Berta Sándor

Elektronikus határellenőrzést vezet be Észtország

A balti állam hamarosan új határvédelmi rendszereket helyezhet üzembe, így automatikussá válhatna a biometrikus útlevéllel rendelkező személyek ellenőrzése.

"Az új elektronikus határellenőrzési rendszer bevezetése akár már a közeljövőben megtörténhet" - jelentette be Jüri Phil észt belügyminiszter. A szakemberek azt várják az új hálózattól, hogy az üzembe helyezése után észrevehetően felgyorsul majd a biometrikus útlevéllel rendelkező személyek azonosítása és a velük kapcsolatos ügyintézés. Ráadásul a megoldás nemcsak biztonságos, de jelentősen lerövidítené a határellenőrzések idejét is, így kevesebb torlódás alakulhatna ki a schengeni határszakaszon.

A Visa Információs Rendszert várhatóan 2009-re építik ki és el fog boldogulni a biometrikus okmányokkal is. Észtország, Magyarországhoz hasonlóan viszont már december 21-től csatlakozik a schengeni rendszerhez. A balti állam felkészülten várja a belépést, hiszen már elköltötte a számára jóvá hagyott 77 millió eurós schengeni támogatást. Problémát okoz viszont, hogy kevés a megfelelően kiképzett és ezáltal a schengeni határok védelmére is alkalmazható határőr. Ennek oka, hogy sok határőr - megunva az alacsony béreket - felmondott.

A Schengen II Információs Rendszert (SIS) az eredeti tervek szerint már ez év júniusában be kellett volna indítani, azonban ez csúszott. A program legfontosabb része, hogy a jövőben az Európai Unió új tagállamai, köztük Magyarország is, valamint más európai országok (például a Svájc) csatlakozhatnak a jelenleg 16 millió bejegyzést tartalmazó közös európai adatbázishoz. Az Európai Bizottság a három jelentés elfogadásával egyidejűleg javasolta, hogy a biometrikus azonosításhoz használt adatokat (ujj-, arc- és íriszlenyomatok stb.) is vegyék fel a SIS II rendszerébe.

Magyarországon korábban a VPOP szerzett be az Európai Unió Schengen Alap támogatásából mintegy 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben technikai eszközöket, melyek az unió külső határának térségében működő mélységi ellenőrző csoportok munkáját segítik. Ezenkívül új, a korábbiaknál jobb bűnelemző szoftvereket kaptak a megyei rendőr-főkapitányságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!