Gyurkity Péter

Tűz alatt az ausztrál internetes korlátozások

Nemrég ismertették az új ausztrál kormány által tervezett korlátozások részleteit, ám máris több szervezet támadja azt, mondván hogy mindez pusztán előjáték a kormányzati cenzúra bevezetéséhez.

A helyi források arról számoltak be, hogy a korábban ismertetett terveket többnyire ellenkezéssel, vagy legalábbis kétkedéssel fogadják azok, akiket ez bármilyen formában érintene a jövőben. Leginkább azok hangoskodnak, akik a komolyabb, kínai típusú központi cenzúra megjelenésétől tartanak, ám az internetszolgáltatók is kiemelik, hogy jelen pillanatban nincsenek tisztában a fontos részletekkel és nem látják a rendelkezés valószínű következményeit.

A kritikusok közül kiemelkedik Roger Clarke, az Australian Privacy Foundation első embere, aki szerint a tervezet nemcsak teljességgel hiábavaló, ám nem kívánt mellékhatásokat is hozhat magával. Számos olyan internetes oldal kerülhet fel a feketelistára, amely tartalma alapján nem ezt érdemelné, arról nem is beszélve, hogy az elképzelés éppen az internet legfontosabb tulajdonságát, a nyitottságot tagadná meg a felhasználóktól. Hozzáteszi, hogy a pornó, illetve az egyéb nem kívánt tartalmak szűrése a vállalatok, valamint a szülők dolga, nem pedig a kormányé, mint ahogy nem a központi szerveknek kell irányítaniuk az információáramlást sem.

A szolgáltatók körében sem találunk nagy elégedettséget, ahogy az Peter Coroneos, az Internet Industry Association szóvivőjének nyilatkozatából is kiderül. Elmondása szerint nem ismerik a pontos részleteket és csak találgatni tudnak azt illetően, hogy milyen következményei lesznek a rendelkezésnek. Szavaiból azonban azt is kivehetjük, hogy a felhasználók kiléphetnek a korlátozás alól, amennyiben maguk jelzik eme szándékukat, valamint hogy a kormány a szolgáltatókkal együttműködve igyekszik majd garantálni, hogy a szigorú szűrők alkalmazása semmilyen lassulást nem okoz majd a böngészésben.

A kormány mindenesetre eltökélt a változást illetően - maga Stephen Conroy kommunikációs miniszter jelentette ki, hogy nem magyarázkodnak azok előtt, akik mindebben a kínai út követését látják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #11
    Biztosan már megint kikerült pár politikai fejes házipornója a netre, s most ugrálnak, mint állat.
  • arrakistor #10
    a kormányok ezzel csak maximum szabotálni, lassítani tudják a felhasználó szabad böngészését a neten, és végül a globális cenzúrában már minden netezőnek lesz saját webszervere (feltelepítve esetleg ugyanarra gépre amelyen böngészik is) és saját antennája, és nem fizet egy tiplákot sem semmilyen szolgáltatónak , mert ő maga lesz a szolgáltató (is egyben). hiszen rajta keresztül fog netezni a szomszédja, vagy éppen fordítva. attól függően hogy éppen melyik irányban halad az adat. a kormányok csak a fizikai , kézzel fogható infrastruktúrákat (mint pl.: az üvegszáloptikás szuperszélesávú gépközpontok) tudják sakkban tartani, de az otthoni kódolt WiMAX és Wifi hálózatokat NEM.
    És minél jobbal erősködnek , korlátozzák a fizikai infrastruktúrákat annál több mezei júzer fogja elsajátítani a saját webszerver és saját internet üzemeltetésének fortélyát.
  • arrakistor #9
    (zárójelben jegyzem csak meg hogy a google az inkább a vödör mint a víz :)
  • arrakistor #8
    kliens oldali részről lehet keménykedni , tiltani oldalakat, de tartalmat nem, nincs az a program, mesterséges inteligencia , amely letiltaná a "pornót" a netről , kínában is próbálkoztak keménykedéssel, de inkább csak nevetségesség teszik magukat. a google.com vagy akármi.kam ugyanúgy nem az egész internet mint bármelyik más weboldal mint pl. az sg.hu. ez utóbbi egy csepp a google pedig kb. egy vödör víz a tengerben. kódolt böngészővel bárki bármit megnézhet google-lel is kínából, kolumbiából szerbiából vagy szomáliából is (ha van nála egy jó erős WiMAX antenna :)) hiába erősködik a nagyfejű kormány.

    legutóbb azt hallottam pl.: hogy a német kormány egyszerűen letiltaná a youtube.com-ot. namost ezzel mit érne el? (túl azon hogy nagyon nevetséges hiszen vagy fejből mondok kb. 500 alternativ videomegosztó rendszert ami ugyanúgy .flv alapú és kb. minden más szempontból is ugyanúgy működik guba.com video.google.com , lulu.com , myspace.com, videa.hu, videobomb.hu stb. stb.. stb..)

    egy csomó előfizető lemondja a netet, vagy aki határ közelében él az egyszerűen , wifi, vagy wimax hálón szélessávon (!) megosztattja valakivel a netelérését a szomszéd ország területéről és még akár tovább is lökheti a jelet az ország belseje fele, (persze így minél beljebb van valaki annál kevesebb sávszélje marad a jútyúbra)
  • bertino #7
    az baszna be, onnantól meg is érdemelnék, hogy széttapossák az arcukat
  • arrakistor #6
    még az olyan nagy, és hozzáértő nagyfejűeknek sem , mint a CIA, Microsoft, még nekik sem sikerült kisajátítani, korlátozni az internetet.
  • arrakistor #5
    az internetet senki nem tudja korlátozni vagy cenzúrázni, sem most sem később. kódolt csatornákon, saját webszerverekkel és rádiós csatornákon bárki bármit nyom nélkül meg tud nézni és tud publikálni. próbálkozni az ilyen nagyfejű, semmihez sem értő politikusok és a kutyák persze szoktak.
  • kadar1 #4
    Korlátozásokkal nem sok mindent érnek el.Az égvilágom mindent meglehet találni a neten (zene,film,játék,telefon függetlenitök,betiltott könyvek,stb).Csak tudni kell keresni.Egy gyerek meg leleményes,előbb utóbb találnak kiskaput.
  • kernerster #3
    Most baromság nélkül. A pedofilokat meg az ilyeneket kapják el, rendben van. De aki pornót meg erőszakot akar nézni az előbb-utóbb meg is nézi. Egy 8éves gyerek meg mit lát a tévében? Amit akar, persze csak ha szabadon hagyják. Szintén ez a gyerek mit lát a neten?? Amit akar, pesze csak ha szabadon hagyják. Jójó persze 9 előtt nem futhatnak 16-os filmek, de azért anélkül is vannak a tévében durva dolgok.
  • kernerster #2
    Én már most belépek az eurszocba...ki jön még???