MTI

Több országot nyugtalanít a svéd megfigyelési törvény

A szomszédos országokban, Dániában, Finnországban és Norvégiában is aggodalmat keltett a svéd parlamentben két hete elfogadott, vitatott megfigyelési törvény.

Mivel az említett országok adatforgalmának nagy része - például az Egyesült Államokba - Svédországon keresztül fut, és így ellenőrizhetik a svéd nemzetbiztonsági szolgálatok, a különböző távközlési vállalatok ellenlépéseket helyeztek kilátásba, vagy már meg is hoztak bizonyos óvintézkedéseket. A TeliaSonera finn-svéd távközlési konszern a finn előfizetőket kiszolgáló e-mail-szervereit már a törvény elfogadása előtt Finnországba telepítette át. Norvégiában a média óva intett attól, hogy a Tele2 mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek az összes SMS-hírt svéd átjátszóállomásokon keresztül küldjék el, mert így a svéd hadsereg is beleolvashat az üzenetekbe, sőt a jövőben erre törvény fogja kötelezni.

A dán egyház különösen aggályosnak tartja a szomszédos északi országban elfogadott törvényt, mert a dán hívők összes elektronikus levele a svéd titkosszolgálatok levéltárában köthet ki. A koppenhágai vallásügyi minisztérium már hozzálátott, hogy más szolgáltatókat keressen internetes adatforgalma továbbításához.

A svéd megfigyelési törvény, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoknak engedélyezi az elektronikus levelek és faxok elolvasását, valamint a telefonbeszélgetések lehallgatását, jövő év elején lép érvénybe. A jogszabályt heves vita után, szűk többséggel fogadta el a parlament június 18-án, miközben több százan tiltakoztak a törvényhozás épülete előtt. A média és az ellenzék által kifogásolt törvény révén a katonai titkosszolgálat ellenőrzése alá kerül Svédország teljes, külfölddel lebonyolított adatforgalma. Célja - a hivatalos magyarázat szerint - a nemzetközi terrorizmus elleni hatékonyabb küzdelem a csúcstechnológia korában. Bírálóiban a George Orwell 1984 című regényében felvázolt totális állam rémképét idézi fel.

Elfogadása óta országos tiltakozó mozgalom bontakozott ki az új törvény ellen: a parlament szóvivője szerint két hét alatt több mint egymillió felháborodott e-mail érkezett a képviselők elektronikus postaládájába. A törvény ellen forduló közhangulat nehéz helyzetbe hozta a jobbközép kormányt, amelynek az utóbbi hónapokban amúgy is hanyatlott a népszerűsége, ráadásul a koalíciós pártok ifjúsági szervezetei is a "Nagy Testvér-törvény" ellen foglaltak állást. Mona Sahlin, az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője bejelentette: rögtön megsemmisítik a jogszabályt, ha hatalomra kerülnek 2010-ben, a következő választások után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #13
    Usának volt egy eléggé hajmeresztő internetblokád tervezete a terroristák ellen. Szerintem ideje lenne bétatesztelni Svédországon! :D
  • Sanyix #12
    Na mostmár aztán tényleg kezdenek elkanászodni a nagyorrúak...
  • arrakistor #11
    már nem.
  • Sanyix #10
    Aki rtl, tv2 néző, mszp szavazó, azt válaszolná igen (mert mind azt mondja félni kell). A többi meg valószűnleg nem.

    énis csak röhögök ezen, a terroristák azt se tudják mifán terem ez a "kurvaország" de ha még tudnák, és valaki felvetné nekik, 3x 1 kézen állva, tányérokat egyensúlyozva körberöhögnék, azzal a felkiáltással, hogy ebben a kis fosban, minek robbantani?
  • ihateworkdays #9
    Kíváncsi lennék, ha népszavazás lenne arról, hogy Ön fél-e a terrortámadásoktól Magyarországon vagy Svédországban stb, mennyi lenne az igen és a nem?
    Sztem ezt a hülye amerika fél a terroristáktól, akkor nekünk is kell beállítottságot el kéne felejteni, sőt, át sem kellett volna venni.
    Ugyan ki az az elvetemült terrorista, aki Magyarországon akarna robbantani, esetleg Skandináv országokban?
    LOL
  • Sanyix #8
    De van egy pár kigyúrt kopasz követő, azoktól talán igen :D
  • who am I 7 #7
    :) Egy májszpész oldaltól nem fognak beszarni :D
  • Commandante #6
    Ennek semmi köze a terrorizmushoz. Ez ipari és gazdasági kémkedés. Pontosan ahogy írtad, a cégek és vezetöségük a célszemély, nem az egyszerü halandó. Gondolj csak bele, milyen jó is lenne a magyar államnak és gazdaságnak, ha pl minden IP alapú magyar kommunikációt a románok ellenörizhetnének. A magyar cégek sorra bebuknák a nemzetközi tendereket.
  • arrakistor #5
    van egy kockabajszos bácsi akitől nagyon félnek azok , akik a terrorizmust szokták kajabálni...

    sőt ! napról napra nagyobb lesz ennek a kockabajszos bácsinak a tábora és valódi okuk is lehet félni és menekülni azoknak akikről beszélek.

    mert olyat fognak kapni, hogy az előző "nyári" táborok szünidei matiné volt ahoz képest.
  • MoSFeT #4
    Mindig csak terrorizmus, meg terrortámadás, meg mekkora veszélyben vagyunk...
    Ám érdekes, hogy a valódi miértekről, a terrorizmus valódi gyökereiről senki sem gondolkodik vagy beszél...

    ________________________________
    Szerettünk volna valamit amit ti alapban nem.
    Így sunyiban adtunk nektek égető gondokat, amikre azt kínáltuk megoldásként amit szerettünk volna, de ti alapban nem.
    Aztán "amit szerettünk volna, de ti alapban nem" megoldással álltunk elő a gondotokra.
    Ti pedig mindent megszavaztátok, hogy megoldjuk a gondjaitokat, amiket sunyi mód mi adtunk nektek...