Berta Sándor

3D-s szoftver a régészeti leletek archiválására

A szakemberek szerint a most kifejlesztett megoldással az eddigi hagyományos rajzolásos módszernél jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz a különböző régészeti leletek digitalizálása.

A programot a Chemnitzi Műszaki Egyetem Informatikai Kara Grafikus Adatfeldolgozó és Vizualizációs Részlegének, valamint a Szászországi Tartományi Régészeti Hivatalnak a munkatársai közösen fejlesztették ki. Eddig a régészek a leleteket általában fáradságos munkával, kézzel rajzolták le, majd így rekonstruálták őket. Azonban nemcsak hosszadalmas munka, de gyakran pontatlanságokat is eredményezett, a rajz nem mindig hasonlított az eredeti leletre.

A megalkotott TroveSketch nevű 3D-s szoftver viszont megoldja ezt a problémát, hiszen 3D-s lézerszkennerek segítségével színesben digitalizálja a talált értékeket, majd lehetővé teszi, hogy a kutatók virtuális lemérjék és egy adatbázisban összegyűjtsék őket. "A szkenner és a TroveSketch segítségével naponta akár 30 objektumot is be lehet digitalizálni, míg a hagyományos rajzolásos módszerrel egyetlen tárgy restaurálása akár napokat is igénybe vehet" - nyilatkozta David Brunner,a részleg munkatársa.



A szoftver előnye, hogy akár a laikusok is képesek gyorsan elsajátítani a használatát, ezzel szemben a rajzoláshoz tehetség és kézügyesség kell. A program egyébként automatikusan megállapítja az adott tárgy magasságát, szélességét, hosszát és átmérőjét, ezenkívül képes arra, hogy a leleteket a piszkos vagy megrongálódott részektől megtisztítsa és lemodellezze, így a szakemberek számára láthatóvá válhat, hogy milyen lehetett az adott tárgy az eredeti állapotában. A TroveSketch a végeredményeket EPS, illetve TIFF fájlformátumba menti el.

Az új rendszer a tervek szerint 2007-től lesz elérhető a világ régészei és régészeti intézetei számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • martinho040150 #6
    hello!!!!!!!!!!!
    honnan lehet leszedni ezt a progit????
  • nyanya #5
    Nahát! A program meg fogja állapítani, hogy pl. DK-Moi őskori lelőhelyen talált római kori szórvány-töredék az acquincumi területen megtalált hombár darabja. :)

    A fenti módszer lehet, hogy kicsit költségesebb a mostani restaurálásnál :)

    Megaztán pl. a Magyar Királyi Koronaékszerek de gyönyörűek lesznek műanyagból :)
  • yann #4
    "3D-s lézerszkennerek segítségével színesben digitalizálja a talált értékeket"
    "képes arra, hogy a leleteket a piszkos vagy megrongálódott részektől megtisztítsa és lemodellezze"
    "a végeredményeket EPS, illetve TIFF fájlformátumba menti el"

    szóval megvan a "feltexturázott" 3D-s modell, de csak néhány képet mentenek róla? (EPS,TIFF: 2D-s formátumok) nem lenne több értelme magát a modellt elmenteni? rekonstruáláshoz elég lenne megnyitni ezt a virtuális modellt egy gyorsprototipus gyártó géppel és ki lehetne nyomtatni műanyagból villámgyorsan.
    ha csak képek kellenek nekik akkor mit szarakodnak 3D-szkennerrel? vegyenek egy mezei fényképezőgépet.

  • Szefmester #3
    hajjaj .. de szép is lesz amikor a raktárak kiürülnek a még át nem nézett leletek részlegén.. :D
  • heyman8909 #2
    igen, itt a hangsúly a gyorsaságon van
  • Darth Sith #1
    " "A szkenner és a TroveSketch segítségével naponta akár 30 objektumot is be lehet digitalizálni"
    1 gép+1scanner=30 objektum, és ha a régészek kapnának egy egész gépparkot scannerekkel, egészen feltudna gyorsulni ez a dolog. Ha csak minden múzeum, 4-5 ilyet kapna, egy év alatt, szinte az összes múzeum, az összes tárgyat betudná scanelni, és létrejöhetne egy globális adatbázis, amelyhez mindneki hozzáférhetne.