Berta Sándor

Festményrestaurálás szoftver segítségével

A művészetek egyre több területén alkalmaznak a szakemberek számítógépeket. A PC-k és a rájuk készített szoftverek lassan a restaurátorok világát is meghódítják.

A Bécsi Egyetem Matematikai Karán a múlt év végén kezdődött a Mathematical Methods for Image Analysis and Processing in the Visual Arts nevű program Dr. Peter Markovich matematikaprofesszor vezetésével. A program célja, hogy a számítógépes programok segítségével rekonstruálják, illetve restaurálják az értékes sérült festményeket, például a középkori freskókat. A tudósok a szoftverek segítségével megpróbálják megtalálni a hiányzó darabokat, kirakni a mozaikkockákat, hogy így jöjjenek rá, milyenek is voltak évszázadokkal ezelőtt a kész freskók.



Markovich professzor és munkatársai jelenleg az 1398-ban készült Neidhart-freskókat restaurálják. Az értékes alkotásokra 27 évvel ezelőtt bukkantak rá. A művek átfestések, illetve a tárolásukra szolgáló épület falainak nagy sótartalma miatt részben megsemmisültek. "A képek fontos inspirációt jelentenek a számomra. Szenvedélyes fotós vagyok, de mindenekelőtt matematikus" - hangsúlyozta Dr. Peter Markovich.

A munka során alkalmazott, újonnan kifejlesztett szoftver képes felismerni a festményeken lévő éleket, széleket és átmeneteket, ezáltal ki tudja számolni, hogy miként folytatódhatott a mű a megrongálódott vagy megsemmisült részen. A program az elemzések után végül azt a részletet jeleníti meg, ami szerinte a leginkább kiegészíti az eredeti művet. A megoldás előnye a szakember szerint az, hogy így megóvhatóvá válnak az eredeti művek és ha az idők folyamán bármilyen sérülés keletkezne rajtuk, bármikor restaurálhatók.

A tervek között szerepel egyébként, hogy a programot a Photoshop bővítményeként is hozzáférhetővé teszik és így akár a múzeumok, a képtárak vagy a galériák is használhatják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Nem tudja valaki, hogy a régebbi festett képek elsötétedésével mit lehet csinálni?
  • Basic #1
    Természetesen a Photoshop mindenhol segít:D