Berta Sándor

Ausztriában bevezetnék az elektronikus lábbilincset

Csütörtökön először láttak el elektronikus bilinccsel az osztrák hatóságok börtönből szabadult személyeket - kísérletképpen. A lábra szerelt eszközök a GPS- és a mobiltechnológia segítségével méteres pontossággal képesek meghatározni a két személy tartózkodási helyét és az adatokat továbbítják az ÖWD magán biztonsági őrszolgálatnak.

Az osztrák szakemberek szerint, amennyiben a módszer beválik, enyhíteni lehetne a börtönök túlzsúfoltságán, ezáltal a rabok emberhez méltó körülmények között tölthetnék le a börtönbüntetéseiket. A cél azonban nem a ló túloldalára való átesés, vagyis a fegyházak kipucolása, hanem a kisebb bűncselekményekért elítélt rabok ilyen módon való szabadon bocsátása. A módszer alkalmazható lehetne például a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben is, hiszen hazánkban szintén nagy problémát jelent a börtönök túlzsúfoltsága.

A két osztrák férfit kisebb vagyon elleni bűncselekményekért ítélték el. A büntetésükből elengedtek 4, illetve 6 hónapot, így akár dolgozhatnak is, újra beilleszkedhetnek a társadalomba. Amikor a büntetésük letelik, lekerül a lábukról az elektronikus bilincs. Addig szabályosan meghatározott órarend szerint kell élniük, de ha elhagyják kijelölt területüket, megszakad a jel és azonnal riadóztatják az ÖWD vagy a rendőrség egységeit.

A módszer előnye a megbízhatóságában és az olcsóságában rejlik. Az elektronikus bilincset gyakorlatilag nem lehet kijátszani, időtlen időkig eláll az elítélt lábán. Az illető dolgozhat anélkül, hogy látnák rajta börtönlakó mivoltát. Így a delikvens bizonyos értelemben mégis csak szabadnak érezheti magát és amíg egy fogva tartott napi eltartási költsége hagyományos őrzéssel és ellátással 80 euróba kerül, addig ebben az esetben ez az összeg csupán 21 euró. Azonban ez még nem minden. A büntetés-végrehajtásban is szerepet kapna a biometria, hogy olyan esetek ne fordulhassanak elő, mint tavaly, amikor egy pénzhamisításért elítélt rab a saját ügyvédjének öltözve szökött meg.

A látogatók például chipkártyát kapnának, ami tartalmazná az előzetesen beszkennelt arc- és ujjlenyomatukat, kifelé pedig újra összevetnék a chipkártyán tárolt adatokat az illető személy arcával és ujjaival. Így zárnák ki az esetleges személycseréket. Mindez persze sok pénzbe kerül és néhány törvényt is módosítani kellene. Az ötlet támogatói azzal érvelnek, hogy a kisebb bűncselekményeket elkövető személyek afféle digitális háziőrizetbe kerülnének, de nem kellene őrizni őket, ami újabb megtakarítást jelentene az államnak.

Az elektronikus bilincsek alkalmazásának ötlete nem újkeletű. Korábban már tesztelték a módszert Ausztriában és Hessen német szövetségi tartományban is. A végeredmény azonban felemás lett, így Hessenben egyelőre nem folytatták a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #16
    Ha mar ilyen draga egy elitelt...
    Ha lenne halalos itelet, a halalraitelteket nem kivegezni kene, hanem a szerveiket felajanlani eletmento mutetekre... Igy a visszatarto ero si megvan es megsem csak fellogatjak oket...
  • ttt ttt #15
    Na ennek még annyi visszatartó ereje sem lesz a, mint eddig a börtönnek.
    Ha meg ilyen drága egy elitélt, miért nem viszik kényszermunkára? Legalább hasznot hajtana, meg nem lenne ideje azon sopánkodni, hogy nincs színes TV, meg fűtött budi a cellájában.
    vazz
  • fawcet #14
    Nem tudom mi értelme van ennek.
    Mit akarnak akkor elérni, ez most büntetés?
  • NzzN #13
    "hogy olyan esetek ne fordulhassanak elő, mint tavaly, amikor egy pénzhamisításért elítélt rab a saját ügyvédjének öltözve szökött meg."

  • noss #12
    lábbilincs vagy seggbequrás a börtönben, ha pl szoftvert vagy zenét lopsz és ezért elítél a "szerzői" jogokat "védő" törvény?

    csak azért teszem fel a kérdést, mert itt mindenki azt feltételezi, hogy a törvény az überállesz. nemcsak gyilkosságért lehet börtönbe kerülni. (érthető a beszűkült gondolkodás, mivel a tv-ből moziból szinte csak lövöldözős gyilkolós filmek jönnek..)
  • RpPRO #11
    Jo ez, ezaltal meg inkabb csokken a bunozes visszatarto ereje, ami a bortonbe vonulast jelentette.

    Most csak par napot kell majd bent lenni, aztan mehet minden tovabb....
  • burkusdió #10
    Szeretem az ilyen szövegeket...
    A börtön után nem tud visszailleszkedni a társadalomba. Ha valaki börtönbe került, akkor annak nyilván olyan oka van,hogy megszegte a törvényt, ezáltal NEM ILLESZKEDIK A TÁRSADALOMBA. Innentől kezdve nincs értelme arról beszélni,hogyhogyan tud "visszailleszkedni" a társadalombaPersze itt nem azokról az esetekről van szó, amikor valaki mondjuk megszegte a KRESZ-t és ezért kapott x napos elzárást, mert az nyilvánvalóan "vissza tud illeszkedni" a társadalomba,de pl már egy adócsalónak, vagy egy sikkasztónak is legyen olyan hosszú a büntetése,hogy nehezebben illeszkedjen vissza a társadalomba...
    És csatlakoznék Darth Sith véleményéhez, hogyha valaki börtönbe kerül, akkor az azért kerül oda, mert bűnt követett el, és ezért bűnhődnie kell. De lassan a hajléktalanok és a nyomorban élők többsége azért követ el bűncselekményt,hogy bekerüljön a börtönbe, ahol sokkal színvonalasabb ellátást kap, mint az eredeti lakhelyén, ráadásul még a rezsit sem kell kifizetnie, cserébe ezért elnézi,hogy korlátozzák a mozgásterét.

  • sped #9
    Ha elveszik, vagy megszakad a jel, jönnek a kommandósok, ha elhagyod a kijelölt területet jönnek a kommandósok. Ahogy a cikkben is le van írva enyhébb eseteknél alkalmaznák, szerintem teljesen korrekt módon. Nyilván nem a rablógyilkosok rohangálnának ilyennel. A börtön oké, csak miután valaki leülte a büntetését nem nagyon tud visszailleszkedni a társadalomba.
  • MrTressy #8
    elég ha metróra ül...
  • Darth Sith #7
    " rabok emberhez méltó körülmények között tölthetnék le a börtönbüntetéseiket."
    ha valaki börtönbe kerül, az azért kerül oda, mert törvényt szegett, általában. Azt a pár %-kot leszámítva, amikor csak úgy bevágnak vkit a dutyiba. De tőlük eltekintve, az összes többi törvényszegő. Azért vannak börtönben, mert bűnhődniük kell. Nehogy már még mi dolgozzunk azon hogy nekik kényelmesebb legyen, így is egy valag zseton elmegy az eltartásukra.