Berta Sándor

Izraeli katonai információk a Facebookon

Az online közösségi portál oldalain az izraeli hadsereg több tucat, sőt lehet, hogy több száz létesítményének fotója található meg - tudta meg a The Jerusalem Post. A képekre az újság munkatársai bukkantak rá.

A felvételek többek között izraeli katonákat ábrázolnak katonai bázisok létesítményei, légiirányító tornyok és hajók fedélzeti rendszerei, például elektronikus rendszerek, fegyverek és légtérellenőrző berendezések előtt, illetve mellett. A fotókat az izraeli fegyveres erők volt és jelenlegi tagjai tették fel személyes honlapjaikra, profiljaikba. A cikk megjelenése után az izraeli védelmi minisztérium azonnal bejelentette, hogy a hadsereg minden olyan tagját, akiről kiderül, hogy bizalmas információkat hozott nyilvánosságra, bíróság elé fognak állítani.

Eddig ugyanakkor még nincs jele annak, hogy más országok titkosszolgálatai vagy terroristák megszerezték, illetve a céljaikra felhasználták volna a megjelent képeket. Az izraeli hadsereg mindenesetre megpróbálja az összes felvételt felkutatni és azt a Facebook oldalairól töröltetni. Ez azonban közel sem egyszerű feladat, éppen ezért a védelmi minisztériumnak muszáj együttműködnie a katonákkal. A szaktárca azonban ennek ellenére nem ül ölbe tett kézzel, hiszen egy különleges egység keresi a Facebookon és más közösségi portálokon az árulkodó képeket.


Egy átlagos tábori fotó is rengeteget elárul a felszerelésről és a védelmi létesítményekről

Kiderült például, hogy egyes felvételek tengeralattjárókon és parancsnoki központokban készültek, de láthatók az illusztrációkon fegyverüket vagy kommunikációs eszközöket használó, illetve a repülőgépeik és helikoptereik mellett pózoló katonák is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hadsereg tagjai a profiljaikban nem csak a képeket jelentették meg, de közölték a saját és az egységeik nevét is.

Az ügy sokkolta az izraeli védelmi minisztériumot, amely mindent megtesz azért, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. "Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ezeknek a felvételeknek a megjelentetése veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A helyzet egyértelmű. Amennyiben az izraeli hadsereg egyik titkos felderítőegységének a tagja megjelenteti a világhálón az egyenruhás fotóját, akkor ezzel bűncselekményt követ el" - közölte a védelmi minisztérium szóvivője.

A szaktárca külön felhívta az izraeli titkosszolgálatok és az izraeli fegyveres erők (IDF) minden tagjának figyelmét arra, hogy a jövőben legyenek óvatosabbak és ne adjanak meg magukról bizalmas információkat a közösségi portálokon, blogokban és más online fórumokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bubbax #30
    "Az az ország egy gazdasági csőd - és minden a hadseregre mehet mert instabilitást teremtenek maguk körül - antiszemitizmus ide v oda - ezek imádnak szarul meg félelembe élni kb."

    Tökéletesen igazad van, feltéve ha mindezt IRÁN-ra értetted.:)
  • fade2black #29
    Expediciós erő az amit pár napon belül lényegében a világ bármely pontján be lehet vetni. Ilyen legalábbis nagyszámú egységgel Izrael nem rendelkezett és nem rendelkezik és nincs is rá szüksége.
    Te viszont vmit keversz az, hogy ilyenje nincs az nem jelenti azt, hogy mint az elmúlt 50évben is jó pár háború mutatja ne lenne képes végigmenni a Sinai fszigeten vagy "áttörni" a Szuezi csatornán és közvetlenül akár Kairót fenyegetni, de hozhatok még pldnak elég sok mindent az elmult 50évböl.

    A JDAM bombás kijelentésed meg pöppet vicces Izrael már elég rég tanult abbol, hogyha arabok keményen zsarolnak/sokat fizetnek akkor USA/EU nem szállít semmit és ezért pl elég nagy fegyverraktáron ül. Elég jó pld erre, hogy GBU-28bol kapásbol 1000dbot rendelt ami lássuk be egy elég elborult dolog.
    Ezen felül rengeteg dolgot saját maga fejleszt és gyárt: Nincs szüksége külső forrásra.

    "Az az ország egy gazdasági csőd" kijelentésed mire alapozod? GDP/kopfban pl 31.ek a világon ami nem épp egy rossz helyezés, a költségvetésük 7%a megy el hadi kiadásokra ennél több még jóideig nem is kell ez a 7%meg elég magas de Izraeli viszonylatban kifejezetten alacsony, volt már olyan SZUféle 35%is. :)
  • fade2black #28
    Az a hadmozdulat/háború aminek nincs megogalmazott célja és ezért is nem tudja elérni a célját az felér egy vereséggel: Egyetértek a Libanoni háború Izraelnek lényegében vereség.
  • csuszi #27
    :D:D:D:D:D mint az elöző háborúkban.
    én nem vagyok egy nagy hadiszakértő, de mindenhol azt olvastam (nem cionista újságokban), hogy az izraeliek ezért nyerték meg az összeset: modern fegyverarzenál, jól kiképzett katonák, elég bátrak is (nem babra megy a játék, vesztés egyenlő tenger), ezzels zemben az arabok mindig húszfelé szaladnak, szar kiképzés, és az öngyilkos merénylőkön kivül nem egy bátor hadsereg...
  • Vorpal #26
    Ha lett volna türelmem - elmagyaráztam volna, hogy erre utaltam az előbbiekben.
    Expediciós kapacitások hiján - aligha nevezném ütőképesnek.

    Gyak nincs ereje csak megvédeni a területét - nagy de nem sok - a libanoni háború korlátozott csapás volt - mégis elfogyott a bomba 6 nap után - mehetett a rendelés az USA ba JDAM bombákért amit természetesen a segélyekből kompenzáltak.

    Ha az arabok konszenzusra jutottak volna az átpasszolt atombombájuk előtt - belenyomták volna őket a tengerbe.

    Az az ország egy gazdasági csőd - és minden a hadseregre mehet mert instabilitást teremtenek maguk körül - antiszemitizmus ide v oda - ezek imádnak szarul meg félelembe élni kb.
  • NEXUS6 #25
    Azért tegyük hozzá, hogy a legutóbbi libanoni háborút gyak bebukták az izraeliek 2006-ban.
  • Molnibalage #24
    Aha... SA-6 és ZSU-23-4 '73-ban? SA-2-őt is elsők között kapták meg. MIG-21 '67-es háborúban? Akkor még grancia gépekkel repkedtek az izraeliek. Akkori idők csúcs szovjet fegyvereit igenis magkapták az arabok és nem az arab volt buta a repülőgéphez, hanem a szovjet kiképzési rendszer volt egy rakás szar. Ezt több háború is igazolta már.
  • Wittgen #23
    Nagyobb veszélyt jelent Izraelre nézve, ha egyszer az amik leveszik a kezüket róluk.
  • fade2black #22
    Ez a "ha ez lett volna, ha az lett volna...." ráadásul akkor már a SZUt is kivonhatnánk az egyenletböl.

    Arabok egyébként rendszeresen a leg"csúcsabb" SZU fegyverekkel voltak felszerelve, a katonáikat, kezelőszemélyzetet pedig rendszeresen a világ legjobbjai közt számontartott SZU tisztek képezték ki. PL Arab oldalon jelent meg először az éjjellátó készülék és az Izraeliek csúnyán néztek amikor jöttek az arab akkor hightechnek számító T54/T55/T62ekkel az északába és míg az Arabok látták hol van az ellenség addig az IDF nézegetett a sötétben....
    Kellemetlen amikor 180tank van az egyik oldalon NightVision nélkül a másikon meg 1300 NightVisionnal. :)
    De pl mondhattam volna a SZU légvédelemmet is ami igencsak bizonyított más helyeken pl Vietnámban, hogy nagyon ütőképes tud lenni még gyorstalpaló Vietnámiakkal is az Izraelinél érezhetően fejlettebb USAF ellen is.
    Ennyit a highteches részröl.... :DDD
  • arrakistor #21
    azt hiszem ha egy ilyen védelmi létesítmény betámadna akkor kénytelen lennék elsütni a marokfegyveremet