Berta Sándor

Ausztriában ismét tesztelik az e-lábbilincset

Úgy tűnik, hogy az osztrák igazságügyi minisztérium mégsem adta fel korábbi terveit és változatlanul kitart a különleges bilincsek alkalmazása mellett.

Két büntetés-végrehajtási intézetben, Bécs-Simmeringben és Graz-Jakominiben összesen 15 fogva tartott cseréli fel így a börtöncelláját a házi őrizetre. A hat hónapig tartó tesztidőszak részét képezi Maria Berger osztrák igazságügyi miniszter csomagjának és az elképzelések szerint három esetben használják majd az elektronikus lábbilincseket: a rövid ideig tartó börtönbüntetések felváltására, a vizsgálati fogságban lévő foglyok ellenőrzésére, illetve a szabadulás előtt álló elítélteknél.

Fontos követelmény, hogy csak az a rab kaphat elektronikus lábbilincset, akinek van munkahelye vagy részt vesz valamilyen (tovább)képzésben, van szállása és rendezett a szociális helyzete. Nem alkalmazzák ezt a megoldást például a kitoloncolandó személyeknél, a drogfüggőknél, a szexuális bűnözőknél vagy a komoly pszichikai problémákban szenvedő betegeknél. A használt rendszert a minisztérium a G45 Security Systems GmbH nevű cégtől béreli, az elektronikus lábbilincset kapó raboknak pedig az Újrakezdési Egyesület viseli gondját.

A fogvatartottak adatait telefonvonalon továbbítják a központi adatbázisba. A lábbilincsben van az adó, és a lakásban, illetve a munkahelyen vannak a vevőegységek. A jel olyan erős, hogy az adott személy szabadon és nyugodtan mozoghat nagyobb távolságra és akár emeleteken át is, a rendszer nyomon tudja követni. A raboknak meghatározott idejük van a sétára, illetve a bevásárlásra, amit nem léphetnek túl. Az elítélt a heti- és napirendjét az egyesület egy munkatársával egyezteti és ezek a szakemberek segítenek abban is, hogy az illető vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. A tesztben résztvevőknek azzal is számolniuk kell, hogy bármikor megvizsgálhatják őket annak kiderítésére, hogy fogyasztottak-e drogot vagy alkoholt.

Egy hasonló rendszert próbálnak ki egyébként jelenleg többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Svájcban is. Ausztriában 2005-ben teszteltek egy hasonló rendszert, azonban a programot később leállították, mert az akkori tapasztalatok azt mutatták, hogy - elsősorban számos technikai probléma miatt - nem vált be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!