Berta Sándor

Hat év börtön botnet üzemeltetéséért

Jeanson James Ancheta teljesen átlagos külsejű fiatalember. Míg azonban mások dolgoznak vagy egyetemre járnak, ő más elfoglaltságot választott magának: félelemben tartotta a világháló egy részét.

A 20 éves, Los Angeles-i spammer korábban több százezer számítógépet kerített a hatalmába, azonban őt is utolérte Justitia keze. A fiú bűnösnek vallotta magát egy amerikai bíróság előtt. A spamtevékenység jutalma - amennyiben a bíró elfogadja az ügyészség egyeszségét - hat év börtön lesz. Ancheta 14 hónap alatt félmillió PC-ből álló úgynevezett botnetet hozott létre a Windows egyik biztonsági hibájának a kihasználásával. Az óriási rendszer feladata a kéretlen elektronikus levelek szétküldése volt a világ minden tájára. A fiatalember azonban nemcsak maga küldött reklám e-maileket, de időről-időre pénzkereseti célból bérbe is adta a hálózata szolgáltatásait.

A 20 éves fiú azonban nem elégedett meg a botnet bérbe adásával, hanem, amikor éppen nem dolgozott a hálózat, akkor azzal a feladattal bízta meg a rendszert, hogy további megtámadható számítógépeket kutasson fel. E mellett nem voltak ritkák a bérmunkában elvégzett weboldalak elleni támadások, illetve a PC-k megfertőzésére irányuló kísérletek sem. Amennyiben az utóbbiak sikeresnek bizonyultak, a gyanútlan felhasználók rendszeresen kénytelenek voltak szembesülni a felbukkanó reklámablakokkal. Ancheta nem átallotta megtámadni az amerikai fegyveres erők rendszereit is.

Az idillnek tavaly novemberben szakadt vége, amikor Anchetát letartóztatta az FBI. Az Egyesült Államok történetében ez az első eset, amikor valakit a botnetek üzemeltetéséből származó illegális bevételszerzésért állítottak bíróság elé. A fiatalember bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban, 15 ezer dolláros kártérítést fizetett az amerikai fegyveres erőknek, visszaszolgáltatta a botnetből származó 60 ezer dolláros bevételét, leadta az 1993-as évjáratú BMW-jét és az összes számítógépét. Azonban úgy tűnik ez sem fogja megmenteni attól, hogy hosszú évekre börtönbe vonuljon. Az ítélethirdetésre május elsejéig várni kell, ami akár jelképes döntésnek is felfogható, hiszen egy spammer esetében nincs munkaszüneti nap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #44
  • Su0my #43
    Mellesleg tök igazad van, csak az a helyzet, hogy ilyen alsóbbrendű hangulatba kerültem azáltal, hogy elolvastam a kedves előttem felszólalók megjegyzéseit;)
  • Su0my #42
    Csak jelzem a vírus és a botnet között nagyon sok különbség van. Spamről nem is beszélve. A vírusok kárt okoznak, lehetőleg minél nagyobbat, miután rátelepülnek a gépedre. A botnetek általában viszont felhasználják a felesleges teljesítményt. És a srác bűne mindössze(!!) annyi, hogy napi x embernek eggyyel több kéretlen levele érkezett...
  • Su0my #41
  • archkoven #40
    Öcsém mit jelentenek nálad ezek az a(!!)merika és v(!!)indóz dolgaid?
    Gondolom azt emelted ki a két felkiáltójellel, hogy te annyira májer vagy, hogy kisbetűvel írod a számodra elleszenves országoknak/cégeknek/termékeknek a neveit.

    Ha eltaláltam, akkor ennél szánalmasabbat, kistílűbbet és gyerekesebbet talán még soha nem láttam! Sikerült még az SG-n megszokott rendkívül alacsony színvonalat is mélyen alulmúlnod. Fogadd gratulációmat, ez nem semmi!!!:))))
  • blaze #39
    Nem a gyereket kellene megbüntetni, legalábbis nem ennyire, hanem azokat a cégeket, akik fölbérelték, a spamkűldésre. Ők bezzeg most egy jót röhögnek a markukban. Ellenük kellene hadjáratot indítani!!!

  • szton #38
    Örülök, hogy Suomy már kifejtette az előtte szólok primitívségét, így nekem már nem kell, csak jelzem, hogy egyetértek. Hihetetlen düh fogott el amikor olvastam a commenteket az elejéről, és néhányan ebből a primitív fajtából kínzásról meg életfogytiglanról beszéltek egy spammer esetében. Ezek tényleg azt gondolják, hogy egy ember aki a többi embernek átlagosan annyi bosszúágot okozott, hogy ki kell törölnie pár kéretlen levelet, egyenlő bűnt követett el, mint egy gyilkos aki úgy gondolta, hogy felsőbbrendű hatalom, és dönthet arról, hogy egy másik ember élhet-e?
  • valaé valaé ná #37
    Hajolgasson csak a szappanért az a gyerek, mert megérdemli. A hat év talán egy kicsit soknak tűnik, de tekintettel erre a néhány százezer ember sérelmére elkövetett virtuális betörésre és adatlopásra és arra, hogy az ellopott adatokkal hány további bűncselekményt követtek/követnek el, talán még kevés is.
    Pedagógiai szempontból azonban 1-2 évnél többet nem szabadna neki adni, mert különben végleg át fog állni a sötét oldalra, oszt fog még sokkal nagyobb bajt is csinálni.
  • lammaer #36
    Alapvetően nyugodt ember vagyok, de az ilyen virusirók, hackerek sokszor kihozzák belőlem az idegbeteget. Különösen akkor, amikor - mint például a múlt héten - két délutánom is rámegy arra, hogy egy virus által szétbarmolt gépet rendbe tegyek. Lehet akármekkora koponya a csákó, érthet akármilyen jól a gépekhez, akkor is kretén... és semmi esetre sem szabad jutalmazni azzal, hogy felveszik valami jól fizető helyre biztonsági szakértőnek, hiszen igy-vagy-úgy, de bűnt követett el. Kárt okozott másoknak, és ezért igenis meg kell büntetni.
    A bünetés mértéke az lehet vitatéma - bár egy ilyen szintű ember több milliós kárt is okozhat (elterjedtebb virusok), akkor meg még olcsón me gis úszta. Képzeljük el, ha vissza kéne fizetnie ennyi pénzt :)
  • Su0my #35
    Amúgy végre egy értelmes vitapartner SG-n