Berta Sándor

Oroszország: online cenzúra, ami nincs is

A helyi bloggerek a sajtó- és véleményszabadságért harcolnak, annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan kijelentette: Oroszországban nincs internetcenzúra.

Száva Terentyev egy blogot vezet, amelyben együtteséről és a zenéről ír, igaz közel sem mindig irodalmi stílusban. Az oldalt augusztusban az Orosz Föderáció tagköztársaságának számító Komiföld ügyészsége lekapcsoltatta, mivel egy határozat szerint egy szociális csoport elleni erőszakra buzdított. Kiderült, hogy Terentyev egyik bejegyzése váltotta ki a helyi hatóságok haragját, amelyben azt írta, hogy "a rendőrök a leghülyébb élőlények, akikről jobb nem is tudomást venni és a legkorruptabb rendőrt minden évben ki kellene választani és nyilvánosan elégetni". Terentyev azt állította, hogy nem ő írta a bejegyzést, ez azonban senkit sem érdekelt. Ellene indult nyomozás, a bejegyzést pedig azóta a 800 legismertebb orosz blogger is átvette.

Borisz Szuranov idén tavasszal a Komiföldön megjelenő Iskra című lap szerkesztőségében tartott házkutatásról tudósított. A belügyminisztérium szerint az Iskra számítógépein másolt szoftverek voltak, amit az érintettek azóta is folyamatosan cáfolnak. A házkutatás sokkal inkább annak tulajdonítható, hogy az újság kritikusan írt a helyi vezetőkről. A bloggerek persze megpróbálnak védekezni, nem véletlen, hogy a legtöbb orosz blogot ma már külföldről üzemeltetik, például a SUP cégen keresztül, amely a livejorunal.ru domén és szolgáltatás tulajdonosa is. A vállalat persze igyekszik kimaradni a perekből, a hivatalos orosz hatósági megkereséseket továbbküldi az illetékes kaliforniai bíróságoknak.


Az oldal olyan népszerű lett, hogy ma már az Orosz Központi Választási Bizottság vezetője hetente válaszol a bloggerek kérdéseire. Szigorú szabályok vannak. Aki akar, használhat álnevet, viszont aki valakinek az illető belegyezése nélkül kiadja az igazi nevét, azt könnyen kitiltják a portálról. "A livejournal.ru bejegyzése után azonnal azt javasoltam a SUP-nak, hogy a szolgáltatást amerikai szerverekről működtesse. A Száva Terentyev elleni eljárás szerintem abszurd" - közölte Anton Nossik, a SUP blogrészlegének vezetője.

"Senki sem akarja ellenőrizni az internetet Oroszországban" - nyilatkozta korábban Vlagyimir Putyin. Azonban túl azon, hogy kevesen hiszik ezt el, sok vezető nem is osztja az orosz elnök véleményét. Jurij Knyatsev, a komiföldi ügyészség szóvivője például a Kommersant című újságnak kijelentette: "A világhálón elszabadultak a dolgok, nincs, ami féken tartsa az embereket. Bárki bármit írhat, amit csak akar. Ez bűncselekmény."

Oroszországban a lakosság egynegyede internetezik rendszeresen és a felhasználók igenis szeretik leírni a véleményüket. Kétmillió embernek, köztük ortodox papoknak, íróknak, színészeknek, újságíróknak és politikusoknak van már blogja. A legnépszerűbb blogoldal a Livejournal.ru, amelyet naponta több mint 1,2 millió felhasználó keres fel és ahol naponta 30 000 új cikk és bejegyzés jelenik meg. Az írások többsége korrupt rendőrökről, hivatalnokokról, adóhivatali tisztségviselőkről és hatósági túlkapásokról szól. Itt gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy valakinek milyen a politikai hovatartozása és melyik oldallal szimpatizál, jól megférnek egymás mellett a nacionalista és a kommunista, a radikális és a mérsékelt, a centrista, a liberális, a jobb- és a baloldali emberek.

Terentyev bizakodó, azonban rossz jel, hogy blogja azóta már csak a Livejournal.ru-nál érhető el. Ráadásul rendszeresen jelentkeznie is kell a rendőrségen, és nem utazhat el. Ez azonban nem tartja vissza attól, hogy rendszeresen turnézzon a zenekarával. Végülis az eljárásnak köszönhetik, hogy igazán ismertek lettek...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Praetor #9
    "A világhálón elszabadultak a dolgok, nincs, ami féken tartsa az embereket. Bárki bármit írhat, amit csak akar. Ez bűncselekmény."

    Te jószagú málnabokor...
  • gneoka #8
    Mellesleg:
    Putyin = Gyurcsany * 25

    Pont ezt akartam mondani, nem csoda hogy olyan jól megértik egymást
    (ha valaki járkál oroszországba mostanság az tudja miről beszélek ez a putyin egy ritka g***tustalan és undo**** figura, rengeteg kétes és bizarr ügyben vezetnek hozzá a szálak (ebből elég kevés jut el hozzánk is de pl a "Litvinyenko ügy " itt is ismerős lehet és ez még csak a jéghegy csúcsa.

    Ritkán politizálok de a két illető akiről szó van ...... nem találok szavakat Borzalom
  • gneoka #7
    majd még két füves cigi után közölték hogy gyurcsók... khöm ...gyurcsány (mindig keverem ezeket a szemvényvesztőket ) szóval közölték hogy gyurcsányban jézust látták .....
  • lono981 #6
    Urak!!! Állítólag a holland értelmiség irigyli Gyurcsány Ferencet!!! Kevés olyan ember van, aki ennyire akarna segíteni az országán!! Mondta ezt egy holland házaspár!!! Ez komoly.
  • PíszLávJuniti #5
    Cenzúra?
    Külföldi szerverre áthelyezik az oldalt, és kész ..
  • Vorpal #4
    Ja és te tudsz olyan politikust aki nem ilyen ?
    Talán jézus ilyen volt.

    Ne legyél - legyetek ilyen naivak,
    ha valamelyik politikus azzal kezdené, hogy márpedig ha megválasztotok,
    itt leépitések, restrukturalizáció és elbocsájtások lennének - bedobnák a Dunába.

    Hipokrata vagy.
  • rigidus #3
    "...Vlagyimir Putyin oroz elnök határozottan kijelentette: Oroszországban nincs internetcenzúra."

    Es amit egyszer az oszinteseg jelkepei mondanak (politikusok), azt a jolidomitott birkak feltetel nelkul meg is kajaljak.

    Mellesleg:
    Putyin = Gyurcsany * 25

    ...csak ott meg nem borult ki a bili...
  • bvalek2 #2
    Epikurosz:

    Megint FUD kampány egy SCO tagország ellen, elfogult cikk, tekintet nélkül a valóságra. Egyetlen konkrétumot sikerült összekaparni, amit nyugati országokban is büntetnének. Még csodálkozol, hogy paranoiás vagyok?
  • Carsee #1
    El van írva a cím a főoldalon.