Berta Sándor

Átalánydíjjal legalizálnák a fájlcserélést Svédországban

A STIM nevű svéd jogvédő szervezet több internetszolgáltatóval közösen állítaná le a fájlcserélők elleni boszorkányüldözést. Egy előre meghatározott havi összeg befizetését szabnák feltételül.

A szervezet és a cégek egy olyan modellt dolgoztak ki, amely lehetővé tenné, hogy az illegálisan másolt tartalmakat letöltő felhasználók egy előre meghatározott havi összeg kifizetésével megmeneküljenek a felelősségre vonástól. Négy svéd zenei szövetség: a STIM, az FST, a SKAP és az SMFF vezetői egy közös nyilatkozatot is kiadtak. "A fájlcserélők elleni perek hosszú távon nem jelentenek megoldást ezekben az ügyekben. A havi átalánydíjjal viszont legalizálható lenne a fájlcserélés. Az egyeztetésekbe bevontuk a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) svéd részlegét és az előadóművészeket, zenészeket tömörítő SAMI vezetőit is. Reméljük, hogy sok jó és érdekes javaslattal állnak majd elő" - nyilatkozta Scott Farrant, a STIM munkatársa.

Az új rendszert ősztől tesztelnék. A tervek szerint a STIM különböző licenccsomagokat adna tovább az internetszolgáltatóknak, akik azt eladhatnák az ügyfeleiknek. Az még kérdéses, hogy mennyi lenne az átalánydíj, az első hírek 5 euróról szóltak. Jelenleg úgy tűnik, hogy a konkrét árat majd az internetszolgáltatók határozhatják meg. Elképzelhető az is, hogy különböző díjcsomagokat dolgoznak ki a különböző felhasználói, letöltői csoportok tagjai számára. Az azonban már most biztos, hogy licencek időkorlátosak lennének.

A megoldás máris felkeltette a Tele 2 érdeklődését. "Elsősorban a technikai lehetőségeket szeretnénk tesztelni. Az Audioscrobbler nevű program segítségével megtudhatjuk, hogy egy adott számítógépen milyen dalokat játszanak le az emberek. Más adatokra viszont nem vagyunk kíváncsiak" - tette hozzá Scott Farrant. Az Audioscrobblert használja a Last.fm is. Az online rádió a beérkező adatok alapján képes személyre szabott műsort kínálni a hallgatóinak.

A STIM már februárban bejelentette, hogy kész a fájlcserélő hálózatokban való letöltéseket legalizálni és éppen ezért együttműködési megállapodást kötni a helyi internetszolgáltatókkal. Korábban egyaránt a zenei letöltési átalánydíj bevezetése mellett kampányolt Peter Jenner, a Pink Floyd menedzsere és Gerd Leonhard jövőkutató. Utóbbi a múlt héten az osztrák parlamentben kijelentette: "Az internet az új rádió. Már felhasználónként heti egy euró is megduplázná a zeneipar bevételeit." A svéd modellhez hasonló rendszert vezetne be - szintén az internetszolgáltatókkal közösen - Ausztriában az IFPI helyi részlege.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Conflict #25
    Ideje lenne túllépni a lemezkiadókon, mert az ő idejük lejárt.
    Szükség volt rájuk, amíg csak bakelit volt, meg magnókazetta, és esetleg CD.
    De a szélessáv elterjedésével mind a zene- mind a filmterjesztést az online kereskedelem felé kellene eltolni, ahol ugyebár kihagyható 1 lépcsőfok (kiadók), mert az előadó vagy a mű tulajdonosa közvetlenül felteheti az internetre a művet, illetve közvetlenül ő kapná meg a bevételt.

    Ez a kiadókra nézve valszeg roppant kétségbeejtő lenne, ugyanakkor a művek ára jelentősen csökkenne, és még a csökkentett árak mellett (nincs csomagolási költség, Kiadói és egyéb díjak) is több maradna a mű tulajdonosának, előadójának a zsebében...
  • Charybdis #24
    Nem lenne hülyeség ezt mindenhol bevezetni.

    Csak akkor kéne egy minimál csomag, amin nincs rajta ez az extra díj, de nem is alkalmas fájlcserélésre, csak sima netezésre, a lassúsága miatt.
  • bakagaijin #23
    Hmm, a cikkből nekem ez nagyon gyanúsan korlátos (időkorlátos licensz, meg csak zene). Mintha csak a podcastingról szólna... Arról, amit a US-ben úgy lehetetlenítettek el, hogy minden netrádióra fix havidíjakat (műsorszórási díj) szabtak ki. Amit persze a hobby-rádiók nem tudtak fizetni. Na, ez ehhez hasonló, csak nem az adó, hanem a hallgatói oldalon. Magyarra fordítva: nem érdekel hogy jutottál hozzá azokhoz a zenékhez, hallgatod őket, de ezt elnézzük neked amíg fizeted a havidíjat.
  • Charybdis #22
    Ja hogy minden előfizetésben benne lesz?

    Akkor viszont nyitok pár torrent oldalt, elég könnyű lenne forgalmat generálni. Kisebb szolgáltatókkal még meg is lehetne egyezni, hogy engem ajánljon mint legjobb warezforrást :)

    De ha már minden előfizetésben benne lesz, akkor tényleg ajánlaniuk kell jó forrásokat.
  • DeviloftheHell #21
    a nagy büdös fenét kutassanak a gépen adatfogralom szürést meg eddig is csinálták csak nem hülye a szolgáltato sem hogy bevételt veszitsen
  • bakagaijin #20
    Úgy hogy minden szolgáltató minden csomagjára rá lesz pakolva... A tv adó is ilyen, háztartásonként fizetsz évi fix összeget, függetlenül attól mennyit tévézel... Ha meg elhagyod az országot akkor kikerülsz a törvényi hatáskörből ("mentességből") és mindened automatikusan illegálissá válik...

    Egyébként érdekesség, de pont a Tele 2 szűri a Piratebay-t (ami svéd) Dániában...
  • Charybdis #19
    Meg miután befizetted a havidíjat, kapsz egy listát az ajánlott oldalakról? :) Esetleg még pár meghívót is zárt torrent oldalakra, extra díj fejében?
  • Charybdis #18
    Hát ez jó ötlet lenne, hogy hogy valósítják meg?

    Tegyük fel, befizetek 2 hónapra, utána felmondom az előfizetést. Ezután tele lesz a gépem zenékkel, filmekkel, programokkal, amit nem vettem, hanem legálisan warezoltam.

    Namost ha 1 év múlva kérdőre vonnak hogy mik ezek a gépemen, akkor felmutatom nekik a papírt hogy ez legális.

    De én az utóbbi 10 hónapban is tovább töltöttem le, akkor honnan fogják tudni, hogy mit mikor töltöttem le, és fizettem-e érte?

    Vagy ha már eleve tele vagyok warez tarlmakkal, akkor ugyanígy elég 2-3 hónapra előfizetni, így a már letöltött cuccokat legalizálhatom.

    Mondjuk erre talán megoldás lenne, hogy figyelnék az adatforgalmam, aztán a letöltött mennyiséget összehasonlítanák a ténylegesen a gépemen lévő adatmennyiséggel.

    De ennek tényleg az a gyenge pontja, hogy osszák el a bevételeket. Mert ennek a nagy kiadókon kívül a többiek nem fognak örülni.
  • AranyKéz #17
    " Mondjuk, hogy jó. De ki fogja elosztani a pénzeket és mi alapján ? "

    Hát a kommunisták, és természetesen az alapján aki jobban lefizeti őket.
  • FoodLFG #16