Berta Sándor

Megéri-e a bérelt szoftver?

Egyre több cég választja a szoftverek megvásárlása helyett a bérlést. Az ötlet elsőre talán meglepőnek tűnik, azonban lehetővé teszi, hogy egy vállalat vagy intézmény rugalmasan döntsön a programok beszerzéséről és alkalmazásáról.

"Az Application Service Providing (ASP) üzleti modell előnye elsősorban az olcsóságában rejlik, hiszen miért vásároljon meg egy cég egy szoftvert, hogyha csupán egy vagy két hónapig van rá szüksége? Ráadásul, aki bérelt programokat használ, az jobban koncentrálhat fő tevékenységére" - nyilatkozta Florian Koch, a BITKOM német szervezet ASP-szakértője.

A BITKOM által létrehozott ASPomat nevű online platformon egyrészt megtalálhatók az ASP-vel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, másrészt egy tízperces teszt segítségével bármely intézmény vagy vállalat eldöntheti, hogy az adott konstrukcióban és feltételek mellett megéri-e neki a szoftverek bérlése vagy sem. A szolgáltatást támogatja az Asperado, a Bitobito, a DATEV, az IT Advisory, a LogAgency, a Microsoft, a SAP, a Siemens Business Services és a VRG.

A bérelt alkalmazásokat használják például az ügyfelek adatainak rendezésében, a pénzügyi és ellenőrzési területeken és a vásárlási, beszerzési folyamatokban. Egy program megvásárlásakor a telepítésekig akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, ugyanez az idő a bérlési megoldásnál legfeljebb néhány nap. A hozzáférés a böngészőkön, titkosított kapcsolaton keresztül valósul meg, vagyis a szoftvereket nem kell a helyi számítógépek merevlemezeire installálni. Ráadásul szabályozható és átlátható az is, hogy a használat mennyibe kerül és a felek megállapodhatnak egy mindkettőjük számára megfelelő licencszerződésben.

"A bérelt programok előnye különösen akkor nyilvánul meg, hogy ha egy cég vagy egy intézet egy speciális projekten dolgozik néhány hónapig. Ezekben az esetekben rugalmas szerződéseket lehet kötni, az ár függhet a kliensszoftverek számától vagy akár a használat idejétől" - tette hozzá Florian Koch. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor egyszerűbb és jóval olcsóbb is arra az időszakra kibérelni egy adott szoftvert, mint megvásárolni. Ez az, amiért sok cég és szervezet számára vonzó alternatívát jelent ez a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WinfIlka #36
    Na persze, meg az ingyenes szoftverek is tonkreteszik a fizetosoket. Azert nehogy a kozonseges tolvajokhoz hasonlitsuk az olyanokat, akik letesznek valami produktumot az asztalra. Mellesleg nem torvenybe utkozo modon teszik ezt. De ha talalnal is egy normalis peldat, az sem legalizalna a warezolas.
  • Gerygrey #35
    ha valami ingyér' volt, akkor nem sajnálom megnyomni az F8-at, és ezzel bizonyos szinten el is veszíti az értékét az adott termék.
    Lehet, de mondjuk ha megvettem volna eredetiben a stalkert, akkor sem tetszett volna jobban, csak vertem volna a fejem a falba hogy kidobtam rá 12 rongyot. Egy másik példa, nem tudtam volna hogy a C&C3 ennyire jó ha nem töltöm le, már alig várom hogy kedden megkapjam a fizumat és munkából hazafelé az legyen az első dolgom hogy beugrok az 576-ba megvenni a Kane editiont.

    És persze plusz adalékként megemlíthető, hogy válogatás/keményebb szelekció miatt MINDENT letöltenek.
    Persze, van egy ilyen réteg. De én azt hiszem, teljesen egészséges dolog, ha valaki megvesz havonta 1 vagy 2 játékot, és mellette még letölt párat - nem biztos hogy teljesen etikus, de közel nem olyan nagy vétség mint az hogy valaki minden új releaset lezúz torrentről, csak mert van, aztán pedig darabonként 5-600 Forintért másolgatja a haverjainak.

    Az emberekkel nem kell semmit elhitetni. Vágynak rá, hogy a szájukba add a (mások által kialakított) véleményt.
    Lehet, én is vágyom rá, ha mondjuk akarok venni egy új PDA-t vagy PC alkatrészt, tudni szeretném hogy mások (hozzáértők) mit gondolnak róla. De nem a gyártó megrendelésére gondosan összeállított csilli-villi színes marketinganyag, hanem egy PDAmánia vagy Prohardver teszt alapján fogok dönteni.

    Visszatérve az újságos példához: az SG, prohardver, és a többi technikai jellegű hírportál nem követ el legalább akkora vétséget létezésével, mint aki beszkenneli az újságot és torrenten közzéteszi? Hiszen amíg nem volt net, én a PC Worldből, a Gamestarból, és egyéb orgánumokból tájékozódtam a számítástechnika világának eseményeiről és az új játékokról, havonta volt hogy több magazin aktuális számát megvettem. Aztán jött a net, és átszoktam az SG-re meg a többi hasonló oldalra, és csak akkor vettem egy-egy újságot, ha például vonattal mentem hosszú útra. De amióta GPRS net és Opera Mini böngésző létezik, azóta vonaton is inkább a PDA-telefonomon olvasom ezeket az oldalakat. Csak rajtam havi 4-6000 Ft veszteséget okoznak az újságok kiadóinak a netes hírportálok. (és tegyük hozzá sok esetben színvonalasabbak például egy Prohardver cikkei, mint amik nyomtatásban megjelennek - ezért nem is vesződöm azzal hogy letöltsem az aktuális PC Gurut vagy Gamestart PDF-ben torrentről, mert már ingyen sem kell az újság)
  • Morden23 #34
    "Szerintem ez is közrejátszik abban, hogy az emberek letöltögetik az agyonhype-olt, szarrá reklámozott dolgokat. "

    Tehát a primitív fogyasztói szokásokat azzal próbálod magyarázni/indokolni, hogy az emberek idióták? Ez a tényen nem változtat, még mindig: a túlnyomó többség sosem fektet be semmibe (akár tetszik neki, akár nem), hiszen "ha már letöltöttem, akkor minek?". És persze plusz adalékként megemlíthető, hogy válogatás/keményebb szelekció miatt MINDENT letöltenek. Ez persze tök poén, hiszen ha valami ingyér' volt, akkor nem sajnálom megnyomni az F8-at, és ezzel bizonyos szinten el is veszíti az értékét az adott termék.
  • Morden23 #33
    "letöltök egy-két olyan játékot, amire amúgy sem lenne pénzem"

    Nem akarok nagyon nagy patkány lenni, de ha nincsen rá pénzed, akkor nem jár neked a játék. Igen, ilyen világban élünk, igen, minden (még a szar is) pénzbe kerül, de ettől függetlenül NEM kéne erre alapozni (ez is elég gyanús: azt mondod, a csórinak ingyen jár akár a legjobb/legújabb játék, de a gazdaggal keményen meg akarod fizettetni... ez neked hol "reális"?)

    "nos, az én szememben a marketing nem jelent mást mint hogy elhitetni az emberekkel hogy szükségük van olyan szarságokra, amire egyébként nincs is, vagy elhitetni azt hogy az egyik szar mennyivel jobb mint a másik."

    Az emberekkel nem kell semmit elhitetni. Vágynak rá, hogy a szájukba add a (mások által kialakított) véleményt. Az meg egyenesen hazudik, aki azt mondja, hogy "én manipulálva lettem, sosem választottam volna ezt meg azt a terméket, ha..."
    Ha nem hazudik, akkor még rosszabb a helyzet, mert egyszerűen gyengeelméjű.
  • WinfIlka #32
    Hulye hasonlat, de arra akartam utalni csak, hogy ha nem is buncselekmeny es nem is lopas, mindenkeppen vannak erkolcsi es gerincessegi vonatkozasai. Attol, hogy a szoftvergyartok erkolcstelenul szabjak az araikat, meg nem kell ugyan azzal visszavagni. Mondjuk ha teheted, nem kell hasznalni a termeket, hiszen igy warezkedessel is hozzajarulsz az elterjedesehez. Nem is kell tudomas venni rola. Ha meg mindenkeppen szukseged van ra, talan meg sem olyan vacak es vagy kompromisszumot kotsz, vagy nem hasznalod. Van akinek gyogyszerre sincs penze, megsem lop. Pedig nem sokat artana vele a gyogyszergyaraknak...
  • Gerygrey #31
    Nem mondtam hogy azt várom hogy minden ingyen legyen, csak azt hogy ne könyveljenek el bűnözőként ha alkalmanként letöltök egy-két olyan játékot, amire amúgy sem lenne pénzem, vagy annyira nem tartom nagy durranásnak hogy kiadjak rá tizenegykétezer forintot.

    Amúgy korábban azt írtad hogy "az a baj hogy mindenféle szirszart letöltenek az emberek, olyanokat is, amire nincs igazán szükségük" - nos, az én szememben a marketing nem jelent mást mint hogy elhitetni az emberekkel hogy szükségük van olyan szarságokra, amire egyébként nincs is, vagy elhitetni azt hogy az egyik szar mennyivel jobb mint a másik. Szerintem ez is közrejátszik abban, hogy az emberek letöltögetik az agyonhype-olt, szarrá reklámozott dolgokat.
  • Gerygrey #30
    Na hát ez egy igazán hülye hasonlat...
  • WinfIlka #29
    Sot ha mar itt tartunk, megcsalhatod a baratnodet akarhanyszor, vegulis nem kopik el a nemi szerved es ujratermelodik a spermad is, nem karositod meg semmivel.
  • WinfIlka #28
    Rosszul értelmezted amit írtam. Egy olyan raktárat képzelj el, amiben minden megvan, és mindenből egy darab van a polcon, és ha leemelsz mondjuk egy játékot az valami mágia folytán duplikálódik és neked is meglesz, meg a raktárban is ott marad.

    -Persze, csak le kellett kodolni, meg futeni a programozokra stb. Ilyen alapon lophatod az aramot is. Igaz, hogy elo kellett allitani, de mikor ott a vezetekben, akkor mar nem hianyzik senkinek ha megcsapolod kicsit, ugy is ott lenne.
  • Morden23 #27
    1. Bár régen szerepjátékoztam, a mágia szerintem nem keverendő ide:) Amúgy a "mágikus" többszörösítéssel sem a többszörösítés költsége a lényeg, hanem az egy darab EREDETI példány (amit sokszorosítnak) előállítási költsége.

    2. Egyik részében egyetértek, a másik részét nem tudom, mert nem vagyok jogász.

    "Te, én ugyanezt írtam, szerintem nem olvastad el figyelmesen, csak valamibe bele akarsz mindig kötni :)"

    Nem, csak lépcsőzetesen válaszoltam, nem egyszerre :)

    "RÖVID BASSZAMEG."
    Nocsak-nocsak, még nem vetted meg, de már végigjátszottad? Hogy is van ez, kéremszépen? :)"

    Semmi gond nincsen vele, sőt, magamat sem cáfoltam meg. Mint ahogyan írtam, az a normális, ha tetszik, megveszem. Mellesleg kihagytad a C&C3 topikban szereplő második kommentemet, ahol leírom, hogy mikor venném meg:)

    "Ettől függetlenül ez egy olyan ország, ahol pl. a kisebbség bátran lophat a boltból, hivatkozva arra hogy ez megélhetési bünözés meg ő kisebbség, és ekkor ő ténylegesen kárt okozott."

    Ezt nem tudom, hogy miért nekem címezed, ezt nem én írtam.

    "Nem adok pár (3-5) évet, és tényleg látványos változások lesznek.
    Na, arra én kíváncsi leszek..."

    Ha olyan változásokra számítasz, hogy neked minden igyér' lesz, mert csak, akkor ki kell ábrándítsalak. Lesznek új megoldások (relatíve sokról hallottam eddig), és (természetesen) végül a legpiacképesebb fog győzedelmeskedni. Ne megváltásra számíts. Azt mondtam, hogy a warezmánia erős hatást gyakorol.