Berta Sándor

Nem kellenek az előretelepített szoftverek

Egy francia bíróság döntése értelmében az Acer köteles visszafizetni egy vásárlónak az előre feltelepített, de az illető által nem igényelt programok árát.

A precedens értékűnek számító ítéletet a Puteaux város bírósága hozta meg. A szoftverek között van a Windows XP, valamint a Microsoft Works is. A bíróság kötelezte a céget, hogy ne csak vegye vissza az alkalmazásokat, de fizesse is ki azok árát. Az Acer korábban 30 eurót kínált a programokért, a testület azonban ennek az összegnek több mint a tízszeresét, 311, 85 eurót állapított meg.

Az ügyben szereplő, körülbelül 600 euróba kerülő notebookon található szoftverek értékét a bíróság a következőképpen állapította meg: Windows XP 85,40 euró, a Windows XP telepítése 49,90 euró, Microsoft Works 60 euró, PowerDVD 40,99 euró, Norton Antivirus 38,66 euró, NTI CD Maker 37 euró. A teljes összeghez még további 650 euró társul, amely egyrészt az Acer által fizetendő kártérítésből, másrészt a perköltségből és 150 euró költségtérítésből tevődik össze.

A pert megnyerő személy az ítélet után arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak az Association Francophone des Utilisateurs de Linux et des Logiciels Libres (AFUL) által életre hívott Non aux racketiciels című petícióhoz. Az AFUL azt követeli, hogy a számítógépgyártókat kötelezzék arra, hogy ne szállítsák a PC-ket és a notebookokat előretelepített operációs rendszerekkel és programokkal. Egy gyári konfigurációt vásároló felhasználónak ugyanis átlagosan 100 és 300 eurót közötti összeget kell fizetnie az előretelepített alkalmazásokért, holott sok esetben ezek többségét egyáltalán nem vagy csak ritkán használja.

A kezdeményezést az idei év közepe óta támogatja a Mandriva is. A Heise hírportál tudósítása szerint eddig már számos hasonló ítélet született és a tendencia is arra mutat, hogy még sok ilyen döntést fognak hozni a bíróságok. Korábban a brüsszeli Globalizációs Intézet követelte az előretelepített programokkal szállított PC-k Európából való kitiltását, tavaly év végén pedig a francia fogyasztóvédők követelték ugyanezt és a Hewlett-Packardot, az Auchant, valamint a Dartyt támadták.

A petíció címében is szereplő Racketiciel szó egyébként a Racket (zsarolás) és a logiciel (szoftver) szavakból jött létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #79
    Ehhh.... mér lenne már kötelező?
  • chuky123 #78
    Én is igy jártam a lenovo laptoppal mint a kolléga.
    Semmien lemezt nem adtak hozzá bár a winyoján volt 1 image file ami tartamazza op rendszert elvileg azt kellet volna vissza imagelni. Ami nortonba volt de az istennek se sikerült felrakni róla pedig nem vagyok totál láma a telepitéshez.
    A vége az lett hogy saját xp met raktam fel a drivereket meg a lenovo oldalárol kaptam le. Megfogadtam több lenovo laptopot nem veszek.
    1 hibája ugyanis ha wifi be van rajta kapcsolva nem hajlandó nyomtani, ugyanis állandoan ki-be kapcsolgatja a nyomtatásisorvezérlöjét.
    Egyébként én is olvastam valahol hogy MO-n kötelezö oprendszerrel árulni a komplett gépeket a kiskereknek. Azért bigyesztenek 1 linuxos lemezt is mellé álltalában.
  • NKing #77
    Nekem ezelőtt 2 évig működött az XP-m (Utána is csak azért lett újratéve, mert én rontottam el de nagyon vmit a system könyvtárral), úgy, hogy még csak le se lassult. A lapozó filet nem hagyom rá, mivel össze vissza töredezi a lemezt, inkább magam adom meg hogy 2 giga és azt ő le is foglalja. A memhasználat a különféle kis programok miatt nőhet (főleg spyware). Két progit használok állandóan, a spyware terminator-t (immunize-al) és a CCleanert, meg néha Tune up utilitiest. Firefox vagy opera reklámszűréssel, és thunderbird szemétszűrővel. Víruskeresőm nincs is (eddig nem is kellett, ha volt is fenn, nem talált semmit, a trójaikat meg megtalálja a ST is néha jobban mint bármi más). Így működik a win töretlenül...:D
  • bokorn #76
    na ja, nálam kb egy évet bírt az xp, de a végére 1GB rammal és 1GB (saját maga által gyártott és hízlalt) swappel is folyamatosan, megállás nélkül tekert, a memóriahasználat 1GB körül volt úgy, hogy szinte semmi nem ment, a feladatkezelőben összeadtam a memóriahasználatokat és kb. 200MB jött ki...
  • ivjoe #75
    Igen az XP kb 1 napig működik jól, és telepítés után egyponenciálisan lassul és pár hét/ hónap alatt csigalassú lesz, teljesen mindegy, h mennyire vagy hozzáértő. :C
  • floatr #74
    Az egyetemmel/főiskolával nekem is meggyűlt a bajom anno a témában. Azabaaaj h eléggé le voltak akkor maradva -- gondolom ez ma sincsen másképpen. És valószínűleg az oktatási tárcát sem kenegeti mikorszoft módra egyetlen más oprencerben érintett cég.
    És ez még akkor is így lesz ha majd az EU-ban esetleg kiötölnek egy olyan útmutatást, miszerint az MS-el ne kezdjen egy tagállam se.
  • NKing #73
    Az igazság az, hogy nem nagyon vágom a unix történelmet, fősulin erőszakoltak belénk egy keveset róla. Én jól érzem magam az xp-vel, és szerintem egy xp is lehet stabil, ha az ember tudja mit csinál ( egy ismerősömnek újratettem xpjét, ezer éves gépe van asrock alaplappal, de előtte percenként fagyott, utána meg süvített mint az állat. 1 hónapra rá hogy visszakapta, megint használhatatlanul lassú, msn vírusos és fagy. Kb erről beszélek). Vírusok már régóta vannak, és ezidő alatt megtanulhattuk, hogy mik az intő jelek. Aki meg csakazért is rákattint a viagra hírlevélre, amit meg se rendelt, annak meg úgy kell. Nekem már nagyon rég nem volt vírusom, najó egy volt, mikor szerencsésen letöltöttem egy .com filet, elindítottam, semmi. Restart után kizárt még a rendszergazdai fiókból is, nagyon örültem neki:D Manapság a legterhelőbb kéretlen dolgok az ad- és spyware-ek, és a spamek, néha a trójai vírusok. Szerintem ma már aki nem akar, az nem tud beszedni egy valamire való vírust...
  • bokorn #72
    hát, nem volt egy száguldó idegbeteg :D ez is volt a fő baja anyámnak vele, hogy nem bírta kivárni míg csinál valamit, ráadásul a nod32 ellenére időnként bemászott egy-két csúnyaság
    a Linux=parancssor meg már nagyon lejárt lemez, ráadásul nagyon régóta egyáltalán nem igaz...
    én kb. 5 éve kezdtem a Linuxozást, akkor az UHU-val (full grafikus telepítő és használat), azóta az egyik gépemen Slackware van (na ott azért bejátszik a parancssor :D) a másikon Ubuntu (ott viszont nagyon -nagyon ritka az, hogy tényleg csak azzal lehet megoldani valamit)
    mondom, ha a számítógépeket illetően pelenkás, amúgy 50 éves anyám tudja használni a Linuxot, sőt élvezi is, anélkül hogy akár csak elindított volna egy terminalt, akkor elég mókás itt a tízéves Linux=parancssor kijelentésekkel dobálózni...
    "grafikus front-end", vagyis grafikus felület pedig Unix/Linux alatt több mint 20 (!!) éves! a jelenleg is használt X11-es protokoll pedig pont idén 20.
    a ma is használt, a windows tudását bőven verő asztali környezetek (Gnome, KDE) első verziói 1996-1997-ben készültek
  • NKing #71
    Bokorn: 433as cerkán móka lehetett az XP, nekünk van egy 700as duronunk, xp-vel, de azon is megszakad:D
    Amúgy azt elismerheted, hogy a Linuxok többsége kicsivel komplikáltabb mint egy windows. Aki meg még sose látott unix alapú rendszert, aztán odaültetik egy parancssoros verzió elé több év windows után (Mint engem is:), azt nehéz meggyőzni pusztán azzal hogy megmutatod neki, hogy ez a linux használd mert jobb...
    Grafikus front-endes verziók már barátságosabbak, de az átlagnak nem ez jut eszébe, hanem a 600 oldalnyi parancs, amit be kell tanulni hozzá.
    Azok meg főleg ellenzik, akik játékra használják a gépüket, mert linuxon nem nagyon akaródznak ezek a dolgok.
    Azzal azért vitatkoznék, hogy a windows teli van vírusokkal, meg spyware-ekkel. Van egy mondás: Olyan vagy, amilyen a PC-d. :D Szerintem ezzel mindent elmondtam:D
  • NKing #70
    Itt egyértelműen nem az a baj, hogy kell vagy nem kell a bolti konfigurációkra win, bár a notebook vásárlóknak igazat adok ebben teljes mértékig.
    Node ki ne találkozott volna annyira számítástechnikai analfabéta emberekkel, akik azt szinte természetesnek hiszik, hogy bedugják a tesco "Brutal jatek" konfiguraciót a konnektorba, megnyomják a powergombot, és abban a pillanatban neki ott fusson a crysis minden pompájában, és csak nyomkodni kelljen az egeret? Mert főleg itthon, de biztos máshol is számtalan ilyen ember van, aki ha meglátná a feliratot hogy disk boot failiure, akkor menne garanciával a vevőszolgálatra...És ez még csak a szoftveres része, de van olyan aki még a bekapcsolásig se jut el.
    Szerintem aki ma normális gépet akar használni, az nem konfigurációt vesz, hanem összerak...Márcsak azért is mert az olcsóbb, minőségibb és nincs elbarmolva semmi valami zöldfülü alkalmazott által. Arra úgyis fel kell tennie a saját oprendszerét amit vesz/letölt stb. Ha meg nem ért hozzá, hát, akkor tanulja meg de gyorsan, mert már évtizedek óta ebben élünk, és le van maradva...Nem egy nagy cucc az általános felhasználói ismeret szvsz.