Berta Sándor

Teljes az online cenzúra Myanmarban

A myanmari katonai vezetők az elmúlt hetekben tovább szigorították az országban az internet ellenőrzését és letartóztattak egy ellenzéki bloggert is.

A rendszeresen a sajtószabadság elnyomásáról író bloggert szerdán vették őrizetbe Myanmar fővárosában, Rangunban. Nay Myo Latt három helyi internetkávézót üzemeltett és tagja Aung San Suu Kyi ellenzéki politikus pártjának. Az esetről a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet számolt be a honlapján. Az RSF információi szerint Myanmarban jelenleg minden internetkávézó tulajdonosának rendszeres listát és feljegyzéseket kell vezetnie az összes betérő vendégről. Ezenkívül a helyi hatóságok kötelezték őket arra is, hogy kémprogramokat telepítsenek minden egyes használt számítógépre. Az alkalmazások öt percenként rögzítik a képernyő tartalmát, majd az információkat továbbítják a myanmari tájékoztatási minisztériumba.


Ilyenekről nem szabad tudósítani

A helyi hatóságok az egyetlen eddig szabadon elérhető nyugati oldalhoz, a Google Blogger nevű szolgáltatásához való hozzáféréseket január 23 óta blokkolják. "Elfogadhatatlannak tartjuk a blogger bebörtönzését. nem tudjuk, hol őrzik, de követeljük az azonnali szabadon bocsájtását. Ezek a blokádok csak arra jók, hogy megpróbálják elhallgattatni az embereket. Megint fennáll annak a veszélye, hogy az ország teljesen elszigeteli magát a külvilágtól " - nyilatkozták az RSF és a Burmai Média Egyesület munkatársai.

A Fehér Ház szóvivője szerdán adott hangot csalódottságának, amiért Myanmarban még mindig nincs párbeszéd a hatalmon lévő katonai vezetők és az ellenzék között. Az ázsiai országban a katonai kormány gyakorlatilag mindent az ellenőrzése alatt tart, különösen igaz ez a távközlésre és az internetre. Az internethozzáférések és a mobiltelefonok rendkívül drágák, így csak kevesen engedhetik meg maguknak a megvásárlásukat. Amikor tavaly szeptemberben képek és tudósítások jelentek meg a világhálón az ellenzék kormányellenes tüntetéseiről, a junta azzal válaszolt, hogy Myanmart teljesen elvágta az internetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #5
    Lehet okoskodni hogy én majd így meg úgy túljárok az eszükön, de biztosíthatlak hogy megtalálják majd a módját hogy kontrol alatt legyél
  • arrakistor #4
    1: ez a képernyőmentős móka igen nagy hülyeség meg mivan ha a maradék 4 perc 59 másodpercben -saját- képernyőbillentyűzetprogival bepötyögöm a titkos kódot, infót , pornóoldal címét vagy robbantás időpontját és helyszínét stb..

    a, csökkentik az 5 percet és a végén másodpercenként küldenek képet amivel egy 4 gigaherces gép is le fog izzadni és nem beszélve hány gigabit hálózati sebesség kell hozzá
    b, mi van ha a netkávézóba egy live cd-s linuxszal érkezem amivel f*ssá kódolt csatornán keresztül röhögve megtárgyalom a következő robbantás helyét és idejét?


    2: mi van ha saját infrastruktúrával rendelkezem és a szomszéd országokból kódolt rádiós módon veszem, neadjisten tovább is adom a netet az ország belseje felé, hogy más sínylődő honpolgárok is tudjanak f*ssá kódolt szubpájpokon keresztül puccsokat tervezni?

    akkor mit csinálnak az okostojás nagyfejűek?
  • Amergin #3
    Amúgy meg a képhez annyit hogy:
    "Lehet tüntetni, előbb-utóbb megunják. Hazamennek"
    valamint:
    "Akinek nem tetszik el lehet menni, itt lehet minket hagyni kérem szépen. Tessék, lehet menni!"
  • Amergin #2
    "Az alkalmazások öt percenként rögzítik a képernyő tartalmát, majd az információkat továbbítják a myanmari tájékoztatási minisztériumba."
    Követendő példának tartom a világ minden országa számára hiszen ez nagy 'előrelépést' jelentene a nemzetközi terrorizmus elleni harcban
  • balee66 #1
    Jó pár évvel ezelőtt merült fel a probléma, hogy
    - a net minden szolgáltatása teljesen fizetős lesz
    - cenzúrázzák a netet

    Előre látható dolog volt.