Berta Sándor

Űrkutatás nyílt forráskód segítségével

Egy sci-fi rajongó tudós azt akarja bebizonyítani, hogy a nyílt forráskódú szoftverekkel is meghódítható a világűr.

"Arra koncentrálunk, hogy megteremtsük az ember űrbeli életének technikai alapjait" - jelentette ki Paul Wooster, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) munkatársa, a DevelopSpace.org nevű projekt alapítója. Az oldal szerint jelenleg számos technikai, pénzügyi és politikai akadálya van a világűr emberekkel történő benépesítésének, éppen ezért van szükség új technológiákra, rendszerekre és eszközökre, amelyek segíthetnek ezeknek az akadályoknak a leküzdésében.

Paul Wooster egy egyetemi program keretében nemcsak a nyílt forráskódú gondolatokkal ismerkedett meg, de rájött arra is, hogy a nyílt forráskódú közösség tagjait nagyon is érdekli a világűr és annak meghódításának témája. Projektjében a világ különböző országaiból származó mérnököket, kutatókat és programozókat szeretné összefogni annak érdekében, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten segíthessen az emberiségnek a világűr benépesítésében és felfedezésében.

A cél természetesen nem kizárólag csak különböző szoftverek fejlesztése. A szakember például elképzelhetőnek tartja egy napenergiával működő jármű terveinek megalkotását a Mars-expedíció számára és az ezzel kapcsolatos dokumentáció megjelentetését a programon belül. Egy másik mérnök átnézhetné a terveket és javíthatna rajtuk, s így folyamatosan egyre több ember kapcsolódhatna be a munkába. A kutató nem számít a nagy repülőgépipari konszernek támogatására, azt azonban nem zárta ki, hogy a program később elnyerheti a NASA tetszését.

Hasonló projekt egyébként már létezik. A korábban a NASA égisze alatt működő openflightlinux.org nevű kezdeményezés célja egy olyan FlightLinux nevű disztribúció kifejlesztése, amely később a műholdak és az űrrepülőgépek fedélzeti operációs rendszereként és irányító szoftvereként szolgálhat majd. Az amerikai hivatal ugyan már nem támogatja a fejlesztéseket, azonban azt független szakemberek újra be akarják indítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #5
  Így is van, éljen a GVS!!!
  (Global Virtual State)
 • remark #4
  "Lassan fel kéne fogni, hogy a kultúrális fejlődés kezdi elérni azt a fokot, amikor a tudás is közösségi lesz, egymással közösen alkotnak új dolgokat."
  Nehogy mar csak a tőke lehessen globalis.

  Ossze kellene hozni egy "open source" allamformat is... a mai rendszerek hianyossagainak kikuszobolesere.
 • strogg #3
  hm.
  A NASA elég sok linuxos gépet is használ. Az tán nem a nyílt forrás eredménye? Dehogynem.
  Ha lényegében minden hardver platformon el tud futkosni egy disztró (ami közösségi mint tudjuk) pont egy műholdon ne tudna? Dehogynem?

  Lassan fel kéne fogni, hogy a kultúrális fejlődés kezdi elérni azt a fokot, amikor a tudás is közösségi lesz, egymással közösen alkotnak új dolgokat.
  Ahelyett, hogy mindenki kotlana a saját szabadalmán, amik többségére sosem lesz szüksége (szabadalmi pereknek nevezett pénzharácsoláson kívül), viszont valaki más munkájához jól jönne, de elzárja előle.
 • Gonz0 #2
  Szerintem már felmutattak néhány igen komoly eredményt..

  Az űrkutatás viszont elsődlegesen pénzkérdés, amiben sajnos a közösségi hozzáállás sokkal kevésbé hatékony mint a "menjünk kalapozni a szponzorokhoz". És ha lesz is eredménye ennek, vagy egy ehhez hasonló projectnek, az úgyis el fog sikkadni a NASA (vagy Kínai megfelelője) által megépített hardvereknél. Tehát nem arra fog mindenki emlékezni, hogy a nextgen marsjárókban opensource oprendszer/navigációsrendszer/whatever fut, vagy neadjisten közösség tervezte a hiperhatékony napelemes hajtóművét, hanem hogy ez a NASA új marsjárója..
 • echo #1
  huh, de durva lenne, ha ilyen nyílt közösségi rendszerben fel lehetne mutatni valami komoly eredményt!