Berta Sándor

Nem vált be az elektronikus lábbilincs

Az elmúlt egy évben korántsem vizsgázott jól a Felső-Ausztriában elindított elektronikus lábbilincs projekt. A számos technikai probléma miatt a programot nem terjesztik ki Bécsre és Grazra.

Az első komoly gondot az jelentette, hogy a korábban bevezetett projektben a tervezett 120 helyett csupán 18 elítélt vállalkozott a lábbilincs viselésére. Emellett Alfred Steinacher büntetés-végrehajtási vezető elmondta, komoly problémák merültek fel a bűnözők pontos tartózkodási helyének megállapítására szolgáló műholdas rendszerrel kapcsolatban is. A szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a megoldás még nem igazán kiforrott.

Maga az elektronikus lábbilincs egy rendkívül egyszerű rendszer. A bilincs összeköttetésben áll a műholddal, azon keresztül pedig a büntetés-végrehajtási központtal. Így pontosan megállapítható a feltételesen szabadlábon vagy háziőrizetben lévő fogoly tartózkodási helye. Az eredeti elképzelések szerint ez a megoldás hozzájárulhatott volna ahhoz, hogy csökkenjen a börtönökben fogva tartott személyek száma és biztonságosabb módon lehessen szabadlábra lehessen helyezni - feltételesen - az elítélteket.

Andreas Zembaty, a programban résztvevő Neustart egyesület munkatársa hozzátette: a rendszer gyakorlatilag csődöt mondott például hóesésben: a műhold egyszerűen nem érzékelte a lábbilincstől érkező jeleket. Emiatt a központban automatikus riasztás történt. A téves riasztások száma pedig egyre csak nőtt.

A szakemberek ennek ellenére nem tettek le az elektronikus lábbilincsek jövőbeni alkalmazásáról, azonban a felmerülő problémákra megoldást kell találni. Emellett Ausztriában tesztelni akarják a Nagy-Britanniában és Hollandiában már kipróbált vezetékes lábbilincset. Ennek viselése azonban nagyobb kényelmetlenséget jelent az elítélteknek, ráadásul legfeljebb a háziőrizetben lévő személyeknél alkalmazható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #8
  Ott azt vazelinnel szokták :))
 • Monkey #7
  Nem örülnék neki, csak akkor, ha rá lenne írva, hogy Prada. Mert a sitten is meg kell adni a módját! :P
 • SymbioC #6
  Hát a hóesés nem sok vakriasztást okozohatott az idei télen
 • teddybear #5
  Nem gondolták át eléggé.

  A lábbilincs rendszeres időközönként kibocsát egy rádiójelet, ezt veszi a műhold, és beméri a helyét. Na mármost, a rádiójellel az a helyzet, hogy az elnyelődhet(pl. a hóesés), vagy leárnyékolódhat(vasbeton födém, fémtető). Ha a műhold jelkimaradást regisztál, a rendszer riaszt.
 • Cat #4
  sok a téves riasztás, ennyi.
 • BCs design #3
  írhatnának valami konkrét hibáit is
 • kBagyula #2
  Sitten ülnél örülnél alighanem annak is. ;)
 • Monkey #1
  A lábbilincsnél nagyobb bünti az a barna szandi. :P