeköttetésben áll a büntetés-végrehajtási intézet központi rendszerével. Mi határozzuk meg, hogy a fogva tartott mikor és milyen időközökre hagyhatja el az otthonát és a rendszer azonnal riadóztatja a személyzetet, ha valaki nem tartja be ezeket az előírásokat. Ugyanezt teszi a vevő abban az esetben is, ha valaki megpróbálja manipulálni. Nincs ugyanakkor 24 órás őrzés. A kezdeti nehézségek és technikai problémák után megtanultuk, hogy miként is használjuk a rendszert. Nagyon eredményes a tesztprogramunk, amelyre összesen 16 fogvatartott jelentkezett. Kilencen már elvégezték a kísérletet, heten pedig jelenleg még csak ismerkednek a megoldással. Úgy gondolom ez a jövő helyes útja" - hangsúlyozta Josef Adam, a Graz-Jakomini Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.


A szakember szerint az elektronikus lábbilincsnek csak előnyei vannak: egyrészt nem lesznek annyira túlzsúfoltak a börtönök, másrészt a rabok is megszokják a rendes környezetet és így nem okoz majd gondot a visszatérésük a polgári életbe. Ráadásul aki kisebb vétséget, például lopást vagy zsebmetszést követett el, annak nem kell a rácsok mögé vonulnia. Eddig csak két rabbal volt probléma, mindketten alkoholt ittak a házi őrizetben, amely tilos, így visszakerültek a rácsok mögé. A rendszert az osztrák igazságügyi minisztérium a G4S Security Systems GmbH-tól bérli.

A vevőegységek olyan erősek, hogy akkor is érzékelik a rabok jeleit, hogy ha azok egy emeletes házban tartózkodnak. A munkahelyeken senki sem tudja, hogy az illető egy fogva tartott, a munkába és a hazaérkezési időket maximálták. Minden személlyel előzetesen heti tervet készítenek és a társadalomba való visszailleszkedésüket szociális munkások segítik. Ugyan így sokkal könnyebb a rabok élete, de a büntetés-végrehajtási tisztek szúrópróbaszerűen bármikor drog- és alkoholteszteket végezhetnek.

Az elektronikus lábbilincset jelenleg már sikerrel alkalmazzák az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, a németországi Hessen tartományban, Svédországban és Svájcban. Az osztrák igazságügyi minisztérium pedig a kedvező tapasztalatok miatt most úgy döntött, hogy a programot meghosszabbítja idén szeptember közepéig. Azután a projekt folytatásáról az új osztrák kormány dönt. Az eszközt Ausztriában először 2004 végén az alsó-ausztriai Hirtenbergben lévő fegyintézet rabjain tesztelték, de tavaly már arról számoltak be a szakemberek, hogy korántsem vizsgázott jól a Felső-Ausztriában elindított elektronikus lábbilincs projekt. Ezért felmerült a program bővítésének elhalasztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #5
    Kiegészíteném kötelezö templomba járással, közmunkával azt a háziörizetet...
  • Cat #4
    elvileg a börtön célja, hogy bűnhödj és megjavulj, azaz ne kövess el ismét a társadalom számára káros dolgot. Utóbbit a jelenlegi szisztéma egyáltalán nem teljesíti.

    Ez a lábbilincses módszer szerintem a visszailleszkedés megkönnyítésére lehet hasznos: ha valaki 3 évig börtönben van, utána nem egyből, hirtelen szabad lesz, hanem még fél-egy évig ilyen bilincset kap. Ezzel naponta tudják ellenőrizni, újraépítheti a kapcsolatait, a pártfogó felügyelő napi konzultációkkal befolyásolhatja hogy hova megy, mit csinál, visszailleszthető a társadalomba.

    Másrészt rengeteg olyan cselekmény van, amiért börtönbe kerülsz, de zéró az újra előfordulás, és sokszor túl súlyos a börtön, pl. egy közlekedési baleset. Ilyenkor felfüggesztett börtön helyett lehetne ilyen bilincses megoldás, jóval nagyobb szopás mint egy sima felfüggesztett - ami ugye szinte semmilyen hátránnyal nem jár.
  • HUmanEmber41st #3
    Én kiegészíteném a rendszert egy hatásos sokkolóval is.
    Ha az elítélt nincs a megfelelő időben a megfelelő helyen, kapná az impulzust...
    Amúgy teljesen igazad van, az ilyen liberális "házi őrizet" nem valami nagy büntetés...
  • amargo #2
    Igen, így strandra sem tud menni..
  • smv #1
    Node nem éppen az volt az elrettentő erejű pl a lopásban, h ha elkapnak, akkor a rácsok mögött csipkésre használják az illető valagát? Tehát így most akkor mi is változik az életében? Ugyanúgy dolgozhat, időnként elmehet mindenfelé, bevásárolhat, otthon tv-zhet, stb, de nem járhat sörözni. Ha ellopja a kocsimat, amit én a büdös életbe nem látok többet, akkor azzal büntessük, hogy nem sörözhet? Na neee.

    Vagy én értem félre?