Berta Sándor

A fájlcserélő perek elkeseredés szülte tettek

A fájlcserélők elleni perekkel semmire sem megy a zeneipar, inkább más megoldásokat kellene keresnie - állítja Gerd Leonhard jövőkutató, aki szerint az internetezőknek a rádióhallgatókhoz hasonló jogokat kellene adni.


Gerd Leonhard
"A mostani világban már nem az eladások ellenőrzésén van a hangsúly, hanem azon, hogy a kiadók fel tudják-e kelteni a rajongók érdeklődését. Hogy ha ez utóbbi megvan, akkor előbb vagy utóbb szinte bármit (koncertjegyeket és -felvételeket, pólókat, DVD-ket, stb.) el tudnak adni" - jelentette ki Gerd Leonhard, aki azt kutatja, merre halad a zene. A szakember többek között a Sony BMG és más zenei konszernek, valamint médiacégek (BBC, RTL stb.) tanácsadójaként dolgozik és számos konferencián fejtette már ki a véleményét. Ezenkívül a Sonific zenei gyüjtőoldal vezetője.

A Svájcban élő Leonhard nemrég jelentette meg a kizárólag elektronikus formában elérhető The End of Control, azaz "Az írányítás vége" című könyvét, melyet bárki ingyen letölthet a weboldaláról. A kutató szerint a zeneipar jelenlegi problémáira nem a fájlcserélők elleni harc jelenti a megoldást, hanem a kiadóknak fel kellene nőniük végre az internet kihívásaihoz és egy egységes díjszabást kellene kidolgozniuk a világhálón elérhető zeneszámokra és zenei albumokra.

"Csak nevetni tudok a RIAA stratégiáján. A fájlcserélők beperelése hülye lépés, ezeket az elkeseredettség szüli. Annyi lehetőség (Bluetooth, azonnali üzenetküldő programok használata, USB, streamripping stb.) van arra, hogy valaki zeneszámokhoz jusson, hogy lassan már szükség sincs a fájlcserélő hálózatokra. Ez a stratégia sohasem lesz eredményes" - nyilatkozta Leonhard. "A David Kusekkel közösen írt The Future of Music című könyvünkben ismertettünk egy lehetséges alternatívát, amit hálózati licencnek neveztünk el. Ez gyakorlatilag a zenék után fizetendő egységes díj, amely bármekkora időtartamra vonatkozhat. Talán ez lenne az egyetlen jó megoldás a problémára, hiszen szinte lehetetlen megakadályozni, hogy az emberek tartalmakat cseréljenek egymással."

"Ugyanazokat a jogokat meg kell adnunk az internetes felhasználóknak is, mint amelyekkel már a rádióhallgatók rendelkeznek. Olyan konstrukciót kell kidolgozni, hogy az emberek szinte észre se vegyék, hogy fizettek, például hetente egy eurót. Azonban ehhez először el kell döntenie a zeneiparnak, hogy továbbra is 3 milliárd felhasználó ellen akarnak harcolni vagy egy olyan rendszert vezetnek be, amit mindenki használhat. Már történtek erre kísérletek, például az Universal Music részéről Franciaországban, a Sony BMG részéről Kínában vagy a Warner Music oldaláról Dél-Koreában és ne feledkezzünk meg a Napster és más cégek konstrukcióiról sem. A gond még mindig az ár: nem mindegy, hogy havonta 20 eurót fizetek vagy csupán ötöt, netán egyet." - tette hozzá a kutató.

"A most elérhető fájlok másolásvédettek, a kiadók azt hiszik, így megvédhetik a termékeiket. A zenei vállalatoknak tudomásul kell venniük, hogy megváltozott a világ. Ma már nem lehet a felhasználókat ellenőrizni. 20 évvel ezelőtt még muszáj volt megvásárolni a teljes albumokat, ma mindenki csak azt az egy számot tölti le, ami tetszik neki. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a zenei konszernek feleslegessé válnának, csak a feladatuk lesz más. Tegyék azt, ami eredetileg is a dolguk: kutassák fel az új tehetségeket és kísérjék el őket az útjukon, segítsék őket. Erre egyetlen távközlési vagy más cég sem képes. A cél már nemcsak egy zeneszám elkészítése, hanem a videoklipek és egyéb tartalmak megjelentetése is. Egy kiadó ma már szinte egyben médiacég. Elég csak a Google-re, a Skype-ra, a Joostra vagy az Amazonra és a terveikre gondolnunk. Úgy gondolom, hogy például az Amazon a következő hat hónapban a világ legnagyobb zenei értékesítőjévé növi majd ki magát" - hangsúlyozta Gerd Leonhard.

Végül a kérdésre, miszerint miért adja ingyen, gyakorlatilag ajándékként a legújabb könyvét, a szakember a következőket válaszolta: "Nem hiszem, hogy csak úgy odaajándékoznám, hiszen kapok is érte cserébe valamit, méghozzá az emberek figyelmét. Az utolsó könyvem bestseller volt. Nem érdekel, hogy három éven belül keresek-e vele 10 000 eurót vagy sem. Kapok elég pénzt a tanácsadóként végzett munkámért. Ennek ugyanígy kellene a zenei világban is működnie. Nem az a fontos, hogy mennyit kap egy rockbanda a zeneszámaiért, hanem az, hogy hányan és hogy minél többen figyeljenek rá. Azt a figyelmet utána át lehet váltani pénzre, de semmiképpen sem előre."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #19
    "Nem az a fontos, hogy mennyit kap egy rockbanda a zeneszámaiért, hanem az, hogy hányan és hogy minél többen figyeljenek rá. Azt a figyelmet utána át lehet váltani pénzre, de semmiképpen sem előre."

    na sok ilyen mondat kell, végre egy normálisan gondolkodó ember
  • M0rph3u5 #18
    mármint azért nem írtam, h mi 3-5000ft, mer nem emléxem, h csak windows, vagy office-szal, vagy visual studio-val együtt volt annyi(btw az msdnaa-ról minden microsoft progit le lehet tölteni a játékok kivételével)
  • M0rph3u5 #17
    elárulom, h legalábbis felsőoktatásban a campus NEM ingyenes, 3-5000ft körül van asszem... és attól, h szinte ingyenes a bolti árhoz képest, attól még NEM(!!!) ingyenes

    van egy alternatíva, az MSDNAA, ahol le lehet INGYEN tölteni, mivel nincs lemezköltség.

    ...csak hogy képben legyünk;)
  • Yv@n #16
    "Magyarországon a diákok még Windowst is kaphatnak ingyen."
    Ezt campus-nak hívják, és épp nincsen, csak nem közvetlenül fizetsz érte, hanem az állam pengette ki a befizetett adóból.
  • mogyi925 #15
    Nem mindenben értek egyet a sráccal. Amikor a gépemet megvettem, benne a merevlemezzel és a DVD-íróval, kicsengettem a súlyos sarcot az szerzői jogokért. Mikor a fényképezőgépemet és egy memóriakártyát hozzá megvettem, megint csak mocskos nagy sarcot tettem le a jogvédőknek. Ehhez még hozzájön egy mp3-lejátszó, és bár nem drága kütyüket vettem, mintegy 40-50 kHUF-ot már beletoltam valami tahók zsebébe. Cserébe nem warezolok se zenét, se szoftvert (IT Crowd-ot mondjuk pont warezoltam, megvan az oka). Ha ezen az alsó hangon is 40 kHUFon túl még a netért is jogdíjsarcot kéne fizetnem, bizisten az első dolog, amit letöltenék, egy Molotov-koktélról szóló dokumentumfilm vagy pár évad MacGyver lenne. Persze tisztában vagyok vele, hogy egyszer fizettem ki ezt a pénzt, de sokáig tölthetnék le vele zenét, így nem áll arányban, de valahol tárolnom is kell. Oda akarok kilyukadni, hogy döntsék el végre: vagy a netet sarcolják meg az ártatlanság vélelmének teljes lesz@rásával, vagy az adathordozókat, de mindkettőt egyszerre ne.

    A szoftveripar egyébként kezdi belátni, hogy az üzleti célú szoftverekben van pénz, az otthoni felhasználóknak a nagyok már régóta kínálnak ingyenes alternatívát. Például a Linux vagy az OpenBSD, FreeBSD, de a Microsoft is számos termékét ingyen adja (Visual Studio Express, MSN Messenger, IE, stb). Magyarországon a diákok még Windowst is kaphatnak ingyen.

    Mellesleg számos olyan zenész van, akik ingyen is sok mp3-at nyújtanak, például a honlapjukon. Machinae Supremacy, Pornophonique, Kárpátia, Prosectura, stb.
  • bvalek2 #14
    Arra ott van a nyílt szoftveres mozgalom. Évről évre egyre kisebb területen vagyunk rászorulva az elavult üzleti konstrukciókban fejlesztett szoftverekre. Ilyenkor a Linux és társai szoktak beugrani, de nem csak ők vannak. Különböző felhasználói területeken, különböző licensztípusokkal lehet találkozni, amik az adott user, vagy ipar számára ideálisak.
  • eto demerzel #13
    ok. a zene szamok. de mi van a soft-al. az sem 1 olcso mulatsag ha azt veszuk.
  • Wittgen #12
    Jól beszél a srác és én egyetértek vele.
  • M0rph3u5 #11
    "Csak nevetni tudok a RIAA stratégiáján. A fájlcserélők beperelése hülye lépés"
    Ott a pont.
  • Gerygrey #10
    Igen, és azt is elárulja, milyen nagyságrendre gondolt: Olyan konstrukciót kell kidolgozni, hogy az emberek szinte észre se vegyék, hogy fizettek, például hetente egy eurót

    Ha havi egy rugóért békén vagyok hagyva mindörökre, és többé senki sem aggatja rám a warezterrorista/nyilasnáci/tolvaj/bűnöző jelzőket, akkor bevállalható.