Berta Sándor

70 ezer német tiltakozik az adattárolás ellen

Néhány nappal ezelőtt fogadták el Németországban a telekommunikációs adattárolásról szóló törvényt, de máris több tízezren csatlakoztak a döntést megtámadó politikusokhoz.

Az FDP egykori és jelenlegi politikusai, többek között Burkhard Hirsch és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger is a Német Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy megakadályozzák a törvény hatályba lépését. A beadványt időközben már 70 000 német felhasználó írta alá. Ekkora rohamra talán még maguk az alkotmánybíróság munkatársai sem számítottak és a német történelemben nem is nagyon akad hasonló akcióra példa.

A dokumentum 150 oldalon taglalja az érveket és a véleményeket. A 70 000 támogató aláíró közül 25 000 már jelezte, hogy maguk is csatlakoznak a politikusokhoz és Meinhard Starostik berlini ügyvédet bízzák meg a jogi képviseletükkel. A Humanista Unió nevű civil szervezet szintén megtámadta a döntést és saját alkotmánybírósági beadványt készített. Burkhard Hirsch korábban a Bundestag alelnöke volt. Sabine Leutheusser-Schnarrenbergeren kívül csatlakozott hozzá Hermann Otto Solms, Gerhart Baum és Gisela Piltz is. Utóbbi az FDP Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője.

"Az a meggyőződésem, hogy a törvény alapvető alkotmányossági elveket vesz semmibe. Nem vagyok hajlandó továbbra is tétlenül végignézni, ahogy az alapjogainkat egyiket a másik után szabályosan el- és lebontják" - közölte Hirsch, aki korábban a civil repülőgépek adott esetben való lelövését engedélyező határozat miatt is a német alkotmánybírósághoz fordult.

Időközben számos szervezet, többek között szakmai szövetségek szólították fel Horst Köhler német kancellárt, hogy ne írja alá a törvényt. A Német Újságíró Szövetség szerint a jogszabály lehetetlenné teszi az informátorok védelmét és sárba tiporja a sajtószabadságot. Azonban, ha minden a tervek szerint alakul, úgy a törvény már jövő január elsején hatályba lép.

Mindenkit regisztrálni fognak, aki internetezik, felkeres egy oldalt, bejelentkezik egy fórumba vagy chatre, ha e-mailt vagy SMS-t küld. Az adatokat 6 hónapig tárolják. Persze kérdés, hogy valóban csak addig őrzik-e meg őket és ki fogja ezt ellenőrizni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xizor #6
    VoiP-ra is figyelnének, csak szegények nembírnak mert a védelme túl jó nekik :)
  • Stanlee #5
    Ez a cikk mindenből egy kicsit vesz, de a valósághoz nem sok köze van. Köhler max. elnöke a Bundesrepubliknak, mert a kancellár Merkel... A chat es egyéb dolgok csak ámítás, azt nem fogják tárolni, hogy milyen néven, hova lép be az ember. Tárolják az e-mailt, kinek küldtem, mikor, stb, de a levéltestet már nem, az sms-t mikor, kinek küldtem, telefonon kit, mikor, milyen hosszan hívtam. Azonban bizonyos dolgokra nem figyeltek eléggé. VoIP. Mi van, ha mindkét illető mondjuk szkájpol, az nem német szolgáltatón keresztül folyik, tehát nem a DT rendszerében, mégis beszélgetnek? az adatokat nem lehet rögzíteni. vagy az sms... Persze nem értek én sem egyet ezzel az egész adattárolással, ezek h*lyék. Majd megbukik a törvény. Amúgy meg ez is állítólag a terrorizmus elleni harc miatt kell. Mese.
  • Yoshimitsu #4
    Hát ha nálunk is ilyen lesz, akkor kidobom a mobilom, kiköttetem a netet, kilépek a munkahelyemről és beköltözöm az erdőbe. Vagy elutazom egy lakatlan szigetre és ott fogok élni egyedül és imátkozom minden nap majd azért hogy a jó Isten változtasson bármi mássá csak ilyen udorító, és gusztustalan, egymást bántó, és egymással kiba...ó lény nem akarok lenni.

    Németországban mi történik??? Normálisak ott az politikusok? Mi ez? Nem demokrácia van? Meg hű de nagy szabadság? És egymás elfogadása?
    Mostmár az EU többi országa is jelezhetné a németeknek, hogy ez a diktatórikus törvényhozás ami náluk megy, nem igazán európai és főképp nem harmadik évezredbe való.
  • xizor #3
    Ördögi kör.70ezer ember megadja a személyes adait felhasználásra, hogy ne használják fel az adatokat.Remélem sikerülni fog nekik.
  • Inquisitor #2
    A németek tudnak tiltakozni ha akarnak (egyes népekkel ellentétben), amikor bevezették az eurót náluk, akkor minden előzetes ígérettel szemben duplájára emelkedtek a húsárak.
    Simán nem vásárolt a lakosság 2/3-a húst hosszú heteken át ... hopp, vissza is mentek az árak.
  • quentit #1
    Ezen már meg sem lepődök, a Németek tovább építik saját kis diktatúrájukat.
    Ami viszont kellemes érzésekkel töltött el az az, hogy végre nem nézik az emberek végig birka módon azt, amit művelnek velük. Végre tesznek is valamit. A megoldás talán az lenne, ha végre nem konzervatívokra szavaznának.