Gyurkity Péter

A Yahoo és a Microsoft is segíti a kínai cenzúrát

A Riporterek Határok Nélkül jelentésének köszönhetően a kínai cenzúrával kapcsolatos viták újabb fordulója kezdődött meg, miután kiderült, hogy a kormány új tervezetét - több más céggel együtt - a Yahoo és a Microsoft is elfogadta.

A feltételeket rögzítő dokumentumot és az ezzel kapcsolatos megállapodást a múlt héten írták alá az Internet Society of China (ISC) és az országban tevékenykedő 21 kisebb-nagyobb szolgáltató, köztük a két említett cég is. Ennek értelmében a blogoldalakat és egyéb szolgáltatásokat nyújtó cégek rögzítik a naplózók és a bejegyzéseket kommentelők adatait, amelyeket azután szükség esetén a hatóságok rendelkezésére bocsátanak.

Ez érintett oldalak közé tartozik a Yahoo!.cn és az MSN.cn is, amelyek meglehetősen népszerűnek számítanak az ázsiai országban. A jövőben tehát minden eddiginél könnyebb lesz az adatok kikérése a szolgáltatóktól, amely természetesen a kínai rendőrség munkájának, a problémás nézeteket kifejtő személyek felkutatásának megkönnyítését is jelenti. Igaz, egy részletben engedményt tett a kormányzat, hiszen az eredeti tervezetben kötelezővé tették volna a regisztrálóknak a teljes valódi név használatát is. Ez végül csak mint lehetőség került be a dokumentumba, ennek használatára azonban az együttműködő vállalatok annak rendje és módja szerint buzdítják majd az internetezőket.

Több internetes lap is megkereste a két céget, hogy reagáljanak a hírre. A Yahoo erre nemigen volt hajlandó, míg a Microsoft némi vonakodás után részletes választ küldött a Register magazinnak. Ebben szó sem esik a kínai cenzúráról, a szoftvercég csak nagy általánosságban beszél a szabad véleménykifejtésbe vetett hitéről. Az indoklás szerint a megállapodás a felhasználók biztonságát és személyi jogait garantálja a különböző veszélyekkel szemben a világhálón, amely egyben a szolgáltatás minőségét is javítja.

Egy részletben nagyon pontosan és határozottan fogalmazott a redmondi szoftvercég. Kikötötték ugyanis, hogy szolgáltatásaiknál nem fogják kötelezővé tenni a teljes valódi név használatát, valamint az egyéb személyes adatok közlését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #8
  A baj az, hogy a kínai piac túl nagy, és még sokkal nagyobb lesz. Nem szeretne kimaradni belőle senki.
 • Vang So #7
  A kérdés szvsz alapvetően az, hogy egy vállalatnak magának van-e valamilyen etikai kódexe, ami profiton túli dolgokra is kiterjed. Azaz pl. hogy támogat-e olyan jellegű dolgokat, amelyeket saját hazájában elítélendőnek tart. Ez nagyon hasonló ahhoz, hogy pl. mely országoknak milyen fegyvereket adnak el (pl. ha tudják, hogy azzal népirtást fognak végezni, akkor bizony van felelősségük annak elősegítésében).
  Mellesleg mindkét területen az lett az ökölszabály, hogy pénz beszél, minden más másodlagos.
 • zola2000 #6
  Valahogy innen be sem jön az msn.Cn.
 • xizor #5
  Egyik cégnek megkéne azt próbálnia, hogy aztmondja nemsegít a cenzurában, és teljesen elhatárolódna tőle.Lehet elesne a kínai piactól, de mekkora népszerűsége lenne, hogy "bezzeg az XY elhatárolódott mindentől, nemúgy mint minden más".
 • Darth Sith #4
  "kormány új tervezetét - több más céggel együtt - a Yahoo és a Microsoft is elfogadta."
  mégis mit tehetnek? 1,5 milliárd fős piac, legalább is lesz lassacskán, de így is száz milliós. Továbbá mindent ott gyártatnak. Vagy elesnek hatalmas méretü profittól vagy belemennek. És mint tudjuk, a mai profitorientált világban.. Egyértelmű a válasz.

  "cégek rögzítik a naplózók és a bejegyzéseket kommentelők adatait, amelyeket azután szükség esetén a hatóságok rendelkezésére bocsátanak."
  Ha valaki netán bírálná a kormányt, vagy nem tetszését fejezné ki a kormánnyal, politikával és egyéb dolgokkal kapcsolatban, azonnal lenyomozható és felelősségre vonható legyen. Végülis, az internet a szabadságról szól..
 • kvp #3
  En nem ertem miert kell a szolgaltatonak rogzitenie. Eleg ha az osszes vonalat figyelik, igy az allamnak meg lesz az osszes felhasznalo osszes adata. Mondjuk itthon ezt konnyebb volt megoldani. Valoszinuleg inkabb arrol van szo, hogy a szolgaltatonak kell elvegeznie a cenzurazast es megtennie a feljelentest, mivel a kinai allamnak nincs eleg kapacitasa mindent megfigyelni.
 • Cactus #2
  És szerinted ki merné megvallani az igazat? Még ha névtelenséget garantálnák, akkor sem tudod biztosan, hogy a kérdezőbiztos nem-e kínai ÁVH-s, vagy ha netes a felmérés, hogy abba ki "hallgat" bele.
 • aDannyBoy #1
  imho a nagy cégek nem fognak küzdeni a kínai cenzura ellen, nekik nagyjából mind1, a nagy piac diktál. ráadásul az adott politikai kultúrára nem lehet nem tekintettel lenni sehol. pl a nyugati civilizációban ugranak a gyerekpornóra, pedig lehet olyan nép, ahol ez tök normális (akkor is ha itt beteges dolognak számít) Ilyenkor a szolgáltató itt is azt mondja, hogy jóvan akkor a kereső skippeli a gyerek pornó oldalakat. érdekes lenne ismerni egy valós társadalmi véleményt kínáról, hogy mennyire tartják rossznak az állami kontrollt és mennyire nem.