Gyurkity Péter

Megugró bevételek a nyílt szoftvereknél

Az IDC előrejelzése szerint a következő években megugranak a nyílt forráskódú szoftverekből származó bevételek. Bár a piac még mindig a kezdeti fázisban jár és a bevétel csak lassan követi az elfogadottság növekedését, fényes jövő vár a forgalmazókra.

A piackutató cég előrejelzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a különálló nyílt forráskódú szoftverek tavaly 1,8 milliárd dollár bevételt hajtottak a fejlesztőknek és forgalmazóknak, a 2011-ig tartó periódusban ez az összeg elérheti az évi 5,8 milliárdot, stabil, évenkénti 26 százalékos növekedést jelent majd az érdekelteknek. A platform elfogadottsága, a népszerűség még ennél is gyorsabban növekszik majd, és ledőlnek a jelenleg még meglévő korlátok.

"Még mindig az OSS (open source software) terjeszkedésének és térhódításának kezdeti fázisában járunk. A piac továbbra sem nevezhető érettnek és azt is az eszünkbe kell vésnünk, hogy a bevételek növekedési üteme jóval a forgalmazás mögött marad majd, hiszen számos disztribúció teljesen ingyenes" - magyarázta Matt Lawton, a kutatásért felelős igazgató. A kiadóknak és forgalmazóknak az elkövetkező időszakban számos szempontot figyelembe kell majd venniük a nyílt forráskódú szoftverek esetében, amely többek között a helyes üzleti modell kialakítását, a kapcsolatok és szövetségek megkötését, valamint a közösségi hozzájárulások figyelembe vételét is jelenti.

A terjeszkedés legfontosabb tényezője, hogy a vásárlók egyre nagyobb százaléka érdeklődik a platform iránt, mivel a nyílt szoftverek sok esetben több választási lehetőséget biztosítanak számukra, illetve megfelelő ellensúlyt is kialakítanak a kereskedelmi célú fejlesztések kiadóival szemben. Eközben a különböző befektetői csoportoktól érkező nagyobb anyagi támogatás, az előfizetéses rendszerekkel való megismerkedés és nagyobb komfort, illetve a nagyvállalati érdeklődés növekedése is tovább gyorsíthatja a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!