25
  • Conflict
    #25
    Ideje lenne túllépni a lemezkiadókon, mert az ő idejük lejárt.
    Szükség volt rájuk, amíg csak bakelit volt, meg magnókazetta, és esetleg CD.
    De a szélessáv elterjedésével mind a zene- mind a filmterjesztést az online kereskedelem felé kellene eltolni, ahol ugyebár kihagyható 1 lépcsőfok (kiadók), mert az előadó vagy a mű tulajdonosa közvetlenül felteheti az internetre a művet, illetve közvetlenül ő kapná meg a bevételt.

    Ez a kiadókra nézve valszeg roppant kétségbeejtő lenne, ugyanakkor a művek ára jelentősen csökkenne, és még a csökkentett árak mellett (nincs csomagolási költség, Kiadói és egyéb díjak) is több maradna a mű tulajdonosának, előadójának a zsebében...
  • Charybdis
    #24
    Nem lenne hülyeség ezt mindenhol bevezetni.

    Csak akkor kéne egy minimál csomag, amin nincs rajta ez az extra díj, de nem is alkalmas fájlcserélésre, csak sima netezésre, a lassúsága miatt.
  • bakagaijin
    #23
    Hmm, a cikkből nekem ez nagyon gyanúsan korlátos (időkorlátos licensz, meg csak zene). Mintha csak a podcastingról szólna... Arról, amit a US-ben úgy lehetetlenítettek el, hogy minden netrádióra fix havidíjakat (műsorszórási díj) szabtak ki. Amit persze a hobby-rádiók nem tudtak fizetni. Na, ez ehhez hasonló, csak nem az adó, hanem a hallgatói oldalon. Magyarra fordítva: nem érdekel hogy jutottál hozzá azokhoz a zenékhez, hallgatod őket, de ezt elnézzük neked amíg fizeted a havidíjat.
  • Charybdis
    #22
    Ja hogy minden előfizetésben benne lesz?

    Akkor viszont nyitok pár torrent oldalt, elég könnyű lenne forgalmat generálni. Kisebb szolgáltatókkal még meg is lehetne egyezni, hogy engem ajánljon mint legjobb warezforrást :)

    De ha már minden előfizetésben benne lesz, akkor tényleg ajánlaniuk kell jó forrásokat.
  • DeviloftheHell
    #21
    a nagy büdös fenét kutassanak a gépen adatfogralom szürést meg eddig is csinálták csak nem hülye a szolgáltato sem hogy bevételt veszitsen
  • bakagaijin
    #20
    Úgy hogy minden szolgáltató minden csomagjára rá lesz pakolva... A tv adó is ilyen, háztartásonként fizetsz évi fix összeget, függetlenül attól mennyit tévézel... Ha meg elhagyod az országot akkor kikerülsz a törvényi hatáskörből ("mentességből") és mindened automatikusan illegálissá válik...

    Egyébként érdekesség, de pont a Tele 2 szűri a Piratebay-t (ami svéd) Dániában...
  • Charybdis
    #19
    Meg miután befizetted a havidíjat, kapsz egy listát az ajánlott oldalakról? :) Esetleg még pár meghívót is zárt torrent oldalakra, extra díj fejében?
  • Charybdis
    #18
    Hát ez jó ötlet lenne, hogy hogy valósítják meg?

    Tegyük fel, befizetek 2 hónapra, utána felmondom az előfizetést. Ezután tele lesz a gépem zenékkel, filmekkel, programokkal, amit nem vettem, hanem legálisan warezoltam.

    Namost ha 1 év múlva kérdőre vonnak hogy mik ezek a gépemen, akkor felmutatom nekik a papírt hogy ez legális.

    De én az utóbbi 10 hónapban is tovább töltöttem le, akkor honnan fogják tudni, hogy mit mikor töltöttem le, és fizettem-e érte?

    Vagy ha már eleve tele vagyok warez tarlmakkal, akkor ugyanígy elég 2-3 hónapra előfizetni, így a már letöltött cuccokat legalizálhatom.

    Mondjuk erre talán megoldás lenne, hogy figyelnék az adatforgalmam, aztán a letöltött mennyiséget összehasonlítanák a ténylegesen a gépemen lévő adatmennyiséggel.

    De ennek tényleg az a gyenge pontja, hogy osszák el a bevételeket. Mert ennek a nagy kiadókon kívül a többiek nem fognak örülni.
  • AranyKéz
    #17
    " Mondjuk, hogy jó. De ki fogja elosztani a pénzeket és mi alapján ? "

    Hát a kommunisták, és természetesen az alapján aki jobban lefizeti őket.
  • FoodLFG
    #16
  • FoodLFG
    #15
    Az egy óriási bug. :D Már legalább egy hónapja úgy megy. :P
    Írd át http://www.jamendo.com/en/ -re és akkor menni fog.
  • Boba Fett
    #14
    gombabácsi: Nem tudom, neked hogy működik ez a jamendo oldal, mert nálam nem megy. Amint megnyitom egyből átugrik a jamendo.com/hu oldalra, mi pedig üres. Gondolom proxyval megoldható a dolog más országból, de az már megint nem épp a tisztességes módszer ugye...
  • Polemius
    #13
    ziipp: ezt a feltöltéses dolgot is legfeljebb a "jogvédők" sulykolják, mikor már nem tudják a kamu szöveget nyomni a letöltésről. Valójában ha jól tudom, az egyetlen hasonló ügyben született bírósági döntés azt mondta ki, hogy amennyiben nem haszonszerzési céllal történik, akkor a feltöltés sem büntetendő.
  • ziipp
    #12
    Nem tudom, tisztában vagy-e azzal, hogy magyarországon csak a feltöltés illegális, a letöltés nem.

    Egyébként attól hogy valami nem mainstream nem lesz azonnal jó, és fordítva. Úgy vettem észre, nagyon nagy divat lett az "egyediség". Én azt mondom, ami tetszik, azt hallgatom. Ha bejön Amy Winehouse-tól egy szám, hát bejön. Tetszik valami egy-nyaras pop csapat? Hát tetszik. Idevág "a nincsen jó előadó, csak jó szám" elméltetm is. Hehe.
  • ziipp
    #11
    Radikális vagyok ebben a témában. Ez a mostani hajlandóság csak arra jó, hogy valamiféle módón mentsék a menthetőt. Rengeteg kérdés/kétség merül fel, jó részét már lentebb felvetették. Zenész vagy? Koncertezz, élj abból. Ha jó vagy, úgy is lesz pénz. Ha meg nem, akkor irány az lekvártöltő üzem. De hát túl sok pénz van ebben az iparban, így egy darabig még el fog húzódni az átállás, de átállás az lesz, mert a nép ellen nem lehet harcolni. Egyedüli érv, ami emelett szól, hogy végre normális minsőgben lehetne hozzájutni mindenhez. Persze jobb esetben a warez-zene is jó tud lenni, de egy-egy ismeretlenebb előadótól gyakran csak gyengébb verzót találni, sőt, hiába szól a zene 320kbps-kel, ha ennek ellenére is gyenge a hangzás. Szóval több az érv ellene, mint mellette. Elvetendő.
  • jeti00
    #10
    nagyon apró pénz ok de ha letöltök vlmit csak ideiglenes a licencem??? anyjukat
  • Abu85
    #9
    És ha legális lesz a fájlcsere akkor ki a fene fog eredeti CD-t vagy DVD-t venni, ha sokkal olcsóbban egy tucatot kap?
  • Abu85
    #8
    Most realizálódott a jogvédőkben, hogy a fájlcserélés ellen semmi, de tényleg semmi esélyük ... Ezért most olyan megoldás után néznek amiből látnak némi pénzt.
    Ez tulajdonképpen azt is feltételezi, hogy ha valaki fájl cserél akkor az a fájl BIZTOS, hogy illegális. Ez nagyon szánalmas...

    Olyan baromság, mint az artisjus matrica magyarhonban, mert ha valaki médiát vesz akkor BIZTOS, hogy illegális anyagot rak rá.
  • torcipepe
    #7
    ha az árakat nagyon alacsonyra vinnék, nem érné meg a warezolás. 1€/film vagy album 10* nagyobb várárlóerőt jelentene. a 990Ft-os akciós DVD ugyanabban a minőségben 2-300Ft ha piacon veszed meg. a 700Ft különbségből a szerző örülhet ha 70-et kap.
  • Polemius
    #6
    Nyilvánvalóan egyetlen átalánydíjas próbálkozás nem (jó) megoldás.
    Alapvetően ettől semmi nem változik egyik oldalon sem (lásd a lentebb említett hazai gyakorlatot.)
  • gombabácsi
    #5
    Magyarországon a cd matricákkal ugyanezt csinálják. Az tuti hogy amilyen zenéket én hallgatok, azok szerzői semmit se látnak ebből a pénzből.

    Amúgy meg a neten már sok legális ingyen zenés oldal van (pl. jamendo.com), az a baj hogy az emberek nem kutatnak az ilyen helyeken jó zenékért, hanem amit a média tol oda nekik, azt habzsolják. Ez kényelmes, meg a haveri körbe így tudnak csak beilleszkedni.
  • csimmasz
    #4
    Még mindíg nem értitek?
    A lényeg hogy a kiadók kaszáljanak,az elosztást leszarják a részesedésük a lényeg.
  • bertino
    #3
    se eleje se vége sztem, max nagyon halovány.

    akik meg "csak" használják az internetet nem biztos, hogy szó nélkül hagynák mindezt.
  • atys2
    #2
    Hoppááá. Itt a warez vége.....enyhe túlzással.
    "Jövőkutató" milyen szakma már ez!?
  • FoodLFG
    #1
    Mondjuk, hogy jó. De ki fogja elosztani a pénzeket és mi alapján ?
    Akkor ez csak a zenékre vonatkozik ? És hány kiadó lesz benne a dologban ? Mi történik, ha pl valaki más zenéket hallgat és mégis hozzájuk megy a pénz ? Mi történik, ha abból a pénzből gagyi zenészeket futtatnak fel ? :S stb

    Nem látom, hogy hogy lehetne ezt igazságosan megvalósítani. :/