Berta Sándor

Csökkenhet az SMS-ek és az MMS-ek ára

Viviane Reding európai uniós biztos szerint a mobil szolgáltatóknak jelentősen mérsékelniük kellene az EU-n belül küldött SMS-ek és az MMS-ek díját.

Mint ismeretes, az Európai Parlament (EP) május 23-i strassburgi plenáris ülésén szavazta meg a roamingdíjak nyártól való csökkentését. A politikus már ezt követően bejelentette, hogy a más országokba küldött rövid szöveges üzenetek árainak új szabályozásán gondolkodik. Az EP már ezen az ülésén tárgyalt a külföldi hálózatokba küldött SMS-ek, MMS-ek, e-mailek és adatletöltések díjairól, azonban döntés nem született, így az elképzelést végül levették a napirendről. Igaz, az EP utólag közölte: a következő 18 hónapban részletesen meg fogják vizsgálni a kérdést.

"A piacnak most esélye lesz arra, hogy a problémát maga oldja meg. Nagyon részletesen meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést. Én azt kérem a mobil szol­gáltatók­tól, hogy kü­lön szabá­lyozás nél­kül is hajt­sák végre a külföld­re küldött SMS-ek árá­nak mérsék­lését" - mondta akkor Viviane Re­ding. Az európai uniós biz­tos álta­lában ragasz­kodik az elkép­ze­lé­se­ihez, így nem csoda, hogy ismét felvetette az ötletet.

"Amennyiben a mobil szolgáltatók nem lépnek a közeljövőben, akkor az Európai Bizottság legkésőbb jövőre a maga kezébe fogja venni a döntést és ha szükséges, akár kényszerítő hatású tarifákat is meghatároz majd. Ez egy afféle utolsó figyelmeztetés, hiszen azt a cégek is tudják, hogy jelenleg nagyon magasak az SMS-, az MMS- és a mobil adatforgalmi árak" - hangsúlyozta Viviane Reding.

Amint a romaingdíjak csökkentésénél, itt is felmerül a kérdés, hogy mit szólnak az elképzelésekhez a szolgáltatók, mennyire tudják érvényesíteni érdekeiket, és milyen üzleti modell az, melyben egy külföldre küldött SMS ára akár 60 forint is lehet. A GSM Association nevű szakmai szervezet persze már roamingkérdésben sem támogatta az Európai Uniót, így az SMS és MMS árcsökkentési kérdés biztosan nagy ellenállásra számíthat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dark Angel 666 #7
    Ha valaki beszéli a nyelévüket
  • Su0my #6
    én meg azt nem értettem sosem, hogy lehet osztrákokkal egyáltalán szóba állni?


  • AgentKis #5
    1etértek Veled. SMS-ben max bankszámlaszámot érdemes küldeni, vagy ha nem elérhető a partner akkor valamit, hogy a visszajelzésből megtudd, hogy már elérhető. Az SMS ára legalább fél perc beszélgetésre elég, ami alatt 160 karakternél többet elmondani csak valami dadogós debil nem képes.
  • tomoman182 #4
    hívd fel napjába 1szer vazze!!!
    soha nemértettem mi ez az sms mánia...
  • Csaba42 #3
    Ja, csak sokkal drágább lesz, mert a WAP-díjcsomagok mind rakás sz*rok!
  • smv #2
    300 forintért veszel egy 3 megás wap csomagot, és ott küldesz neki mailt. Máris nem kerül ennyibe.
  • hdo #1
    Hát igen. Tapasztaltam ... barátnőm osztrák, én magyar, és naponta elröppen 10-15x160 karakter ... lehet számolni hogy 54 forintos áron ez mennyi havi számlát eredményez... és még akkor nem telefonáltam sehova.