Berta Sándor

Adateltűnések az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában

A szigetországban előbb 600 000 újonc adatait tartalmazó laptop tűnt el, majd személyes iratokra bukkantak autósok, az USA-ban pedig az egyik pénzintézet volt kénytelen elismerni, hogy elveszítette ügyfelei adatait.

Mintkét országban ismét adatlopási ügyek borzolják a kedélyeket. Még el sem csitultak a legújabb brit adateltűnési ügy hullámai, máris két új eset keltett nagy visszhangot. Egy autós ugyanis az exeteri repülőtér közelében található devoni grófságban egy utcán brit állampolgárok több száz személyes iratát találta meg. Az okmányok között egyaránt vannak nyugdíj- és munkaügyi adatok, útlevélmásolatok és banki kivonatok. Az autós szerint ez volt a második eset, hogy ezen a helyen személyes iratokat talált.

Az Egyesült Államokban sem múlt el botrány nélkül a hét. A GE Money ugyanis kénytelen volt elismerni, hogy elveszítette több mint félmillió ügyfele személyes adatát. Az ellopott adathordozón 650 000 felhasználóval kapcsolatos információkat őriztek. Eltűnt egy biztonsági másolat is, amely 150 000 személy társadalombiztosítási számát tartalmazta. Egyelőre nem találtak lopásra utaló nyomokat és a cég illetékesei igyekeztek megnyugtatni az érintetteket, mondván az adattárolók úgy készültek, hogy még a szakemberek számára is gondot okozna a feltörésük. A cég szóvivője szerint az ügyben érintettek lehetnek több nagyáruház és regionális bolthálózat ügyfelei is.

A két eset nem véletlenül kapott nagy sajtóvisszhangot, hiszen a brit védelmi minisztérium alig néhány napja közölte, hogy elloptak a brit hadseregtől egy hordozható számítógépet, amelyen közel hatszázezer újonc és toborzás iránt érdeklődő személy adatait tárolták.

Nagy-Britanniában amúgy is rájár a rúd a hivatalokra, hiszen tavaly november 22-én derült ki, hogy eltűnt két lemez, amelyeken a brit felnőtt lakosság gyermeknevelési kedvezményben részesülő felének, közel 25 millió embernek a bizalmas adóhatósági adatait tárolták. Az incidens 7,25 millió brit családot érintett és az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke, a kormányfő pedig nyilvánosan elnézést kért. Pár nap múlva a brit Királyi Adó- és Vámhivatal (HMRC) kénytelen volt elismerni, hogy még októberben hat további adathordozó tűnt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #9
    Ezt a repülőtér grófság összefüggést furcsállom. Olyan mintha a Bodri kutya közelében található Mammut bevásárlóközpontról irnál...
  • angyi #8
    ha normálisan titkosították a CDket akkor nagyjából 13 Ft-ot buktak semmi többet...

    kit érdekel hogy elloptak egy CD-t?

    nagy összemosás ez azzal hogy ha tényleg "adatok" tűnnek el. mert ugye titkosított CD-n 1 bit értelmezhető adat sincs megfelelő kulcs nélkül...
  • rigidus #7
    Egyertelmu, hogy az adott szervevezet vezeteset erinto hanyagsagrol van szo, mindenki mas mar csak azutan felelos.

    > exeteri repülőtér közelében található devoni grófságban

    off: Hehe, pont oda megyek ma, eppen most keszulodok. :)
  • Darth Sith #6
    Hordozható eszközökön nem tárolunk ilyen adatokat/ipari titkokat stb.. Nem tárolunk fontos adatokat olyan gépeken amelyek netre vagy olyan hálózatra vannak kötve, amelyek nethez kapcsolódnak. Miért nem értik meg, hogy az ilyen adatokat egy izolált hálózaton található gépeken kell tárolni? Nem létezik, h ennyi dilettáns dolgozik ott...
  • balee66 #5
    1. Laptopon nem tárolunk ilyesmit, arra való a központi szerver. Rá lehet csatlakozni titkosított csatornán keresztül, és törölni a laptopra került ideiglenes adatokat.
    2. Az adathordozók kódolása jó ötlet volt, kérdés hogy mennyire hozzáértők ekzébe kerül, akik esetleg fel tudnák törni a védelmet.
    3. Hogy tűnhet el adathordozó? Én nem mondom, hogy még sose vesztettem el semmit, de tudok vigyázni a dolgaimra. És én nem is hordom magammal sokezer polgár személyes adatait.
  • ViperNet #4
    Ennyire már nem lehetnek balfaszok, hogy néha-néha elveszítenek félmilliós adatot tartalmazó lemezeket, adathordozókat... így akár néhány terrorista/bűnszövetkezet is hozzáférhetett ezekhez korábban...
    vagy ha mégis ennyire balfaszok egyes intézmények, akkor az ottani vezetőket kellene kirúgni, hogy ennyire hanyag a szervezettségük.... máshol még egy éles adatot se szabad lemásolni lokális gépre, vagy notebook-ra, csak a központi szerveren tárolható a bizalmas adat. A szalagra kimentett biztonsági másolatok persze más tészta...
  • roliika #3
    Semmi..csak manapság minden sz őhibájuk 1-es idióták szerint.
  • Narxis #2
    Mi a bajod a hackerekkel?
  • roliika #1
    Ezisám a hekkerek miatt van.