Gyurkity Péter

A Vista miatt kaphat második esélyt az XP

A Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik a család korábbi tagjával szállított számítógépeket. A lehetőséget a PC-gyártók is megszimatolták, ezért visszatérőben vannak a polcokra az XP-s konfigurációk.

A Reuters összeállítása szerint a legtöbben kompatibilitási problémák miatt részesítenék előnyben a már igencsak koros Windows XP-t, mivel számos szoftver továbbra sem fut tökéletesen az új operációs rendszeren. Ezekről a problémákról már több alkalommal beszámoltunk, így nem túl meglepő a vásárlók részéről mutatkozó hezitálás, ám az már jóval fontosabb, hogy ismét élénkül az igény az XP iránt.

Mindezt természetesen a PC-gyártók és a forgalmazók is észrevették, így többen ismét megkezdték az XP-vel szállított konfigurációk értékesítését és leszállítását. Ezek közé tartozik a HP és a Dell, míg több vetélytársuk - így például a Lenovo és a Toshiba - folyamatosan kínálja saját összeállításait. Bár a Microsoft javuló eredményeket tett közzé a héten - és ebben nyilvánvalóan a Vistának is része van - az átállás üteme elmarad a korábbi redmondi várakozásoktól, és az XP továbbra is igen erős pozíciókat birtokol. Több vállalat nem hajlandó a Vistához nyúlni, amíg az első javítócsomag meg nem érkezik, ez pedig még további hónapokat jelent.

Miközben több üzlet arról számol be, hogy vásárlóik jelentős része rövid időn belül visszatér és XP-re szeretné kicserélni az új gépen található operációs rendszert, az MIT egyszerűen az XP-t ajánlja minden új tagjának, hallgatójának. A népszerű CompUSA már nagy XP-s választékkal készül az iskolai szezon kezdetére, és a nagyobb online boltok közül egyedül a BestBuy hanyagolja a régebbi operációs rendszert. A Microsoft saját adatai szerint a felhasználók 72 százaléka viszonyul kedvezően a Vistához és mindössze 8 százalék veti el annak használatát, ám ezek a lépések nem ezt az adatot tükrözik.

Az átállás ennek ellenére természetesen folytatódik és az év végére, illetve 2008 elejére már nagy valószínűséggel sikerül meggyőzni a hezitáló vásárlókat és vállalatokat. Az első javítócsomag sokat segíthet ebben, már amennyiben időben megérkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #103
    "Nem azert kritizalta az MS-t. Olvasd el talan meg 1x."

    Elolvastam. Nem ezt mondja, de ettől még igaz. Ez itten egy OPEN cuccos, amit az MS belerakott a win-be, és kritizálják ezt a döntését (kompatibilitási gondok miatt). Egyébként miért nem kritizáljátok a HW gyártókat, akik nem támogatják az OpenAL-t? Legalább 5 éve létezik már, úgyhogy volt idejük bőven.
  • BiroAndras #102
    "Forditok: a kedves vasarlo ugy ertette hogy 5 evnyi fejlesztes utan tobb kompatibilitast vart volna el a Vista-tol."

    A drivereket és az egyéb programokat nem 5 éve fejlesztik hozzá. Ráadásul meg ugye minél tovább fejlesztik, annál több új dolog kerül bele, tehát annál kevésbbé lesz kompatibilis. 0 fejlesztési idővel 100%-os kompatibilitást lehet elérni, csak nem sok értelme van.

    "Hanyszor volt az tema mar itt, hogy talan gyakrabban kellene kisebb release-eket elkesziteni, es nem 5 evente egy hatalmasat ugrani"

    1. Az 5 év kivétel, nem szabály. 2-3 évente szokott új verziót kiadni.
    2. A gyakoribb kiadások növelnék a kompatibilitási problémákat, nem csökkentenék. Persze kevésbbé lenne feltűnő. Bár lehet, hogy idővel a programozók megtanulnák, hogy ha a dokumentáció alapján fejlesztenek, akkor sokkal kevesebb bajuk lesz (az ügyfeleiknek).
  • Madve #101
    Nem a megfelelő fórumon vagy. Ajánlom a http://www.linuxforum.hu vagy esetleg ezt.
  • huuu #100
    Most komolyan!
    Mi a fenét kell vitatkozni, hogy melyik op. a jobb?
    Mindenki használja azt, ami számára a legjobb.
    Sok a szabadidőtök....
  • remark #99
    "Az Os-eket sokkal hosszeabb időre tervezik, és ha azt akarják, hogy versenyképesek maradjanak, olyan fícsöröket is be kell rakni előre, amikhez ma még egy átlag gép túl gyenge."

    OS-eket az MS tervez hosszu tarvra, es neki erdeke hogy olyan ficsorok is belekeruljenek ma amikkel a par ev mulva megjeleno konkurenciaval is fel tudja venni a versenyt.
    Hanyszor volt az tema mar itt, hogy talan gyakrabban kellene kisebb release-eket elkesziteni, es nem 5 evente egy hatalmasat ugrani... Arra a konkluziora jutottunk, hogy az MS kezdi felfogni hogy a piac valtozik, es a jovoben kisebb release-eket fog elkesziteni. Vagy megse?
  • remark #98
    "Mivel a panaszok döntő része a kompatibilitásról szól, egyértelmű, hogy átrmeneti állapotról van szó, és alapvetően nincs baj a Vistával."

    Forditok: a kedves vasarlo ugy ertette hogy 5 evnyi fejlesztes utan tobb kompatibilitast vart volna el a Vista-tol.
    Most menj es magyarazd el neki hogy miert hivjuk vegleges verzionak azt az OS-t, amelyikre epitett rendszer az XP-re epitett rendszer szintjet majd 1-2 ev alatt eri csak el.
  • remark #97
    "Azért az vicces, hogy azért kritizáljátok az MS-t, mert valami OPEN cuccost rakott a win-be a saját megoldása helyett."
    Nem azert kritizalta az MS-t. Olvasd el talan meg 1x.
  • Sanyix #96
    Na a kedves vindóz guruk (legalábbis akik ezt mondják magukról), kérem valami megoldást javasoljanak már erre:

    "A nyomtatómnak, drivert mertem telepíteni xp alatt. Azt a drivert amit eddig már többször is telepítettem különböző xp-kre. Most az van, hogy ugye nyomtam egy új hardver telepítése varázslót, kiválasztottam hogy telepítés a megadott helyről. Meg is találta a drivert, elkezdte másolni, majd kivágta hogy a telepítés nem sikerült, mert nem található a megadott fájl. Namost a folyamatjelzőn látszott, hogy egy rakás fájlt másolgatott, de azt nem írná ki hogy melyik ez a megadott fájl. Szóval ezen az ablakon csak a befejezés gomb az aktív, DE ha rákattintok 5 másodpercen belül újra előjön ugyan ez, és így tovább. Újraindítottam a gépet, úgyis. Kilőttem az ehhez tartozó folyamatokat feladatkezelőből, úgy is újraindítja. Ilyenkor mit lehet tenni?

    Ja a legjobb, hogy ezután semmilyen más hardvert nem tudok telepíteni, mert azt írja, hogy egyszerre csak egy hardvert lehet telepíteni.
    Persze a gyártó honlapjáról letölött, régóta használt, egyébként legfrissebb driverről van szó"
  • 1Shot #95
    A Vista nagyon jó OS. Az én gépemen - ami nem mai darab -, gyorsan fut és semmilyen kompatibilitási problémával nem találkoztam eddig. Gyorsan és könnyen dolgozom vele, a játékok eddig gond nélkül futotak rajta. A felülete nekem nagyon tetszik, bevallom iszonyúan únom a fapados XP-t, a Luna klónokat és a Vistához hasonlítva kissé "merev" GUI-t. Ami miatt viszont egyenlőre az XP-t használom az a Dsound3D támogatás hiánya...Tudom jól hogy az OpenAL veszi át a kiöregedett DirectSound helyét, de sajnos a userek nagyon nagy %-a még az Audigy 1-2... stb.t (illetve más SB komp. hangkártyát) használ, ezzekkel pedig maximum az Alchemy-vel csikarható ki valódi hw-es 3D hang. Az Aclhemy pedig jelenleg még mindig nagyon kevés játékot támogat, emellett a Creative csak némi $-ért vágja a felhasználóhoz. A lényeg : ha jelenleg nem sajnálnék kiadni pénzt az új SB verziókra, emellett DX10-es VGA-m lenne, gondolkodás nélkül a Vistára váltanék...de Audigy 2 ZS és DX9-ces VGA mellett még nem látom túl sok értelmét (csak a korrekt performansz és az AERO ne hiányozna...:)).
    Szóval fölösleges fikázni, hogy nem támogatott (valóban, a mult századi hw-eket nem fogja szeretni) vagy hogy lassú, esetleg sok helyet foglal. A háttértárak olcsók (kit érdekel, hogy mennyi helyet foglal?), plusz 2007-et írunk. Ha köhög a gépünkön a Vista, ismerjük be : ez nem az OS hibája, a gépünk hw-e öreg már.
  • sathinel #94
    egyik az L2 Cache használata, másik az Iinput/output múveletek gyorsításának memórianagysága akart lenni. Ha ennyire értessz hozzá tudod mit akartam.