Berta Sándor

Robotrepülőgépekkel ellenőriznék a futballszurkolókat

Már gőzerővel készülnek a helyi biztonsági szakemberek a közelgő 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokságra.

A legújabb elképzelések szerint teljesen új módon oldanák meg a futballszurkolók ellenőrzését és a futballhuligánok kiszűrését, valamint azonosítását. A szervezők csúcstechnikájú berendezésekkel telezsúfolt felderítő robotrepülőgépeket alkalmaznának. A járművek maximális repülési magassága 500 méter, akár távirányíthatóak is, de a beépített GPS-vevő segítségével önmagukban is tudnak járőrözni.

A robotrepülőgépek ki tudják kerülni a repüléseik során az útjukba kerülő akadályokat, például épületeket, hidakat, felüljárókat és a fedélzeti kamera képét közvetlenül a kezelő számítógépének monitorára továbbítják. A jármű előnye, hogy annyira halk, hogy lehetetlen meghallani.

"Már bemutattuk az eszközt a 2008-as futball Európa-bajnokság szervezőbizottságának, akiknek tetszett" - jelentette ki Matthias Putz, a scheffaui redsystems vállalat munkatársa.

"A megoldást már a tavalyi müncheni pápalátogatásnál szerette volna alkalmazni a helyi tűzoltóság, hogy ellenőrizhessék a tömeget és azonnal tudomást szerezhessenek a tűzesetekről" - mondta Andreas Fink, a robotrepülőgépeket gyártó müncheni mdai cég technikai vezetője.

A járművek alkalmazásához a közelgő futball Európa-bajnokságon azonban törvénymódosításra van szükség Ausztriában, ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a hatóságok lefilmezzék vagy lefotózzák az embereket. A szervezők csak Salzburgba 60 000 vendéget várnak, a vendégéjszakák száma pedig elérheti a 250 000-et. A helyszíneken elhelyezett videofalak előtt becslések szerint legalább 4-600 000 szurkoló és érdeklődő tekintheti majd meg a mérkőzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • m4G1c #6
    Van benne valami...
  • teddybear #5
    Mert ha nem engedik, akkor rögtön diktatúrát üvöltöznek azok, akik pont a saját diktatúrájukat akarják behozni. Hogy ők szabadon elintézhessék az ellenfeleiket.
  • m4G1c #4
    Miért jó a vezetésnek, hogy engedi a népet hőbörögni?
    (mert ezek nem megoldások, szerintem mindenki tisztában van vele)
  • akyyy #3
    ilyenek mrá magyarországon is vannak tűzesetek felderítésekben, erdők stb.... pfff...
  • craesh #2
    érdekes... kibáncsi lennék az energiforrására. A képen nagyon kicsinek tünik ez a masina, egy kisebb aksi ha elfér benne, hát de mekkora annak az üzemideje? 4 propeller esetén?

    mondjuk végülis nem robot rendöröket csinálnak, szal nem 24 orára kellenek, hanem csak 2*45 percre amig a meccs tart. félidöben meg cserélik az akksit. az már kivitelezhetö.

    Bár a stabilitására is kiváncsi lennék, mert ránézésre egy kisebb szél is odébb taszitja ezt a dobozt. ilyen magasságból pedig rezegni fog a kamera képe nagyon :S

    na mind1. legalább egy uj sport lesz kialakuloban. mostantól légpuskával kell menni a meccsekre
  • AranyKéz #1
    Már csak átalakított, repülő fűnyírógépek kellenek, és máris olyan idilli hangulatot lehet elérni mint a Half-Life 2-ben.