Gyurkity Péter

Thaiföld feloldja a YouTube-blokádot

Thaiföldi illetékesek jelezték, hogy ismét engedélyezik a videómegosztó portálhoz való hozzáférést, amiért cserébe a Google letiltja az összes kifogásolt felvételt és szűrővel akadályozza meg újabbak közzétételét.

A megállapodásról - amely közel öt hónapos vitát zárt le - több hírügynökség is beszámolt, közölve annak főbb részleteit. Eszerint mindkét fél engedett eddigi álláspontjából, bár a Google kénytelen volt meghajolni a thai követelések előtt annak érdekében, hogy a portált ismét elérhetővé tegye az ország lakosai számára. Thaiföld a megfelelő korlátozások életbe léptetése után hajlandó feloldani a blokádot.

A vita még áprilisban robbant ki, közvetlenül azután, hogy egy svájci férfi 10 éves börtönbüntetést kapott, amiért részegen összefirkálta a 79 éves királyt ábrázoló képeket. Ez - a felségsértés - igencsak súlyos bűnnek számít az országban, ám a büntetés mértéke még így is kiemelkedő volt, figyelembe véve azt, hogy egy külföldi állampolgárt ítéltek el. Ezt követően a figyelem a YouTube oldalára terelődött, amely több, a királyt kifigurázó felvételt is elérhetővé tett, illetve nem akadályozta azok megtekintését.

A vita odáig fajult, hogy Thaiföld májusban már nemzetközi pert fontolgatott a portál ellen, ám most végre sikerült megállapodni, ami azt jelenti, hogy a YouTube ismét elérhető az országban. Ehhez azonban a Google-nek engednie kellett - a keresőcég bele is egyezett a korábban kifogásolt 12 felvétel eltávolításába, és egy speciális szűrő alkalmazásába, amely a jövőben megakadályozza a hasonló tartalmú anyagok közzétételét. A szerzői joggal védett tartalmak után tehát a felségsértő videókat is eltávolítják az oldalról, hogy minél kisebb felületen legyen támadható a portál.

Egyes források szerint a mostani megállapodás példaként szolgálhat a jövőben - nyilván arra számítanak, hogy a kényes témákat érintő videókat több országgal kapcsolatban hasonló módon fogják kezelni, hogy elkerüljék a nagyobb pereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #4
    túlreagálták.
  • Mike at home #3
    ez az egész marhaság
    egyesek megint mindent túllihegnek, túldimenzionálnak
  • Ronny #2
    a közösség elleni izgatásba azért nem midnen fér bele és amúgy is egy vicc az a törvény, illetve vicc, hogy létezik.
  • bvalek2 #1
    Thaiföld királya nem diktátor, szimbolikus hatalma van csak, mint egy elnöknek. Szóval ezek a videók nem egy embert, inkább egy közösséget sértenek, ami nyugaton is büntetendő.