Berta Sándor

Légiutas-adatok átadása 30 perccel a start előtt?

Az amerikai belbiztonsági minisztérium új szabályokat vezetne be a légiutasadatok átadásával kapcsolatban. Eközben európai uniós képviselők máris támadták a nemrég elfogadott Protect America Act nevű törvényt.

A minisztérium tervei szerint minden, az Egyesült Államokba járatokat indító légitársaság a jövőben köteles lenne a szükséges információkat fél órával a repülőgép felszállása előtt továbbítani az amerikai hatóságoknak. A légitársaságoknak kellene arról is gondoskodniuk, hogy minden utasról minden kért adat rendelkezésre álljon. Az új szabályokat két dokumentumban, az Advance Passenger Information System (APIS) Predeparture Final Ruleban és a Secure Flight Notice of Proposed Rule Makingben (NPRM) írták le.

A mostani rendelkezések összhangban vannak az úgynevezett 9/11 Bizottság követeléseivel. Mint ismeretes, az amerikai belbiztonsági minisztérium - az Európai Unió és az Egyesült Államok által nemrég kötött megállapodásnak köszönhetően - adatokat gyűjthet mind az országba beutazó, mind az azt elhagyó utasokról. Az egyezményt az Európai Parlament leszavazta, az Európai Tanács viszont elfogadta.

Elemzők szerint a változások növelhetik a bejelentkezési procedúrákat, ráadásul elég nehezen kivitelezhető, hogy egy légitársaság, amely nem hatóság, meggyőződjön nemcsak arról, hogy az illető rajta van-e az adott repülőgépen, hanem, hogy valóban az a személy-e, akinek kiadja magát, illetve aki lefoglalta a repülőjegyet.

Sophie In't Veld és Graham Watson liberális európai parlamenti képviselők eközben írásos beadványt juttattak el az Európai Bizottsághoz, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy az augusztus 4-én az amerikai Kongresszus által elfogadott Protect America Act mennyiben érinti a légiutasadatok átadását, mit tesz az Európai Unió az állampolgárai jogainak védelmére, hogyan akadályozza meg a telefonbeszélgetéseik lehallgatását, valamint, hogy az érintett állampolgárok betekinthetnek-e az amerikai aktáikba? Emellett kérdéses az is, hogy az új törvény miatt fenntartható-e a nemrég kötött légiutas-megállapodás.

A törvény lehetővé teszi az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) számára, hogy bírói engedély nélkül is lehallgasson és rögzítsen telefonbeszélgetéseket akár bel-, akár külföldön, valamint, hogy betekinthessen bármelyik e-mailbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grifidos #10
    Pénzért...$$$$$$$

    Remekül rá kellene tólni az amikra egy vízum kényszert amikor az EU területére akarnak jönni. Csodálkoznának, hogy a fagyi visszanyal.
  • Darth Sith #9
    mér nyalja a kormány ennyire az amerikaiak seggét?
  • zola2000 #8
    Amerika pff, ki nem szarja le az usát. Régen a szabadság földje volt, de manapság... Szánalom a köbön.
  • batyu #7
    Nem is tudom mit várhat az ember...
    Külügy szánalmas :

    ------
    A közép- és kelet-európai NATO-országok közül csak Magyarország nem írta alá az amerikai vízumtörvényt bíráló nyilatkozatot. Tiltakozás helyett hazánk külön levélben biztosította a washingtoni kormányzatot odaadásáról és elkötelezettségéről.
    ------

    Csak MI!!!! nem írtuk alá, mikor megkérdezték hogy miért ez a különcködés, akkor azt mondták hogy nem mi különcködünk hanem a másik 30...

    És még jól be is nyalnak :))))

    KRis
  • formatuq #6
    Mi kell megerositeni?

    a lehallgatast vagy a biroi vegzest ami nem kell hozza?
  • Adenoma #5
    "A törvény lehetővé teszi az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) számára, hogy bírói engedély nélkül is lehallgasson és rögzítsen telefonbeszélgetéseket akár bel-, akár külföldön, valamint, hogy betekinthessen bármelyik e-mailbe."

    tegyük hozzá, hogy eddig csak fél évig, utána újra meg kell erősíteni
  • valamit #4
    Bár ez így talán kicsit szerencsétlen megfogalmazás. Szal, arra gondoltam, hogy valszeg otthon erősebben kötött a kezük, mint külföldön.
  • valamit #3
    Ugye nem gondolod, hogy külföldre szigorúbb szabályozást alkalmaznak az USA Nemzetbiztonsági Hivatalánál, mint belföldre? Gondolod, hogy a külföldi állampolgárok érdekeit a sajátjuké elé fogják helyezni?
  • formatuq #2
    Igazad van, vegre osszefoghatnanak mint ahogy hivjak magukat, es ha nem is tehetnenek ellene, hogy ell kelljen kuldeni az adatokat, pont azokat kernek visszafele is.

    -Ahhh, Mr. Smith, nem volt rajta a listan, es nincs vizuma se. levesszuk az ujlenyomatat, retinajat, dna-t es a kov jarattal mehet haza.
    -de hat kerem, ez felhaborito, en amerikai vagyok!
    -Tudjuk, es ezert meg a telefonjat is lehallgatjuk!
  • greg971 #1
    A törvény lehetővé teszi az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) számára, hogy bírói engedély nélkül is lehallgasson és rögzítsen telefonbeszélgetéseket akár bel-,>>>> akár külföldön <<<<, valamint, hogy betekinthessen bármelyik e-mailbe.


    Külföldön ? Lehet hogy a fordítás nem megfelelő ? .. külföldre irányuló hívások esetén talán .. így jobban hangzik.

    Faszt az unióba ... minden amerikai állampolgár belépésekor szintén ujjlenyomatot kellene venni ... Az unió meg a talpára állhatna .