Berta Sándor

Börtönbüntetés SMS rémhírekért Kínában

Kínában a hatóságok szerint egyre többször volt rá példa, hogy SMS-ekben valótlan hírek terjedtek el, ezért a jövőben ezeket büntetik.

Az SMS-ek Kínában különösen nagy népszerűségnek örvendenek. Ennek főleg két oka van: egyrészt nagyon sok mobiltelefon van, így kézenfekvő megoldás, hogy aki teheti, az SMS-ezik, másrészt úgy tűnik, mintha a vezetékes telefonhálózatoknál és az internetnél megfigyelhető cenzúra a rövid szöveges üzenetekre nem annyira terjedne ki.

Hivatalos adatok szerint az ázsiai országban 450 millió felhasználó naponta több mint egymilliárd SMS-t küld el. Azonban a helyi hatóságok is rájöttek, hogy valamilyen módon gátat kell szabniuk ennek az áradatnak, hiszen az SMS-ek segítségével könnyen terjedhetnek a káros - még csak nem is politikai tartalmú - hírek.

A pekingi rendőrség vezetői éppen ezért bejelentették, hogy a rémhírek küldőit és terjesztőit a jövőben akár 5 évig terjedő börtönbüntetéssel fogják jutalmazni. A szigorú szabályt azért kellett meghozni, mert nemrég olyan SMS-ek terjedtek el, miszerint a pekingi húspiacokon vírussal fertőzött disznóhúst lehet kapni. Az óriási SMS-forgalom miatt érthetően pánik tört ki az emberek között.

A kedélyek csak lassan nyugodtak meg, a rendőrség pedig kénytelen volt lépni az ügyben.

Azonban bár biztosra vehető, hogy a hatóságok figyelik az SMS-forgalmat is, de a cenzúra közel sem tökéletes és ráadásul az ismert szlengnyelvvel, rövidítésekkel kijátszható. Nem ez volt azonban az első hasonló eset. Korábban egy kínai lap szerint valaki a SARS-krízis idején elküldte azt az üzenetet, miszerint: "Halálos járvány van Guangzhouban". Az SMS-t három nap alatt 120 millióan olvasták el és továbbították...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kricsi #3
    Ne túrkáljanak az üzeneteimben , még ha meg is tehetik(meg is teszik).
  • BCs design #2
    helyes
  • bakagaijin #1
    Ilyen volt nálunk is, az OTP bank csőd-hírét terjesztették sms-ben. El is kapták a fickót, csalás vádjával. Vele pl. mi lett? Gondolom még folyik az ügy, nincs egy éve sem hogy letartóztatták.