Berta Sándor

Még több brit kormányzati laptop tűnt el

Ismét egy adatlopási eset borzolja a brit kedélyeket. Des Browne védelmi miniszter a parlament alsóházában elismerte két további laptop eltűnését, melyeken katonák hozzátartozóinak titkosítatlan személyes adatait tárolták.

A miniszter beszédében elmondta, hogy egy belső vizsgálat szerint 2005 óta két olyan notebooknak kelt lába, amelyeken brit katonák hozzátartozóinak titkosítatlan személyes adatait tárolták. A brit haditengerészet egyik laptopja egy járműből veszett 2006 októberében Manchesterben, míg a brit hadsereg notebookja Edinburghban egy irodából tűnt el 2005 decemberében. A két eset összesen 500 személyt érintett.

Des Browne közölte ugyanakkor azt is, hogy a korábban elvesztett számítógépben nem 600 000, hanem csupán 153 000 személy adatait tárolták, igaz, titkosítatlanul. Emellett 3700 ember bankszámla-információi is ezen a készüléken voltak. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy bűncselekmény történt-e, és ha igen, ki vagy kik vihették el a notebookokat. Az azonban már biztos, hogy az a tiszt, aki a laptopot éjszakára a gépkocsijában hagyta, vétett a biztonsági előírások ellen. Des Browne bejelentette azt is, hogy az érintetteket folyamatosan értesítik és hogy egy külön e-mailes és telefonos szolgálatot is létrehoztak, ahol várják a bejelentéseket. Ezenkívül az esetekről tájékoztatták a brit titkosszolgálatokat.

A brit ellenzék szerint ezek az esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Liam Fox, a konzervatívok honvédelmi ügyekben illetékes szóvivője kijelentette, hogy ezek az utóbbi ügyek a legveszélyesebbek, mivel az adatok nem csak bűnözők, de akár terroristák kezébe is kerülhetnek, akik felhasználhatják az információkat. A brit fegyveres erőknél 2004-ben 173, 2005-ben 40, 2006-ban 66, míg tavaly 68 laptop tűnt el. Mint ismeretes, a brit védelmi minisztérium csupán néhány napja ismerte el, hogy elloptak a brit hadseregtől egy hordozható számítógépet, amelyen közel hatszázezer újonc és toborzás iránt érdeklődő személy adatait tárolták. Egy autós pedig nemrég az exeteri repülőtér közelében található devoni grófságban az utcán brit állampolgárok több száz személyes iratát találta meg. Az okmányok között egyaránt vannak nyugdíj- és munkaügyi adatok, útlevélmásolatok és banki kivonatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #9
    Addig játszanak így az adatokkal amíg egyszer nem buknak egy hatalmasat, utána majd lesz védelem, de akkkor már késő..
  • Zoleeca #8
    Ha mindent nagyjából jól csinálnak akkor is elég csak egy dolgozó aki kicsit el van maradva a munkájával és a hiperszuperül védett izolált hálózatról letölti alaptopjára az adatokat, "majd otthon befejezem" felkiáltással...nyilván nem arról van szó, hogy az adatokat eredendően egy laptopon tárolják...
    Meglepődnél ha tudnád hogy hány "multi" nem használ semmiféle védelmet az adatok tárolásánál...szerintem.
  • Csaba42 #7
    Egyszerűek a válaszok:
    1: Egyszerűen.
    2: Egyszerűen.
    3: Mert.
    4: Így.
    5: Csak.
    Ugyan nem túl szakszerű, de milyen egyszerű! :)
  • Darth Sith #6
    "két olyan notebooknak kelt lába, amelyeken brit katonák hozzátartozóinak titkosítatlan személyes adatait tárolták"
    1. Hogy lehet fontos adatokat hordozható eszközökön tárolni?
    2. Hogy lehet olnya gépen fontos adatokat tárolni amelyek netre vannak kötve?
    3. Miért nem tárolják ezeket az adatokat egy belső, izolált, teljesen a nettől elzárt hálózaton? Olyan servereken amelyekhez csak akkor lehet hozzáférni ha személyesen odamennek, és fizikailag ott letöltik róla ami kell
    4. Hogy lehet az, hogy nincs ott egy olyan személy semi, akinek az elmúlt évek történései alapján sosem jut eszébe, az h adatvédelem szempontjából ez így nem biztos h előnyös megoldás, h notebook-n tárolják a titkos adatokat?
    5. Ha már legalább ott tárolják, miért nincs titkosítva? teszem azt, letitkosítva egy 500karakteres 4096bites kulcsal amit egy külső usb kulcson tárolnak, amelyhez még több bonyolúlt speciális jelszó és ujjlenyomat/retina ellenőrzés tartozik, és csak akkor lehetne hozzáférni a winyó tartalmához. Hmm?
  • Csaba42 #5
    Mi az, hogy titkosítatlan??? Szánalom a köbön
  • Stryker #4
    Komolyan mondom milyen könnyű dolguk van a terroristáknak,csak feltörik az autót és már meg is van a laptop.Habár azt nem értem,hogy az autóknak nem volt riasztójuk!?Biztos nem futja rá
  • roliika #3
    Ezek olyan sügérek... :DDD
  • JL666 #2
    kicsit sok minden tűnik el arrafelé mostanában...
  • janicroft #1
    Ezt nem hiszem el, minden valamirevaló hazai és külföldi multinál is fel tudnak tenni egy titkosítószoftvert, LANCryptet, vagy bármit, nem igaz hogy kormányzati szerveknél nem. Komolyan mondom, ez kezd nevetségessé válni.Minden héten szó van egy ilyen esetről. Hát kik dolgoznak a kormányzati szerveknél? Ennyire inkompetensek?