Gyurkity Péter

Vista Service Pack 1 még idén?

Ezúttal a Vista első javítócsomagjának megjelenésével kapcsolatban kezdődik meg a szokásos játék: friss hírek szerint az SP1 bétája már a jövő héten megjelenhet, míg a végleges változat novemberre lesz kész.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium szerint nem megy valami jól a Microsoftnak az első javítócsomag fejlesztése, így a megjelenés valószínűleg jövőre csúszik át. Nos, egy friss blogbejegyzés szerint - amely nevüket felfedni nem kívánó munkatársakra hivatkozik - a béta már július 16-án elérhető lesz, és mindössze 4 hónapos publikus tesztelés után elkészül a végleges verzió, amely novemberben lesz letölthető. Kérdés, hogy melyik változat igaz a kettő közül.

Végre néhány konkrétumot is olvashatunk a javítócsomag várható tartalmáról: eszerint a Vista SP1 az asztali kereső tökéletesített változatával, gyorsabb fájlmásolással és rövidebb kikapcsolási idővel érkezik, emellett javítják a BitLocker titkosítási mechanizmust és az Extensible Firmware Interface (EFI) támogatást a 64 bites rendszereken. A ReadyBoost szintén kisebb tatarozáson esik majd át, itt is a sebességre panaszkodtak a legtöbben, ami a Microsoft magyarázata szerint hibernálás, illetve sleep állapot esetén a titkosítási kulcs menet közbeni elvesztésének az eredménye - emiatt ugyanis újra kell építeni az USB-tárolóra elmentett adatokat, ami akár 2 GB is lehet.

Amennyiben igaz a hír, mindez érdekes fényt vet a redmondi szoftvercégre, hiszen ebben az esetben jól megvezették mind az igazságügyi minisztériumot, mind a Google-t, amely a kereső elleni panasza kapcsán érintett az ügyben. A novemberi megjelenés miatt meglehetősen rövid lesz a bétateszt időszaka, bár ha sikerül a végleges verziót időben elkészíteni, akkor méltó módon ünnepelhetnék az egyéves évfordulót.

A javítócsomag megjelenése egyben a támogatás kibővülését is jelenti majd, hiszen több vállalat ezt szabta feltételül, még mielőtt egyáltalán hajlandó lenne hozzányúlni az operációs rendszerhez. Kíváncsian várjuk, vajon a béta valóban megjelenik-e a jövő héten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #53
    "Nem, a Vista (alapu rendszer) van amiben tobbet tud, van amiben kevesebbet."

    Így már értem, de inkább maradjunk a kiforratlannál, akár a 64 bit esetében, ami már szintén készen van 10 éve és desktop szinten még csak mostanában kezdenek átállni rá. (Jó, az annak idején használt Itaniummal a mai 64 bites rendszerek nem kompatibilisek, de ez egy egyszerű user szempontjából szintén részletkérdés).

    "Ideges vagy? Frusztralt? Mert bantjak a kedvenc OS-edet? Probalj meg olyan profihoz meltoan viselkedni, amilyennek tartod magad. Egyebkent meg te mit tudsz, hamár igy engem lehulyezel? Te hol dolgozol, es mihez ertesz? (=Tudod is te mit beszelsz?)"

    Bocs, ha úgy jött le, de ez nekem is úgy hatott, mint amikor akárki írja, hogy "Gyárrrccssanakkk ojjan vindózt ami nemfagy!!!!!"
    Tehát az egész körülíratlan irreális kijelentés, ami gyakorlatilag megvalósíthatatlan, épp amit már lentebb megírtam, hogy amíg nem használják a userek, addig nem érdekük kompatibilizálni, amíg meg nem kompatibilizálják, addig nem fogja senki használni.

    "Tehat az MS hozott egy kockazatos dontest annak erdekeben hogy a profittermelo kepessege megmaradjon."

    Ez tény. Nem is tehetett volna mást, vagy akkor már alig keresett volna a Vistán, mert elment volna a leendő profit 60-70%-a a fejlesztések finanszírozására, ha időben készek akarnak vele lenni, akkor meg főleg.

    "Aki ezt nem fogja fel, es a Vista mint platform sikertelensege (vagy elvarttol elmarado sikeressege) miatt az MS-en kivuli okokat keres, az tudatlan."

    Megint tény, mivel az MS fejlesztette tovább az akkori legújabb (még kiforratlan) kernelt, majd arra megírta a Vistát. A 9x vs NT témában megint igazad van, meg hogy hülyeség volt frissítésnek beállítani, inkább teljesen új rendszernek kellett volna.
    De ez természetes velejárója, ha valamilyen platform felhasználói függenek fizetős third party szoftverektől.
  • remark #52
    Mielott valaszolok: en most nem a kockakat kepviselem, hanem azt a tobbseget aki a Vista-t hasznalni akarja, es nem agyalni rajta hogy mi miert van meg hogyan. Egesz vegig azt magyarazom hogy annak ellenere hogy egy kocka szamara a Vista jo rendszer, miert van az hogy ilyen tomenytelen mennyisegu negativ kritika jelenik meg rola.
    Es ne feledd: csak azert mert az 1.0-as juzer allaspontjat probalom elmagyarazni az nem azt jelenti hogy ez az en allaspontom is egyben, es azt se jelenti hogy en is olyan "hulye" (hozzanemerto) vagyok amilyen az egyszeru juzer.

    "Így soha nem írták, hogy jobb, azt írták, hogy már stabilitásban és biztonságban túlnőtt az SP2-n. Arról nem tehetnek, ha pár third party progi instabillá teszi, mert használhatatlan alatta."
    Szerinted ha valaki bemegy a boltba "szamitogepet" venni, akkor mit mondanak neki? Itt van ez az uj rendszer (az a visztas, tudja?) nezze milyen jo, ez mar nagyon fejlett es uj, es mindent tud. Az ember meg hazamegy, probalja hasznalni a gépét, es aztan rajon hogy megse tud mindent. Ebbol fakadnak az elegedetlensegek.
    A cegek meg ugyanigy: hallottak hogy itt az uj rendszer, kiprobaltak, ez meg az nem mukodott, jegeltek az egesz kerdest, es megirtak a kritikat hogy a Vista nem tudja levaltani az XP-t.

    "De ezért nem a Vista szar, hanem azok a gyártók, akik még nem készítették el."
    Te a szohasznalatomat nem erted, pedig mar parszor leirtam, hogy Vista alatt nem az OS-t kell csak erteni, hanem a Vista-ra alapozott szamitogepes infrastruktura egeszet. A Vista az csak egy elem. Nem a Vista szar, mint elem, hanem az egesz (Vista-s) rendszer szar. Amikor arrol beszelunk hogy az XP-rol nem lehet Vista-ra valtani, akkor se azt mondjuk hogy azert nem lehet, mert a Vista meg "nincs kesz mert pl. nem irtak meg meg hozza az ablakkezelot". Hanem azert szar, mert az allitassal ellentetben meg nem kepes az XP levaltasara.
    Te azt mondod hogy ilyet nem mond senki (hogy keszen all a valtasra). En meg azt mondom, hogy de. Marcsak abbol is ez kovetkezik ez, hogy mikor valaki azt nyilatkozza hogy az XP-t a Vista majd csak jo sokara fogja tudni levaltani, akkor jonnek a windows partfogoi es megmagyarazzak hogy ez hulyeseg, es a Vista (alapu renszer) mar most jobb mint az XP. Nem, a Vista (alapu rendszer) van amiben tobbet tud, van amiben kevesebbet. Amiatt hogy van amiben kevesebbet tud, meg nincs keszen (arra hogy levaltsa az XP-t). Majd ha keszen lesz (arra hogy levaltsa az XP-t) akkor fogjuk azt mondani hogy jaj de jo, itt ez az uj verzio, hasonlitsuk ossze a regivel.

    "Tudod is valószínűleg mit beszélsz, mélyen otthon vagy a Windows forráskódjában is."
    Ideges vagy? Frusztralt? Mert bantjak a kedvenc OS-edet? Probalj meg olyan profihoz meltoan viselkedni, amilyennek tartod magad. Egyebkent meg te mit tudsz, hamár igy engem lehulyezel? Te hol dolgozol, es mihez ertesz? (=Tudod is te mit beszelsz?)
    A kompatibilitas elsosorban uzleti kerdes, ezzel kapcsolatos donteseket elsosorban a business analyst-ek hoznak (legalabbis nalunk). A kompatibilitas az egy ugyanolyan ficsor mint az hogy legyen-e aero vagy ne legyen. A szoftverfejleszto ceg meghatarozza hogy milyen uj ficsrokre van igeny a piacon, es ezek kozul melyik az amelyikben a legnagyobb penz van. Aztan (vagy ezzel egyidoben) az architect-ek es lead engineer-ek kitalaljak hogy minek milyen ára van, mennyibe kerul a kifejlesztese, milyen egyeb hatasai vannak a valtozasnak (pl. olyan hatasa hogy az uj verzio inkompatibilissa valik). A projektvezeto megnezi az utemezest a discipline manager megmondja hogy allunk emberi eroforrassal stb. (de ez mar nem tartozik szorosan a temahoz).
    A lenyeg az, minden uj ficsor es az ehhez szukseges valtozasok at vannak gondolva, hogy milyen hozadeka van (mennyi profitot termel), es milyen negativ hatasai vannak (ha vannak, pl. inkompatibilitas, migracios problemak, oktatas, dokumentacio update-je stb.)
    A ceg eldonti hogy a lehetseges fejlesztesekbol melyik az a csokor amelyik vegeredmenyben a legtobb profitot hozza. Tudomasul veszik hogy a valtozasoknak nem csak kizarolag elonyos oldalai vannak. Cegen belul is lehetnek negativumok, pl. az uj ficsor miatt uj embereket kell felvenni mert masfele tudasra van szukseg stb.
    Aztan ha megvan ez a ficsor csomag, akkor indul a munka. Persze ez az idealis eset. Altalaban elore nem lehet mindent megtervezni, ugyhogy a cel, a lehetseges kovetkezmenyek, es koltsegvonzatok menet kozben valtoznak. De lehetoleg ezt a minimumon tartjak.

    Mit kell mindez alapjan felfogni?
    Az MS tudja jol hogy mit csinalt. Kell a profit, ennek erdekeben eloalltak egy halom valtoztatassal. A valtoztatasok elonyos oldalait szeretjuk, a negativumait nem szeretjuk. Az MS feltetelezese az, hogy az elonyok eladjak a Vista-t es a (kezdeti vagy sem, ez most lenyegtelen) negativumok ellenere is. Ez egy feltetelezes, uzleti kockazat, amit az MS bevallalt. Tehat az MS hozott egy kockazatos dontest annak erdekeben hogy a profittermelo kepessege megmaradjon.
    Aki ezt nem fogja fel, es a Vista mint platform sikertelensege (vagy elvarttol elmarado sikeressege) miatt az MS-en kivuli okokat keres, az tudatlan.

    Szerinted az MS-en belul most folyamatosan unnepelnek? Szerinted nem nezik meg hogy sikerult-e a leheto legtobbet (legtobb profitot) kihozni a platformbol? Valoszinubb az hogy felfogtak hogy ekkora valtozasokat mar nem fogad olyan lelkesen a piac mint anno. Es valszeg a jovoben mashogy fogjak a valtozasokat kommunikalni. Pl. egy lehetseges verzio az az, ahogy az NT vs. Win 9x eseten eljartak. Kihangsulyozzak, hogy ez egy "masik" oprendszer. Es nem azt hangsulyozzak ki, hogy az uj verzio a regi levaltasara (felvaltasara, helyettesitesere) lett kitalalva. Itt a problema.
  • Penge4 #51
    "Fogalmazzunk ugy ahogy a marketing, jo? Roviden: "Valts Vista-ra mert az jobb." Ebbol mindossze a "valtas" bukik meg azon hogy egyelore nem mindenhol lehet valtani. A tobbi meg relativ (hogy jobb-e vagy nem)."

    Így soha nem írták, hogy jobb, azt írták, hogy már stabilitásban és biztonságban túlnőtt az SP2-n. Arról nem tehetnek, ha pár third party progi instabillá teszi, mert használhatatlan alatta.

    "A ketto lenyege ugyanaz."

    Na itt a baj, hogy ennyire elvakult vagy. A kiforratlan ezesetben azt jelenti, hogy még nincs meg az alkalmazások 100%-ának Vistás stabilan futó változata. De ezért nem a Vista szar, hanem azok a gyártók, akik még nem készítették el.

    "Megoldas? Kompatibilitas."

    Tudod is valószínűleg mit beszélsz, mélyen otthon vagy a Windows forráskódjában is. A Vistát teljesen újraírták, nem sok köze van már az XP-hez, ezért nem lehet mindenben kompatibilis. Nézd meg a C:\Windows\winsxs könyvtár méretét, az ebben található fájlok felelősek a kompatibilitásért. Így is felhozzák a Vista méretét, lett volna inkább 20-30 giga telepítve, hogy minden XP-s alkalmazás normálisan fusson alatta?
  • remark #50
    "Mikor írta a Microsoft, hogy minden XP-s program zökkenőmentesen megy Vistán? Linkelj már be egy forrást!"
    Fogalmazzunk ugy ahogy a marketing, jo? Roviden: "Valts Vista-ra mert az jobb." Ebbol mindossze a "valtas" bukik meg azon hogy egyelore nem mindenhol lehet valtani. A tobbi meg relativ (hogy jobb-e vagy nem).

    "Azért nem hülyéz le senki senkit, ha azt mondja, hogy a Vista még kiforratlan. De ha azt mondja, hogy szar, mert nem megy rajta xy, akkor ..."
    A ketto lenyege ugyanaz.

    "amíg nem terjed, addig a lusta gyártóknak nem érdekük megírni, ha meg nem írják meg, akkor kiforratan, tehát nem terjed."
    Megoldas? Kompatibilitas.

    Azt meg mar megtanultam, hogy az az elv nem ertheto, hogy ha valaki valamit felrug, akkor ezert o a felelos, ugyhogy ezt nem is irom le sokadszorra.
  • Penge4 #49
    " Aztan ha kiderulnek marketing csusztatasai, akkor nem azokat kell lehulyezni akik erre felhivjak a figyelmet."

    Mikor írta a Microsoft, hogy minden XP-s program zökkenőmentesen megy Vistán? Linkelj már be egy forrást! Szerintem meg az a Microsoft dolga, hogy leellenőrizzen minden létező third party alkalmazást, hogy mennyire stabil Vistán. Sokat így is ellenőriznek és itt le is hozzák.

    Azért nem hülyéz le senki senkit, ha azt mondja, hogy a Vista még kiforratlan. De ha azt mondja, hogy szar, mert nem megy rajta xy, akkor eldurran az ember agya, hogy nagy az isten állatkertje.

    Akik meg még nem írták meg Vistára normálisan a szoftverüket eddig, azok annyira lusták, hogy gondolod, ha a nagyfőnök nem baszogatná őket, hogy "Na mostmár ideje lenne, mert egyre jobban terjed a Vista céges körökben is." akkor megírnák a kompatibilis drivert/szoftvert, ha senki nem használna Vistát, mert elterjed, hogy kiforratlan? Akkor az is maradna örökre, mert amíg nem terjed, addig a lusta gyártóknak nem érdekük megírni, ha meg nem írják meg, akkor kiforratan, tehát nem terjed.
  • remark #48
    "Na mondj egy párat, mik azok a nem létező funkciók?"

    Nem letezo "funkcio": a Vista keszen all az XP levaltasara. A kocka kulonbseget tesz OS es egyebek kozott, a juzer viszont azt akarja latni hogy a rendszer ugyan olyan problemamentesen mukodik ahogy az XP-nel mukodott.

    "Ennyi erővel ki sem kellett volna adni addig a Vista-t amíg minden egyes hadvergyártó ki nem adja a driverét az összes létező hardverhez, kb. egyáltalán ki se kellett volna adni."

    Kiadni ki lehet. Amit nem kell, az valotlansagokat allitani rola (marketing). A marketing felhivta a figyelmet egy problemakkal kuzdo programra. Aztan ha kiderulnek marketing csusztatasai, akkor nem azokat kell lehulyezni akik erre felhivjak a figyelmet. Ha valami nem mukodik, az nem mukodik. Ezen nincs mit szepiteni.
    Ha a piac "fejlodes"-kent eli meg azt (vagyis elné, mert ez csak álom) hogy egy uj verzio csak elorelepest hoz, de visszalepest nem (azaz: uj funckiok keruljenek bevezetesre, kompatibilitasi problemak nelkul) akkor ezt a piaci igenyt komolyan kell venni, es aki panaszkodik mikor ezt nem kapja meg, azt nem kellene lehulyezni.
    Azaz ha egy ugyfelnek az az elvarasa hogy valami tobbletszolgaltatast kapjon a penzeert, azaz azt akarja, hogy az ami XP-n mar ment, az menjen Vista-n is, es meg ennel tobb is menjen, akkor nem fog orulni ha egy olyan rendszert kap amin par dolog jobb, egy par dolog meg rosszabb. Mert igy nincs ertelme befektetnie az ujba, hiszen felborul a jol felepitett infrastrukturaja. Ezert nem megy ugy a Vista, ahogy menne akkor, ha keszen lenne. (Vista alatt a "a legujabb Windows platform"-ot kell erteni.)
    Mashogy fogalmazva: ha egy XP alapu infrastruktura X darabszamu funkciot biztosit zokkenomentesen (az infrastruktura egeszenek funkcioira celzok most, mint pl. hogy fut a konyveloprogram meg a word meg tudunk nyomtatni stb.) de a Vista alapu konfiguracio X-10+Y funckiot biztosit csak, es az Y uj funkcio kozul egy se olyan jelentos hogy karpotolni tudna az elveszitett 10 funkcioert, akkor a Vista alapu rendszerem FELKESZ. Hiszen nem tudom ellatni az eddig zokkenomentesen ellatott feladatokat a Vista alapu rendszeremmel.

    Es mindez persze "teremesztes". Csak nem kellene ugy csinalni, mintha nem ez lenne a helyzet, es magyarazni hogy a Vista az tok jo. Van akinek jo, van akinek meg nem. Akinek nem, az nem "hulye".
    Pl. az ERP-s peldam. Egy ERP rendszer migracioja nem kis dolog, szoval szerintem osszetettsegeben egy XP->Vista migraciohoz hasonlithato egy ERP rendszer verziovaltasa. Persze mas a ketto, de egyik se piece of cake (ERP migracio bonyolultabb szerintem). >>> Az ERP rendszer migraciojanal, amig az uj rendszeren nem mukodik minden olyan funkcio amit a regi rendszeren hasznaltunk, addig a migracio nem fejezodott be. <<< Ez ilyen egyszeru.
    A Vista most meg epp fejlodik, alakul, de nincs kesz. Majd ha minden mukodik, akkor keszen lesz. Ha a harvergyartok miatt sose fog minden mukodni, akkor vegeredmenyben a Vista lesz amiben _kevesebbet_ fog tudni mint az XP. Ez van.
  • moonman #47
    "Az a termek felkesz, amelyik kevesebbet tud, mint amennyit a marketing allit rola hogy tud. A hianyzo funkcionalitas egy reszet pedig kesobb szallitjak le. Sok szoftver ilyen, hogy nem tudja amit igernek vele kapcsolatban, de azert ez nem egy altalanos dolog a KERESKEDELMI SZOFTVEREK eseteben. Mi se adunk el nem letezo funkciokat... hibasakat igen. De nem letezoket?"

    Na mondj egy párat, mik azok a nem létező funkciók?
    És milyen kereskedelmi szoftverekkel hasonlítasz egy ilyen extrém komplexitású rendszert, mint a Vista? Talán egy nyúlfarknyi felhasználói programmal, mondjuk Total Commander?

    "Tehat az SP0-n eloszor a publikum elvegzi a tesztelest, veri az asztalt ha valami nem jo, aztan jon a "javitas" az SP1-gyel, es igy valik az OS hasznalhatova"

    Ennyi erővel ki sem kellett volna adni addig a Vista-t amíg minden egyes hadvergyártó ki nem adja a driverét az összes létező hardverhez, kb. egyáltalán ki se kellett volna adni.

  • remark #46
    "Mert nem félkész. Úgy tesztek, mintha minden má szoftver elsőre 100%-osan hibamentes, és kompatibilis."
    Az a termek felkesz, amelyik kevesebbet tud, mint amennyit a marketing allit rola hogy tud. A hianyzo funkcionalitas egy reszet pedig kesobb szallitjak le. Sok szoftver ilyen, hogy nem tudja amit igernek vele kapcsolatban, de azert ez nem egy altalanos dolog a KERESKEDELMI SZOFTVEREK eseteben. Mi se adunk el nem letezo funkciokat... hibasakat igen. De nem letezoket?

    "Mivel az SP1-ig sokan nem hajlandók támogatni, nyílván nem is lehet teljesen használható."
    Azok sokan akik az SP1-ig nem hajlandoak hasznalni, nem is allitottak a Vistarol hogy elkeszult (=hogy levalthatná az XP-t).

    "Nem. Teljesen jól használható, csak a driver ellátottsággal vannak gondok."
    Te irod arra kerdesre hogy mire jo az SP0-SP1 kozott idoszak:
    "Arra, hogy olyan hibák is előjöjjenek, amik a széles körű béta tesztelésben se jöttek ki. Egyrészt a bétákat leginkább kockák tesztelik, nem az egységsugarú júzer, másrészt a nagy céges rendszerek sem szabadulnak rá teljes erővel."
    Tehat az SP0-n eloszor a publikum elvegzi a tesztelest, veri az asztalt ha valami nem jo, aztan jon a "javitas" az SP1-gyel, es igy valik az OS hasznalhatova.

    "a HW gyártók mikor méltóztatnak elvégezni a házifeladatukat."
    Rakoncatlan HW gyartok. Az MS kiadta parancsba hogy ime itt az uj verzio, tessek dolgozni, ok meg tesznek az MS parancsaira. Ejnye.

    "Nem az MS választotta."
    Persze hogy nem az MS valasztotta az IBM PC-t hw platformnak...

    "És egyébként ezzel söpörtek le mindenki mást a piacról, tehát annyira rossz nem lehet."
    Leirtam: megvan az elonye, es a hatranya is. De ezeket a dolgokat szoktad nehezen megerteni. Elonyok-hatranyok.

    "És ha megpróbálja csökkenteni a függőséget, azonnal beperelik."
    Ki mondta hogy ezen vatoztatni kellene. Sot, en feltem a flexibilitast. Csak leszogeztem, hogy az MS nagyon is fugg a partnereitol, es ezt az MS-nek is, meg a rajongoknak is eszben kellene tartaniuk.
  • BiroAndras #45
    "Akkor viszont miert nem jo az a megfogalmazas, hogy mikor megjelenik az uj OS (Vista) akkor kiadnak egy felkesz termeket"

    Mert nem félkész. Úgy tesztek, mintha minden má szoftver elsőre 100%-osan hibamentes, és kompatibilis.

    "ami (tobbe-kevesbe?) kesz termekke majd az SP1-gyel valik."

    Önbeteljesítő jóslat. Mivel az SP1-ig sokan nem hajlandók támogatni, nyílván nem is lehet teljesen használható. Ha mindenki az eredeti verzió kiadására elkészülne a saját dolgával, akkor gyakorlatilag semmi gond nem lenne.

    "Gyakorlatilag az "SP0" az egyfajta tesztverzio, elvileg (hivatalosan) meg nem az."

    Nem. Teljesen jól használható, csak a driver ellátottsággal vannak gondok. Ez pedig nem az SP-ktől függ, hanem hogy a HW gyártók mikor méltóztatnak elvégezni a házifeladatukat.

    "az MS valasztott egy uzleti modellt"

    Nem az MS választotta. És egyébként ezzel söpörtek le mindenki mást a piacról, tehát annyira rossz nem lehet.

    "A problema az egesszel az, hogy (szemben mondjuk az Apple-vel) az MS tulsagosan is fugg a flexibilitast biztosito third party cegektol."

    És ha megpróbálja csökkenteni a függőséget, azonnal beperelik.
  • remark #44
    Gyakorlatilag azt irod amit en: "Arra hogy kiterjesszek a "beta"-tesztelesbe bevont emberek koret? Meghosszabbitsak a "beta"-teszteles idoszakat?"

    Akkor viszont miert nem jo az a megfogalmazas, hogy mikor megjelenik az uj OS (Vista) akkor kiadnak egy felkesz termeket, ami (tobbe-kevesbe?) kesz termekke majd az SP1-gyel valik. Gyakorlatilag az "SP0" az egyfajta tesztverzio, elvileg (hivatalosan) meg nem az.

    "legtöbb cég a bétákkal totálisan nem foglalkozik."
    Igaz. Marmint eddig csak arra gondoltam hogy azon cegek akik bevezetnék sajat ceguknel a Vista hasznalatat, azok varnak ki az SP1-ig.
    De ha az MS "partnerei" se foglalkoznak az uj verziokkal akkor megintcsak ott vagyunk amit mindig is hangoztatok: az MS valasztott egy uzleti modellt, amit csak bajosan tud uzemeltetni. Uzleti modell abbol all, hogy egy (hardver es szoftver tekinteteben is) konnyen bovitheto platformhoz irja az OS-t, es abban bizott (ez mar a mult, mert ugye ez bejott neki) hogy ez a nagymerteku flexibilitas nepszeruve teszi a platformot, igy a ra irt OS-t is.
    Vegulis ez nagyjabol igy volt, nem? Be is jott az MS-nek. A problema az egesszel az, hogy (szemben mondjuk az Apple-vel) az MS tulsagosan is fugg a flexibilitast biztosito third party cegektol.
    Erre szoktam mondani, hogy ez nem az en problemam. Oldja meg az MS. Ha nem oldja meg, valasztok egy masik platformot. Szerencsere kezd lenni valasztek. (Jo magyarul [ó-magyarul] megmondva...)