Berta Sándor

Az USA felett átrepülő utasok adatait is gyűjtenék

Az európai uniós vezetők teljesen megdöbbenve fogadták, hogy az USA új követelésekkel állt elő a légiutas-adatokkal kapcsolatban.

Ahogy a mondás tartja, ha valaki a kisujját nyújtja, gyakran az egész karja kellene. Nos, úgy tűnik, ugyanez mondható el az Egyesült Államok és Európa esetében is. Az Egyesült Államok egy hét pontból álló, tíz oldalas javaslatcsomaggal rukkolt elő, amelyet mind a 27 európai uniós tagállam kormányának eljuttatott.

A csomag első pontja szerint a jövőben minden transzatlanti repülőgépjáraton amerikai légimarsallok utaznának. Egy másik pont szerint pedig az Egyesült Államok a jövőben igényt tartana minden olyan légiutas adataira, akik ugyan nem szállnak le amerikai repülőtereken, de a járatuk érinti az amerikai légteret vagy átrepül azon. Ilyen érintett személyek lennének például a Karibi-térségbe utazó emberek. Az amerikaiak emellett igényt tartanának a betegeket, az időseket vagy a fiatalokat kísérő személyek információira is.

Az Európai Unió vezető munkatársaihoz hasonlóan az európai légitársaságok képviselői is teljes megdöbbenéssel fogadták az új követeléseket. A legtöbb cég egyenesen abszurdnak minősítette mind a két felvetést. Az Európai légitársaságok Szövetsége (AEA) szerint pedig semmilyen nemzetközi jogalapja nincs az amerikai kérésnek. Az Európai Parlamentben a követelést egyenesen botrányosnak minősítette Wolfgang Kreissl-Dörfler, a német SPD képviselője, aki úgy vélte, az új csomagot nyomásgyakorlásra használhatja fel az amerikai kormány. Washington ugyanis cserébe alighanem feloldaná a vízumkényszert a kérdésben együttműködő országok állampolgáraival szemben.

"Az Egyesült Államokban alighanem nem ismer határokat az ellenőrzési vágy. Mindez azonban már az alapvető emberi jogokat és a szabad társadalmi rendet veszélyezteti. De a legszomorúbb az egészben az, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság gyakorlatilag azonnal és vakon teljesíti az amerikai követeléseket anélkül, hogy feltenné magának a kérdést: van-e ennek bárminemű haszna" - nyilatkozta a német EP-képviselő.

Mint ismeretes, az amerikai-európai légiutas-egyezményt tavaly júniusban írták alá, azt az Európai Tanács tavaly júliusban fogadta el. Az Egyesült Államok azóta folyamatosan új követelésekkel áll elő, legutóbb például az amerikai belbiztonsági minisztérium azt kérte, hogy minden, az Egyesült Államokba járatokat indító légitársaság a jövőben a szükséges információkat már fél órával a repülőgép felszállása előtt továbbítsa az amerikai hatóságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lancy #32
    erdekes hozzaszolas a temahoz....

    ha nincs mondandod masokat ne....
  • syn7h37ic #31
    Majd csak lesz a légitársaságoknak annyi eszük, hogy elkerülik amerikát, és Brazília, illetve Kanada felett fognak repülni. Az USA meg fulladjon a saját paranoid zárkózott emésztőgödrébe.
  • HUmanEmber41st #30
    Hogy ellenőrizzenek, nem kell semmi extrát kitalálni.
    Az RFID chip beépíthető a mobilodba, a bankkártyádba, a ruhádba, de akár egy injekcióval is be lehet adni... Akár kikapcsolt állapotú mobil telefonod mikrofonját is tudják távolról bekapcsolni (SG cikk) bárkit lehallgathatnak, számítógépedet (főleg a Vistát) simán feltörik, tartalmát leelenőrzik. E-mail fiókokat "pedofil képek után kutatva" simán megnéznek (szintén SG cikk, amikor két tizenévest kaptak el az egymásról készített képek miatt- az egyikük elküldte a másiknak mailban), semmiből sem áll tiltott tartalmakat így elhelyezni a számítógépen, vagy egyéb tárhelyen.

    Ezek a technikák persze nem titkosak, ezt bezzeg amerika szívesen megosztja az összes többi igazi terrorista-elnyomó "demokratikus" kormánnyal, sőt alkalmazását elvárja mindegyiktől. És még nem szóltam a ki tudja mennyi időre rögzített telefonhívás logokról, az általad meglátogatott IP címek listájáról..
  • reaper4 #29
    legközelebb az jön, h aki amerikára gondol annak is ellenőrzik az adatait. lol
  • bakagaijin #28
    Lehet fikázni amerikát, de az EU dettó ugyanilyen adatgyűjtést szeretne. Annyival megbolondítva, hogy Európa, az EU, és Schengen az három különböző halmaz bizonyos átlapolódásokkal :). Amerika persze még tovább bonyolítja a témát, mert neki az az EU (vízummentes), akik 2004 el bezárólag csatlakoztak, plusz kivétel: Szlovénia. Hö...
  • Pluskast #27
    Itt szerintem ők arra gondoltak, hogy ugyrebár a nemzetközi jog szerint egy ország területe nem csak víszintesen mérhető hanem függőlegesen is. Szóval ha te az USA légterében vagy akkor magában az országban tartózkodsz. Sajna az amcsik nagy ívben szarnak a nemzetközi egyemzményekre (lásd: kiotói egyezményt mióta nem hajlandóak aláírni) így az alapvető emberi jogok egyetemes nyilatkozatára is tojnak, márcsak azért is mert ezek csak akkor válnak kötelező erejüvé ha azt az adott ország törvényhozó szerve elfogadja (bár asszem ezt az amcsik is elfogadták dehát istenkém nekik eléggé szubjektív a jogértelmezésük nemzetközi téren). Amúgy nem kell ilyen messzire menni mivel a függetlenségi nyilatkozatuk is deklarált ilyen jellegű jogokat de ugye ezek egy részét fel lehet függeszteni ha terrorista veszély van..... Borzalmas egy ország...
  • Jonah #26
    azzal hogy lehallgatnak téged, még nem avatkoznak bele. Ha már ők módosítanak valamit pl. a levelezéseden, az már tényleg sértené. Szabad mozgás eddig is volt államon belül. Amikor te odautazol, akkor államok közt utazol és el kell fogadd a befogadó ország törvénykezését is a saját honos országodon felül (pl. ezért nem lehet több feleséged sem magyar állampolgárként a poligám erkölcsű országokban).

    Ami meg Amerikát illeti: megérett már a csődre. Csakhogy ez nem lehet békés. Ha egy szuperhatalom összeomlik, akkor magával sodor más gazdaságokat is, ami esetlegesen egy háború kiindulási pontja lehet. Amerika most nagyon fél - az államokban recesszió, a valuta leértékelődése, az import/export arány megbomlása, Kína növekvő gazdasága, az orosz - amerikai ellentétek kiújulása mind-mind Amerika vezető szerepét kérdőjelezi meg. Olyan ez, mint amikor a rohanó lovaskocsin veszekednek a bakon a gyeplőért.

    Az eu helyében én nagyívben tennék rá, hogy mit akar amerika. Ha nem tetszik neki, álljon odébb. Senkinek nem kell a pénzük, de ha mégis, a szakítás mindenképp fájdalmas lenne: nekik is szükségük van párszáz millió (kb 1000 millió) ember piacára. Ez akkora szám, amit sehol nem hanyagolnak el. Amerika mostani követelésével inkább retorikai fogást végez. Megregulázni a ki-kicsoda c. gráfot. Azokat az embereket keresi, akik gyakran utaznak. Azok közt ugyanis jóval több az üzletember, mint akik pl. vonattal utaznak. De ha nagyon kekecek, még mindig ki lehet kerülni amerikát, mind északra, mind délre,és kapják be a nedves cumit.

    Meg úgy őszintén. Azt mondják, Amerika szabad ország, hisz azt csinálsz amit akarsz. De: nem csinálhatsz semmi olyant, ami esetleg feltűnést kelt, mert a szomszéd stephensmith rögtön beperel akkora összeggel, hogy életed végéig nyomoroghatsz. És a véleményem szerint hülye fánkzabáló amerikai bírók még be is nyelik csont nélkül. na ez amerika. Szabad ország, ahol nem csinálhatsz semmi érdemlegeset.

    De van egy másik gond is a terrorizmussal: Anno mikor volt az ENSZ BT 1441, amerika lobogtatta, hogy ím, pár hónapja nem tartja be irak. Erre a palesztinok meglobogtattak egy közel 30 éves határozatot, hogy Izrael vonuljon ki Palesztinából és a gázai övezetből. És nem történt semmi. Mély hallgatás, Amerika mint ha meg se hallotta volna.

    A politika pedig amúgyis köpönyegforgatás. Olyan politikust még nem találtak fel, aki ne tudott volna hazudni. Jellegzetes jelenet volt erre a Függetlenség napja c. film:

    " -Maguk tudtak errről?
    -Igen, uram.
    -És miért nem szóltak róla ?
    -Hogy őszintén tudjon hazudni, uram. "

    LOL.
  • Turdus #25
    Szerintem ha nyilvántartják, hogy merre utazok, az a magánélet megsértése, merthát mi köze egy külföldi hatalomnak hozzá?!? Néhány érdekes idézet az Alapvető Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából:
    "Senkinek magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy
    levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében
    vagy jó hírnevében megsérteni."

    "Az államon belül minden személynek joga van szabadon mozogni és
    lakóhelyét szabadon megválasztani. Minden személynek joga van minden országot, ideértve saját hazáját is, elhagyni, valamint saját hazájába visszatérni."

    "A jelen Nyilatkozat egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az
    valamely állam, valamely csoport, vagy valamely egyén részére bármilyen jogot
    adna arra, hogy az itt kinyilvánított jogok és szabadságok megsemmisítésére
    irányuló tevékenységet fejtsen ki, vagy ilyen cselekményt elkövessen."

    Nem vagyok jogász, ezért nemegészen értem, hogy az USA utóbbi néhány törvénye hogyan is egyeztethető össze ezekkel... de biztos bennem van a hiba.
  • mcsaba #24
    Elképzelem a nem is olyan távoli jövőt. Miután az amerikaiak teljes fenhatóságuk alá veszik az arab térséget, és az araboknak még szellenteniuk sem lessz szabad amerikai engedély nélkül, nehogy az érzékeny lelkü amerikaiak azt is vegyitámadásnak nézzék, ezek után amerika rádobben hogy a terroristák nem lehetnek arab földön, esetleg európában vannak, ezért megszálják európát hogy elfogják az esetleg itt lévő terroristákat. Milyen szép is lessz, ha valaki egy Cessnával akar felszállni maj arra is amerikától kellesz engedélyt kérni, ha kocsival akarsz menni arra is amerikától kellesz engedélyt kérni és bármikor átkutathatják a kocsidat nehogy robbanószer legyen benne, persze a házak sem maradhatnak ki, nehogy illegális robbanószergyár vagy terroristabúvóhely legyen, esetleg a telefont is lehalgatják, az embereket nyomonkövetik, terrorista riadó esetén nem lehetlesz kapni benzint hogy így tegyék lehetetlenné a terroristákat, persze szükség lessz ekkor is a benzinre és különengedéllyel némi ráfizetéssel bárki vehet amerikától akik egyenesen az arab öbölből szállítanak terrorista mentes olajat. De még mielőtt valaki rosszra gondolna ez mind a mi biztonságunkért lessz.
  • mcsaba #23
    Még annyit hozzátennék hogy a jelenleg Irakban történő dolgokért sem kérnek bocsánatot, mikor előkerültek a képek amiken az amerikaiak kinozzás és megalázzás az arabokat a nagy nemzetközi viszhang miatt elitéltek egy katonanőt de nem kértek bocsánatot, mellesleg nem csak az a nő kinozta az arabokat hanem nagyon sok társa volt. Előkerült felvétel is amin az amerikai katonák bemennek egy korházba és sorra lövik a magatehetetlen arab betegeket és még poénkodnak is, kiderült egy eset hogy egy amerikai katona meghalt mert aknára lépet vagy arabok robbantották fel (már nem emlékszem pontosan) de a katonák erre bementek a legközelebbi faluba és mindenkit még a nőket és gyerekeket is agyonlőtték, a két utolsó esetre G.W. Bush csak annyit reagált hogy egy háborúban vannak áldozatok. De mien háború az amibe az amerikaiak bombázzák és agyonlövik a civileket de ha egy arab öl meg egy amerikai katonát akkor az már terrorista és nem a hazáját védő ember. A guantánamói bázoson is itélet nélkül tartják fogva az embereket és kinozzák őket, és ezért sem kértek bocsánatot. Szerintem az Eggyesült Államok kormánya soha semmiért nem fog bocsánatot kérni akármit követ el, de ez a baj eggyik fele, a másik talán még nagyobb baj hogy eggyik nemzet sem vonja felelőségre semmiért amerikát, mert ott is csak a bársonyszékükért harcoló disznók vannak.